Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

6 Mart 2012 Salı

Anne Çocuk Sağlığı ve İlk Yardım Dersi 3. Ünite Özeti, AÖF Okulöncesi Öğretmenliği Ders Notları


ANNE ÇOCUK SAĞLIĞI VE İLK YARDIM
3.ÜNİTE:0-6 YAŞ ÇOCUKLARINDA GÖRÜLEN ÇOCUK HASTALIKLARI

AMAÇLAR
  • Çocuklarda sık görülen hastalıkların neler olduğunu tanımlamak
  • Çocuklarda sık görülen solunum yolu hastalıklarının özelliklerini açıklamak
  • Çocuklarda sık görülen hastalıkların belirtilerine göre hangi işlemlerin yapılabileceğini ifade etmek
  • Korunmanın tedavi etmekten daha etkili bir yol olduğunu tanımlamak

AMAÇ 1
ÇOCUKLARDA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLARIN NELER OLDUĞUNU TANIMLAMAK
Çocuklarda sık görülen hastalıklar, enfeksiyon hastalıklarıdır. Bulaşıcı özelliği olan ve çoğu virüslerle oluşan döküntülü hastalıklara en çok çocukluk çağında rastlanmaktadır. Özellikle kış ve erken ilkbahar döneminde daha sık görülen solunum yolu enfeksiyonları her çağda olduğu gibi çocuklarda da ilk sırada yer alır. Çocuklar solunum yolu ile çok sık solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanabilirler. Sık görülen enfeksiyonlar; streptekoksik boğaz enfeksiyonu, soğuk algınlığı(nezle), bronşiolit, viral pnömoni, epiplottit, menenjit, impetigo, gastroenterit, parazitozlar olarak isimlendirilirler. Bir de çocuklarda sık karşılaşılan döküntülü hastalıklar vardır. Bunlar; kızıl, kızamık, kızamıkçık, 5.hastalık(eritema infeksiyozum), 6.hastalık(ekzantem subitum), suçiçeği ve kabakulaktır.

AMAÇ 2
ÇOCUKLARDA SIK GÖRÜLEN SOLUNUM YOLU HASTALIKLARININ ÖZELLİKLERİNİ AÇIKLAMAK
Çocuklarda sık görülen hastalıkların başında streptekoksik boğaz enfeksiyonu gelmektedir. Streptekoksik boğaz enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyon olup bulaşıcı ve insandan insana öksürme ve burun akıntısına bağlı olarak yayılır. Boğaz ağrısından önce sıklıkla kusma, baş ağrısı veya karın ağrısı gibi şikayetler önemli belirtileri vardır. Ateş 40 dereceyi bulabilir. Bakteriler antibiyotikle tedavi edilebilir. Sık görülen diğer bazı hastalıklar; Soğuk algınlığı(nezle), Viral pnömoni, Epiglottit, Menenjit, İmpetigo, Bronşiolit, Krup, Kızamık, Kızamıkçık(Rubella), 5.Hastalık (Eritema infeksiyozum), 6.Hastalık(Roseola İnfantum ), Suçiçeği, Kabakulak, Gastroenteritler, Parazitozlardır. 

AMAÇ 3
ÇÇOCUKLARDA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLARIN BELİRTİLERİNE GÖRE HANGİ İŞLEMLERİN YAPILABİLECEĞİNİ İFADE ETMEK
Streptekoksik boğaz enfeksiyonuna bağlı bakteriler antibiyotikle tedavi edilebilir. Viral olaylarda tedavi gerekmeyeceğinden nedenin streptekoklara bağlı olup olmadığının ve antibiyotik verilip verilmeyeceğinin saptanması gerekir. Üst solunum yolu viral enfeksiyonları genel olarak soğuk algınlığı (nezle) olarak bilinirler. Soğuk algınlığını oluşturan virüs, orta kulak iltihabı (otitis media), sinüzit, bronşit veya bronşiolit, Pnömoni (zatüre) gibi komplikasyonları ortaya çıkarabilir. Soğuk algınlığını 1 haftada geçmesi beklenir. Eğer geçmiyorsa komplikasyon gelişmiş olabilir. Doktora başvurulmasını gerektirir. Viral Pnömoni (Zatüre)de, çocuklar hava almak için oldukça güç sarfederler. Pnömonisi olan çocukların eğer solunumları iyi değilse ya da solunum enfeksiyonu onları dehidrate bırakıyorsa hastanede tedavi edilmeleri gerekir. Epiglottitin muayenesi anestezi altında yapılır. Tedavide antibiyotikler kullanılır. İleri düzeyde solunum güçlüğü hava yolunun açık tutulmasını gerektirir. Menenjitin tanısı için beyin omurilik sıvısı alınarak incelenir. Erken tanı çok önemlidir. Gecikme ölüm ya da sekel ile sonuçlanır. Bir cilt enfeksiyonu olan impetigonun tedavisi antibiyotik gerektirir. Bronşiolit tanısı daha çok belirti ve bulgulara göre konur. Hafif RSV enfeksiyonunda semptomlara yönelik ateş düşürücü ve ağrı kesiciler, serum fizyolojik gibi burun damlası ve buhar verilir. Ağır vakalarda hastaneye yatırılır. Kızamıkta antibiyotik tedavisi verilmez. Aşı ile korunulabilen  hastalıklar arasındandır. Kızamıkçık (Rubella), aşı ile korunulabilen hastalıklardandır. Maternal enfeksiyon sonucu gebeliğin 1.kısmında virüsün fetusa geçişi yenidoğanda gelişimsel anomalilerle sonuçlanır. 5.hastalık (Eritema İnfeksiyozum) sıklıkla kızamıkçık ile karıştırılır. Tedaviye gerek yoktur. 6.hastalık (Roseola İnfantum) da ateş düşürücüler kullanılabilir ancak aspirin kullanılmamalıdır. Yüksek ateş sıvı kaybı yaratabileceğinden bol sıvı verilmelidir. Uygulanan aşısı yoktur. Kabakulak tedavisi semptomatik, yatak istirahati gerekiyorsa ateş düşürücü, ağrı kesiciler verilir ve ekşi olmayan gıdalarla beslenme tavsiye edilir. Giardia çocukları en çok uğraştıran bir parazit türüdür. Çocuklarda vücut suyunun önemli bir kısmının kaybolmasına neden olarak küçük çocuklarda ölüme yol açan önemli bir hastalıktır.

AMAÇ 4
KORUNMANIN TEDAVİ ETMEKTEN DAHA ETKİLİ BİR YOL OLDUĞUNU TANIMLAMAK
Hastalıklardan korunmak tedavi etmekten hem etkili hem daha ucuz bir yoldur. Bunun için uzmanlar birincil yol denen koruma yolunu öncelikle tercih ederler. Bunun kişinin yaşamı ile tutum ve davranışları ile içerisinde yaşadığı kültürel özelliklerle doğrudan ilişkisi vardır. Öncelikle okullarda birincil korumayı öne çıkartmak gerekir. Sağlıklı beslenme, sağlıklı çevre koşulları yaratarak sağlı yaşam alışkanlığı geliştirme, temizliğe önem verme, spor yapma, sağlığa zararlı maddeler kullanmama, düzenli uyku, dinlenme, gerekli aşıları zamanında yaptırma, yeterli ve dengeli beslenme vb. birincil korumalar olarak nitelendirilmektedir. Bu tür korumaların insan sağlığının sürdürülmesinde önemli etkisi olduğu gibi ekonomik olarak da oldukça verimlidir. Hastalık eğilimi olan çocuklarda hastalığın gelişmesini ya da var olan hastalığın belirti vermeden tedavisini sağlamak, ikincil koruma olarak adlandırılmaktadır. Bunun temeli erken tanıdır. Erken tanı doğumdan önce veya doğumdan sonra olabilir. Üçüncü koruma yolu da hastalığın ilerlemesini engelleyecek koruyucu tedavi yollarının uygulanmasıdır. 

1. Ünitenin Özeti İçin Tıklayınız
2. Ünitenin Özeti İçin Tıklayınız
www.dersteknik.com


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder