Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

2 Ekim 2022 Pazar

Onun Yerinde Olsaydım Konu Anlatımı 4. Sınıf Sosyal Bilgiler 2022 2023


 ONUN YERİNDE OLSAYDIM?

İlgi ve yeteneklerimiz bakımından her birimiz başkalarıyla benzerlikler taşıyabileceğimiz gibi farklılıklara da sahip olabiliriz. Bu farklılıkların kişisel özelliklerimizden ve beğenilerimizden kaynaklandığını bilmeli ve bunu doğal karşılamalıyız.

Bizden farklı durumlar ve hayatlar yaşayan insanlarla karşılaştığımızda; “Onun yerinde olsaydım ne düşünürdüm? Onlar gibi olsam ne yapardım?” diye düşünmeliyiz. Üç farklı durum ile örnek verelim.

 Ülkesini savaştan ve diğer olumsuz şartlardan dolayı terk ederek, milletimize sığınmış insanları düşünelim. Evlerini, eşyalarını, akrabalarını, arkadaşlarını, ülkelerini, hayallerini; kısacası her şeylerini bırakıp geldiler. Birçoğu Türkçe dahi bilmiyor ve ülkemizde eğitim görerek hayallerindeki mesleğe ulaşmak istiyor. Ne kadar zor, öyle değil mi? Kendimizi onlar yerine koyalım, hayatımızı hiç tanımadığımız bir ülkede sürdürmek zorunda olduğumuzu düşünelim.

Bir çocuğun en önemli gücü ailesidir. Anne ve babasının rehberliğinde hayata başlar ve onların yardımlarıyla büyür. Peki, anne-babasını kaybetmiş çocuklar ne hisseder? Anne sevgisinden ya da baba güveninden uzak büyüyen arkadaşlarımızın yerine koyalım kendimizi.

Etrafımızdaki tüm eşyalar, bizim vücut hareketlerimize ve organlarımıza göre tasarlanmıştır. Acaba, vücudumuzdaki herhangi bir organ eksik olsa ne olurdu? Bedensel engelli insanlar için, sizce hayat yeterince kolay mıdır? Görme engelli olanları düşünelim. Şehirlerimiz, sokak ve kaldırımlarımız onlara uygun mu sizce? Kendimiz onlar yerine koyalım.

Üç farklı senaryoda da, ne kadar acı çektiğimizi gördük mü? Bu nedenle, bu durumları yaşayan insanları gördüğümüzde, kendimizi onlar yerine koyup, ihtiyaç duyabilecekleri yardımları onlar daha istemeden vermeliyiz.

Kişinin kendisini karşısındakinin yerine koyarak, onun duygularını anlamaya çalışmasına empati denir. İnsanlarla empati kurabilen kişiler, çevresinde duyarlı olarak tanınırlar.

Herkesin Bir Kimliği Var Ünitesi Genel Özet İçin Tıklayınız

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Sayfası İçin Tıklayınız



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder