Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

9 Nisan 2022 Cumartesi

Din ve Temizlik Ünite Özeti 4. Sınıf Din Kültürü 2021 2022


DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

5. ÜNİTE “DİN ve TEMİZLİK” TEMA ÖZETİ

Dinimizin en önemli özelliklerinden biri de temizliktir. Peygamberimiz bu durumu “Temizlik imandandır.” diyerek belirtmiştir. Müslüman bir kişi, ayet ve hadislerden çıkardığı derslerden sonra temiz olmaya özen göstermesi gerektiğini bilir.

Temizliğin insan sağlığı açısından önemi bugün daha iyi bilinmektedir. Tüm dünyayı etkisi altına alan bulaşıcı hastalık, insanların temizliğe daha fazla önem vermesine yol açtı. Temizlik, sağlığın başlıca şartıdır.

Dinimiz temizliği genelde iki grupta ele alırlar. Birincisi maddi temizlik, ikincisi ise manevi temizliktir.

Maddi temizlik, insanın bedeninin, elbiselerinin ve yaşadığı evin, mahallenin, çevrenin temiz olması anlamına gelir.
Manevi temizlik ise kötülüklerden, günahlardan, zarar verici şeylerden uzak durmak, tövbe etmek, bağışlanma dilemek, ruhu günahlardan arıtmak demektir.

Maddi kirlilik insanın vücuduna ve sağlığına zarar verir, onun hastalıklara yakalanmasına neden olur. Bu açıdan Peygamberimizin sünnetine uyarak ellerimizi her fırsatta ve özellikle yemekten önce ve sonra yıkamalıyız. Ellerimizi, amaçsız biçimde sağa sola sürmemeli, elimizi veya elimizdeki kalem, silgi gibi cisimleri ağzımıza götürmemeliyiz.

Birçok hastalık, ağızda biriken bakterilerin kana karışması sonucu ortaya çıkar. Bu yüzden ağız ve diş temizliğine çok dikkat etmeli, Peygamberimizin sık sık dişlerini dal parçasından yaptığı fırçayla (misvak) temizlediği gibi biz de diş fırçasıyla güzelce temizlemeliyiz. Günde en az iki kez dişlerimizi fırçaladığımızda, diş sağlığımızı büyük ölçüde korumuş oluruz.

Toplum içine gelişigüzel çıkmamak, temiz ve düzenli olmak insanlara verdiğimiz saygıyı gösterir. Temiz ve düzenli giyinenler de toplum tarafından saygı görür. Sevilen ve saygı duyulan biri olmak istiyorsak bunun birinci şartı giyimimize özen göstermemizdir. Peygamberimiz de vücut temizliğine ve dış görünüşe çok önem vermiştir. Üstü başı lekeli birini gördüğünde, “Bu kişi elbiselerini temizleyecek su bulamamış mıdır?” diye sorarak bu durumu eleştirmiştir. Ayrıca saç, sakal ve tırnakların temizliğine, uzunluğuna ve bakımına oldukça dikkat çekmiştir.

Dinin en önemli ibadeti olan namaz öncesinde, özel bir temizlik yapılır. Bu temizliğe abdest denir. Abdest alınmadan namaz kılınmaz. Abdest şu şekilde alınır: Önce eller yıkanır. Sonra üç kere ağız çalkalanır, sonra da üç kere burna su çekilip püskürtülerek burun temizlenir. Daha sonra üç kere alında saçların oradan çeneye kadar yüz yıkanır. Sonra önce üç kez sağ elden sağ dirseğe kadar yıkanır, sonra da üç kez sol el dirseğe kadar yıkanır. Sonra saçlarımız mesh edilir. Bu, ıslak elin, başımızın üstüne sürülmesi demektir. Sonrasında sağ el ile sağ kulağın, sol el ile sol kulağın içini ve dışını temizleriz. Kulaklar temizlenirken serçe parmak ile içi, baş parmak ile kulağın dışı temizlenir. Sonrasında iki elin ortadaki üç parmağı ile ense temizlenir. En sonunda da önce sağ ayak, sonra sol ayak yıkanarak abdest bitirilir. Ayakların parmak aralarından başlayarak topuğa ve ayak bileklerine dek yıkanması gerekir.

Namaz abdesti dışında bir de boy abdesti (gusül) vardır. Bu abdest banyoda alınır. Bu abdest de şu şekilde alınır. Eller yıkandıktan sonra namaz abdestindeki gibi üç kere ağız, üç kere burun temizlenir. Sonrasında, “iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde” tüm vücut yıkanır. Bu abdestin en önemli noktası, vücutta kuru yer kalmamasıdır.

Manevi kirlilik insan ruhuna zarar verir; onun çeşitli saplantılara gömülmesine, kararmasına, acımasızlaşmasına neden olur. Manevi kirlilik insan ruhuna çökünce, ona dünyadaki güzellikleri göstermez, kalbini katılaştırır, merhamet duygusunu kaybettirir. Manevi kirlilik insanı acımasız bir canavar yapar, masum bebekleri bile göz kırpmadan öldürebilecek kadar canileştirir. Günahlar, vicdanını işlemez hâle soktuğu için kötülük yapmaktan hiç rahatsız olmaz. Aileden uzaklaşmak, sosyallikten uzaklaşmak, Allah’a ibadetten uzaklaşmak; insanda manevi kirliliğe yol açar.

Bu kötü durumu yaşamamak için, aile ve akrabalarımızla ilişkilerimizi kuvvetlendirmeli, Allah’a ibadetlerimizi aksatmadan yapmalıyız. Böylece Peygamberimizin buyurduğu gibi, hem dünya hem ahiret için çalışmış oluruz. Çünkü İslamiyet'in emrettiği ibadetler, maddi ve manevi temizliği sağlar. Allah’ın ve insanların sevdiği, temiz, pırıl pırıl, ışıl ışıl insanlar olmamız için Yüce Allah bizden bu ibadetleri yapmamızı istemektedir. İslam dinine inanan insanlar, Allah’ın tüm bu emirlerine büyük bir saygıyla uymalıdırlar.



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder