Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

24 Temmuz 2022 Pazar

Basit Elektrik Devreleri, Devre Elemanları Konu Anlatımı 4. Sınıf Fen Bilimleri 2022 2023


 BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ

     Elektrik devresi, elektriğin izleyeceği yoldur. Basit bir elektrik devresinde pil, ampul, kablo ve anahtar bulunur. Bunlar dışında, devrelerde duy ve pil yatağı da bulunabilir. Devre elemanlarının özellikleri şu şekildedir.

Basit Elektrik Devre Elemanları Gösterimi

1. PİL

Pil, devreye elektrik enerjisini sağlar. Devrenin enerji kaynağıdır. Pilin uçlarına kutup denir. Pillerde artı (+) ve eksi (-) olmak üzere iki kutup vardır. Pilin artı kutbu çıkıntılı, eksi kutbu düzdür.

 

2. ANAHTAR

Anahtar, devrede elektriğin geçişini kontrol eder. Anahtar devrenin açılıp kapanmasını sağlar. Anahtar kapatıldığında ampul ışık verir, anahtar açıldığında ise ampul kapanır.

 

3. AMPUL

Ampul, devredeki elektrik enerjisini kullanarak ortamı aydınlatan nesnedir. Elektrik enerjisini ışık enerjisine dönüştürür. Ampuller hem ışık hem de ısı verir. Fakat kullanım alanı aydınlatmadır. Ampul ısınmada kullanılmaz.

 

4. BAĞLANTI KABLOSU

Kablo, pildeki elektrik enerjisini devrenin diğer elemanlarına taşıyan araçtır. Kablonun dış kısmı plastik kılıf ile sarılıdır. Plastik kılıfın içinde elektrik telleri bulunur. Plastik kılıf, elektriğin canlılara zarar vermesini önlemek için kullanılır.

 

5. PİL YATAĞI

Pil yatağı, pillerin devrede sabit durmasını sağlayan, pillerin yerleştirildiği bölümdür. Pil yatağı olmadan da basit elektrik devresi kurabiliriz.

 

6. DUY

Duy, ampulün takıldığı bölümdür. Ampulün devrede sabit durmasını sağlar. Duy kullanmadan da basit elektrik devresi kurabiliriz.

 

Bir elektrik devresindeki lambanın ışık vermesi için, devrenin doğru olarak kurulması gerekir. Kablolarda herhangi bir kopukluk olmaması, anahtarın kapalı olması, elektriğin kesintisiz olarak devrede dönmesi gerekmektedir. Bu nedenle lambanın ışık vermemesi durumunun farklı nedenleri olabilir. Bu durumda, tüm devre elemanlarını incelenmelidir.

EVLERİMİZDEKİ DEVRELER

Evlerimizdeki elektrik tesisatlarının döşenmesi de, basit elektrik devreleri ile aynıdır. Evlerimiz inşa edilirken, duvarlara elektrik kabloları döşenmiştir. Daha sonra bunların üzerine sıva ve boya yapılarak, hem güvenlik sağlanmıştır hem de estetik görünüm sağlanmıştır. Prizler ile elektrik kullanımı ihtiyaçlarımızı sağlarız. Anahtarlar ile de lambalarımızı açıp kapatabiliriz. Elektrikli ev aletlerimizi kullanırken, elektrik enerjisinin aletimize kesintisiz olarak ulaşmasını bu anahtar düğmeleri ve prizlerle sağlarız.

Tüm 4. Sınıf Fen Bilimleri Konuları İçin Tıklayınız



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder