Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

27 Eylül 2022 Salı

Herkesin Bir Kimliği Var Konu Anlatımı 4. Sınıf Sosyal Bilgiler 2022 2023


 HERKESİN BİR KİMLİĞİ VAR

İnsanlar görünüşleri birbirine benzer olabilir ama özellikleri birbirine benzemez. Çevremize baktığımızda insanların dış görünüşleri ve davranışları birbirinden farklıdır.

İnsanın kendine özgü özellikleri denildiğinde akla ilk parmak izi gelir. Bunun dışında yüz şeklimiz, gözümüzdeki iris tabakası, sesimiz, yürüyüşümüz ve kalp atışımızda parmak izimiz gibi benzersizdir.

İnsanların doğuştan getirdikleri özellikler nasıl biricik ise, kimlik kartları da biriciktir; diğer insanların kimlik kartlarına benzemez. İnsan hakları Evrensel Beyannamesinin 15. maddesine göre, doğan her insanın devleti tarafından vatandaş kabul edildiğini gösteren resmi bir kimlik kartına sahip olması hakkıdır.

Resmi kimlik belgemiz öncelikle bizim kim olduğumuzu gösterir. Hayatımız boyunca yaptığımız ve yapacağımız resmi iş ve işlemlerde bu resmi kimlik kartımızı kullanırız. Böylece sadece bize ait olan kimlik bilgilerimizle yaptığımız işlemlerde başka insanlarla karıştırılmayız.

Kimlik kartımızı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğünden alırız. 2016 yılından itibaren yeni kimlik belgeleri kullanılmaktadır. Bu kimlik kartında her bölüm, Türkçe ve İngilizce olarak uluslararası standartlara uygun şekilde düzenlenmiştir.

Kimlik kartında, TC Kimlik numarası vardır. Bu numara on bir rakamdan oluşmuştur ve bize özeldir. Aynı numarayı başka birinin kullanması mümkün değildir. TC kimlik kartlarında Kimlik belgesinin seri numarası, resmimiz, adımız, soyadımız, doğum tarihimiz, cinsiyetimiz, uyruğumuz ( yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğumuz), imzamız, kartın son geçerlilik tarihi, resmi kimlik belgesinin sıra numarası, annemin ve babamın adı ve elektronik çip vardır. Çip sayesinde; sadece kimlik belgemizle tüm işlemlerimizi halletmemizi sağlayacak bir sistem, gelecekte devreye girecektir.

Herkesin Bir Kimliği Var Ünitesi Genel Özet İçin Tıklayınız

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Sayfası İçin Tıklayınız



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder