Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

17 Ekim 2022 Pazartesi

İnsan Sağlığı ve Dengeli Beslenme Konu Anlatımı 4. Sınıf Fen Bilimleri 2022 2023


 İNSAN SAĞLIĞI VE DENGELİ BESLENME

Yaşamımızı sürdürebilmek için beslenmeye, sağlıklı bir yaşam için ise dengeli ve yeterli beslenmeye ihtiyaç duyarız. Dengeli beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin vücudun ihtiyacı kadar tüketilmesidir.

Bedenimiz, her gün tüm besin içeriklerine ihtiyaç duyar. Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, su ve mineral içeren tüm besin maddelerini, günlük olarak yeterli miktarda almalıyız. Öğünlerimizi, tahıl ürünleri, baklagiller, sebze-meyve, et, balık ve süt ürünleri gibi farklı grupları içerecek şekilde düzenlemeliyiz.

Gün içerisinde en çok tüketmemiz gereken besinler karbonhidratlardır. Çünkü vücudumuz ihtiyaç duyduğu enerjiyi bu besinlerden sağlamaktadır. Bu nedenle tüketmemiz gereken besinleri bir piramit ile göstermek gerekirse, bu piramitte birinci basamak karbonhidratlar olur.

İkinci basamakta, yani en çok tüketilecek ikinci besin grubunda sebze-meyve yer alır. Bu besinler içerdikleri vitaminlerle, vücudumuzu mevsimsel hastalıklardan koruyacaktır.

Üçüncü basamakta et, balık, yumurta ile süt ve süt ürünleri yer alır. Bu besinler protein bakımından zengindir ve içlerinde vücudumuzun ihtiyaç duyduğu yapıcı-onarıcı gücü barındırırlar.

En üst basamakta ise, vücudumuza en az almamız gereken besin türü yer alır: Yağ ve şeker. Yediğimiz içtiğimiz tüm ürünlerde, mutlaka yağ ve şeker vardır. Bu nedenle, onların tüketimini her zaman en azda tutmamız gerekir. Yağ ve şekerin fazlası, vücudumuz için oldukça tehlikelidir.

Vücudumuzun ihtiyacından az beslenmeye yetersiz beslenme denir. Sağlıklı bir yaşam için, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin miktarını tüketmeliyiz. “Zayıflık güzelliktir, kaslı vücut sağlıktır.” gibi popüler yanlışlara düşmeden, öğün atlamadan, gelişme çağındaki vücudumuzun ihtiyacı olan tüm besinleri yeteri kadar tüketmeliyiz.

Yetersiz beslenme gibi fazla beslenme de zararlıdır. Vücudun ihtiyacından fazla besin tüketmeye aşırı beslenme denir. Aşırı beslenmede ihtiyaç duyduğumuz miktardan fazla alındığı için, bu fazlalık vücut tarafından yağa dönüştürülür ve deri altında depolanır. Obezite,  vücuttaki yağların hastalık ölçüsünde fazla olmasına denir. Obezite, birçok sağlık sorununun başlangıcıdır. Bu nedenle, obeziteyi önlemek adına sağlıklı ve düzenli beslenme ile düzenli spor yapma bilinci kazanılmalıdır. Fiziksel etkinlik, obezite ile mücadelenin en önemli yapıtaşıdır.

İlkokul Beslenme Listesi Örneği İçin Tıklayınız

Sağlığı Korumanın Yolları Konusu İçin Tıklayınız

4. Sınıf Fen Bilimleri Sayfası İçin Tıklayınız



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder