Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

8 Eylül 2011 Perşembe

Coriolis Etkisi (Suyun Dönüş Yönü) ve Örnek Deney Videoları


curiolis kuvveti deneyleri, dönen su deneyi,Coriolis Etkisi curiolis etkisi videoları, curiolis deneyleri, suyun dönüş yönü deneyleri, suyun dönüş yönü deney videoları, curiolis deneyi fotoğrafları, curiolis deneyi resimleri, curiolis force videos, curiolis force images, curiolis effect videos

Lavabonuzu veya küvetinizi su ile doldurun ve tıkacı aniden çekin. Su düz olarak delikten boşatmayacaktır, döne döne bir hortum oluşturacak şekilde boşalacaktır. Bu dönüş yönü kuzey yarımkürede sağa doğru, yani saat yönünde; güney yarımkürede ise tam tersidir. Bilim insanları buna "Coriolis Kuvveti" diyorlar. Aşağıdaki görüntüde yer alan deneyi izleyerek etkiyi sizde görebilirsiniz.


Coriolis Kuvveti
Bunu ilk kez 1835 yılında Fransız bilgini Gustave Gaspard Coriolis (1792-1843) tanımlamış olup onun adıyla anılmaktadır. Dünya’nın dönmesi sonucunda oluşan, birim kütleye etki eden saptırıcı güçtür. Bu gücün ya da etkinin büyüklüğü enlem derecesi ile hava kütlesinin hareket hızına bağlıdır. Bu kuvvetin etkisiyle, kuzey yarımkürede hareket yönü sağa doğru, güney yarımkürede ise sola doğru saptırılır. Değeri kutuplarda en yüksek, ekvator da ise sıfırdır.

Genelde cisimlerin kendi eksenleri etrafında dönmesi ile ilişkilidir. Eski zamanlarda gemi yolculukları sırasında teknelerin hesaplanan yere doğru gidememeleri sonucu bunun farkına varılmıştır.

Coriolis kuvveti, dönen bir platformun merkezinden karşı tarafına yürümeye çalışan biri tarafından anlaşılabilir. Yürümek istediği tarafa doğru dik açıyla itildiğini görür. Benzer biçimde, dönen yer kürenin yüzeyi üzerinde hareket eden hava, kuzey yarım kürede hareket yönünün sağına, güney yarım kürede soluna saptırır.


Uganda'da Ekvator Çizgisinde Yapılan Coriolis Kuvveti Deneyi
The Equator Water Phenomenon (Coriolis Force Experiment)




Benzer Yazılar



4 yorum:

  1. Tebrik ederim başarılı anlatmışsın konuyu. Bana çok yardımcı oldu.

    YanıtlaSil
  2. Très bien fait et explique merci

    YanıtlaSil
  3. Yazı ve vıdeolar mükemmel açıklayıcı elınıze saglık

    YanıtlaSil