Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

18 Ekim 2022 Salı

Sağlığa Zararlı Maddeler Konu Anlatımı 4. Sınıf Fen Bilimleri 2022 2023


 SAĞLIĞA ZARARLI MADDELER

Sigara ve alkol, sağlığa çok zararları olan iki maddedir. İkisinin de ayrı ayrı zararları vardır.

Alkol vücudumuza kalıcı hasarlar bırakır. Beyni olumsuz etkiler, bilinci devre dışı bırakır. Bu nedenle, alkollü bir şekilde araç kullanılması trafik kazalarına sebep olur. Ayrıca, karaciğere ve mideye çok ciddi hasarlar verir. Gırtlak, mide ve pankreas kanserlerine sebep olur. Diğer kanser türlerine yakalanma riskini de arttırır. 

Sigaranın içeriğinde 4000’den fazla kimyasal madde bulunur. Asıl bağımlılık yapan maddesi ise nikotindir. Ağız hastalıklarına, beyne giden oksijeni azalttığı için beyin damarlarına, akciğerlere ve mideye ciddi zararlar verir. Damar tıkanıklığına yol açtığı için, uzuv kaybına da yol açabilir. Her yıl milyonlarca insan, sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybeder.

 Sigara içmediği hâlde, bulunduğu ortamda sigara içildiğini için sigara dumanına maruz kalan kişilere pasif içici denir. Onlar da sigara içenler gibi zarar görürler, aynı hastalıkları yaşarlar. Bu nedenle, sigara içmeyenleri korumak için kapalı mekânlarda sigara içme yasağı getirilmiştir.

Sağlık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Yeşilay gibi kurumlar; sağlığımıza zararlı bu maddelerin bağımlılığı ile mücadele etmektedir. Fakat asıl mücadele, kişinin farkındalığı ile kişisel olarak yapılır.

Ergenlikte Madde Bağımlılığı Konusu İçin Tıklayınız

Sağlığa Zararlı Maddeler 5. Sınıf Konu Anlatımı İçin Tıklayınız

4. Sınıf Fen Bilimleri Sayfası İçin Tıklayınız



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder