Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

2 Aralık 2012 Pazar

3 Aralık Dünya Engelliler Günü


"Her sağlıklı insan bir engelli adayıdır."

Bu sözü duyduğumdan beri, engellilere ve kendini engelsiz sanan bizlere bakış açım açıkçası çok değişti. Artık vücudumun kıymetini bilmeye, engellileri daha fazla anlamaya çalışmaya başladım.

Engelli olmayı onlar mı istemişti? Onların tercihi miydi bu? Onlar çok mu mutluydu bu hallerinden? Ve en önemlisi, onlar bizlerden gerçekten ne istiyorlardı?


Bu soruların defalarca zihnimde dolaşmasına izin verdim. Uzun yıllar özürlü, sakat diyerek rencide ettiğimiz engelli vatandaşlarımız aslında çok da fazla bir şey istemiyor. Onlar, onlara acımamızı da istemiyorlar. Sadece onları engelsiz kabul edip, sadece zorunlu kaldıklarında yardım etmemizi istiyorlar. Çünkü engelliler, tahmin edemeyeceğinizden daha gururlular.

Engelli Olan Hangisi?
Üniversitede bir öğretmenimiz başından geçen bir olayı anlatmıştı. Bir gün durakta otobüs beklerken, görme engelli biri gelmiş ve bineceği otobüsün numarasını söyleyip, geldiğinde söylemelerini rica etmiş. Eğitimini de bu alanda almış olan hocamız, tamam diyerek cevap vermiş. Fakat daha sonra durağa gelen bir işgüzar, görme engelli bireye aşırı korumacı bir tavır içine girmiş. "Dur sen ben sana otobüs gelince söylerim. Dikkat et, kaldırımdan ineceksin. Dur basamak var, dikkatli çık." Engelli birey otobüse binince de, "Çocuk görmüyor, ona dikkat et. İneceği yerde mutlaka indir. Unutma sakın, zaten görmüyor." diye şoföre tembihte bulunmuş. Hocamız bize, gencin yerin dibine girdiğini ve aşırı derecede sıkıldığını anlatmıştı.

Şimdi, bu adamın iyi niyetinden şüphe duymamaya çalışıyorum. Fakat dediğim gibi işgüzar. Oradaki gencin istediği tek şey, otobüs geldiğinde söylenmesi. Çünkü diğerlerini kendi yapabiliyor, kendi ayaları üstünde durabiliyor. Kendini ne kadar az engelli hissederse, o kadar da mutlu oluyor.

Anlatmak istediğim, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü bir vesile bilip, engellilerin hayatını kolaylaştırmayı daha da çok arttırmalıyız. Ama bunu yaparken, onu yerin dibine sokmamalı, deyim yerindeyse, kaş yaparken göz çıkarmamalıyız.

Birçok engelli birey, engeliyle dalga geçmeyi öğrenerek, yaşama daha umutlu bakmayı başarıyor. Ama biz onların bu çabalarını olumlu yönde desteklemeye devam etmeliyiz. "Kusursuz Olmak" adlı hikâyede olduğu gibi; onlara engelleriyle dalga geçmesini, engellerini artıya çevirmelerini aşılayabilmeliyiz. 

Tüm engellilerin bu gününü kutluyor, kendi engellerinin farkına varamayan biz "sözde" engelsizlere de bu konuda biraz daha anlayış diliyorum.


Kusursuz Olmak, Engellilerle İlgili Eğitici Hikaye
Ayakkabı Satıcısı, Engellilerle İlgili Eğitici Hikaye
Nokta, Engellilerle İlgili Eğitici Hikaye
Engelliler Haftası İle İlgili Konuya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Benzer Yazılar



2 yorum:

  1. hhhhhhaaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrrrrrriiiiiiiiiiiiiiiiiikkkkkkkkkkkkkkkkkkaaaaaaaaaaaaa

    YanıtlaSil
  2. insan sevgisi engelli olan sağlıklı olana para veriyor ayyyyyyyyyyy

    YanıtlaSil