Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

29 Ağustos 2015 Cumartesi

30 Ağustos Zafer Bayramı Konu Anlatımı


30 Ağustos Zafer Bayramı Nedir?
30 Ağustos, Büyük Taarruz'un zaferle sonuçlandığı gündür. 1922 yılının 26 Ağustos'unda Mustafa Kemal Paşa'nın emri ile başlayan Büyük Taarruz; bir taarruzu asla beklemeyen düşmanda büyük panik ve korkuya yol açtı. Türk Ordusu'ndan asla taarruz beklemeyen Yunan kuvvetleri; 1699 yılından beri taarruzda bulunmayan ve asla taarruz edemez denilen Türk Ordusu karşısında direnemedi ve başkomutanını da bırakarak geri çekilmeye başladı. 

26 Ağustos'taki bu taarruz, Mustafa Kemal Paşa'nın askeri dehasını da gösteriyordu aslında. Çünkü; Büyük Millet Meclisi tarafından tüm yetkiler kendisine verilmiş de olsa, böyle bir taarruz büyük bir riskti. Başarısızlık durumunda, eğitim yeni verilmiş olsa da ordunun taarruzu bilmediği söylenecek ve sonucunda hesabı Mustafa Kemal Paşa verecekti. Fakat O, bu zaafı artıya çevirdi. Beklenmeyen bir yerden beklenmeyen bir harekette bulunarak, düşmanın tüm dengesini bozdu ve bu ani baskınla sayısal üstünlüğü olan düşmanı bozguna uğrattı.

Bu büyük zafer sonucunda; Yunanlılar büyük bir bozguna uğradı ve başkomutanları esir alındı. Ege'ye doğru kaçan düşman, Başkomutan Mustafa Kemal'in "Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz, ileri!" emri ile takip edildi ve 9 Eylül'de İzmir, 18 Eylül'de Bursa düşman işgalinden kurtarıldı.

30 Ağustos Zafer Bayramı Niçin Önemlidir?
30 Ağustos aynı zamanda bir yeniden doğuş öyküsüdür. Mustafa Kemal Paşa başkomutanlığındaki Türk Ordusu'nun, Büyük Taarruz'u Dumlupınar'da zaferle taçlandırdığı gündür. Binlerce yıllık tarihinde, sadece 50 yıl işgal altında yaşayan bir milletin; tüm modern dünyaya yaptığı destansı gövde gösterisidir. Yedi düvel tarafından desteklenen düşmanı sadece dört günde perişan edip, başkomutanını esir almak; dünya üzerinde Türk Milleti dışında hiçbir milletin harcı değildir. İşte 30 Ağustos; elde edildiği bu zor şartlar yüzünden Zafer Bayramı'dır.

Detaylı bilgi için; Büyük Taarruz Ders Notları sayfasına bakabilirsiniz...



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder