Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

30 Haziran 2022 Perşembe

Geri Dönüşümün Yararları Konu Anlatımı 4. Sınıf Fen Bilimleri 2021 2022


 GERİ DÖNÜŞÜMÜN YARARLARI

  • Çevrenin korunmasına katkı sunar.
  • Atık miktarı azalır.
  • Daha az doğal madde tüketimi olur.
  • Kaynaklar daha ekonomik kullanılır.
  • Geri dönüşüm atıklarını toplayanlara ekonomik fayda sunar.
  • Geri dönüşüm malzemeleri ile ayrı bir ekonomik değer üretilir.
  • Çevre kirlenmesi azalır.
  • İnsan sağlığına zarar verecek çöp atıklara engel olunur.
  • Enerji verimliliği artar.
  • Ekonomiye katkısından dolayı güçlü ekonomi oluşmasına yardımcı olur.
  • Ayrı bir sektör oluşturarak iş kapısı oluşturur.

Kullanım ömrünü tamamlamış piller, pil toplama noktalarına bırakılmalıdır. Pil toplama noktalarında toplanan atık piller, yetkili kişiler tarafından türlerine göre ayrıştırılır. İçlerindeki bazı değerli maddelerin geri kazanımı sağlanır ve piller uygun koşullarda ayrıştırılmış olur. Atık pillerin çöpe, toprağa, denizlere ve akarsulara karışması durumunda içerdikleri ağır metaller bu ortamların kirlenmesine yol açmaktadır.

Metaller eritilerek yeniden kullanılabilmektedir Geri dönüştürülecek olan metaller önce makinelerde parçalanır. Daha sonra parçalanan metaller, yüksek ısılarda eritilerek kalıplara dökülür ve soğumaya bırakılır. Elde edilen bu ham maddeden yeni ürünler yapılır.

Kullanılmış cam şişeler ve kavanozlar tekrar tekrar kullanılabilir. Cam atıklar, öncelikle makinelerde küçük parçalara ayrılır. Daha sonra bu parçala, fırınlarda eritilerek yeniden camdan ürünler elde edilir.

Ömrünü tamamlamış lastikler, geri dönüşüm sayesinde çocuk parklarının ve yürüyüş yollarının zeminlerinde ve daha birçok alanda kullanılmaktadır.

Genellikle su, meşrubat ve sıvı yağın ambalajlanmasında kullanılan pet şişeler geri dönüştürülmektedir. Geri dönüştürülen bu şişelerden yine aynı ürünler üretilmektedir. Ayrıca eritilen plastikler, birtakım işlemlerden geçirilerek ip hâline getirilir. Bu iplerden dağcıların kullandıkları sıcak tutan giysiler de üretilir.

Kâğıt ve karton ambalajlar gıdadan tekstile, kozmetikten elektroniğe birçok sektörde kullanılmaktadır. Kâğıt ve kartonların geri kazanımı ile yeniden kâğıt ve karton üretilir.

Kumaş üretim tesislerinde yırtık, sökük veya kullanılamayacak hâlde olan kumaş parçaları, keçe üretimi için geri dönüştürülür. Büyük miktarlardaki bu kumaş parçaları, keçe üretim tesislerinde birtakım işlemlerden geçirilip işlendikten sonra yalıtım malzemesi veya yatak dolgu malzemesi olarak kullanılır.

Atık kızartmalık yağlar lavaboya, çöpe, suya ve toprağa dökülmemelidir. Bu yağlar sızdırmaz kaplarda ayrı olarak biriktirilmeli, görevli firmalara teslim edilerek geri kazanımı sağlanmalıdır. Bu yağların geri dönüşümü ile biyodizel (araç yakıtı) üretilmektedir. Atık yağlar; denizlere, göllere, akarsulara döküldüğünde balıkların ve diğer canlıların zarar görmesine neden olmaktadır.

Geri Dönüşümün Önemi Konusu İçin Tıklayınız

Geri Dönüşümde Hangi Atıkları Ayıracağız Konusu İçin Tıklayınız

Tüm 4. Sınıf Fen Bilimleri Konuları İçin Tıklayınız



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder