Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

11 Mayıs 2022 Çarşamba

Günlük Hayattaki Dini İfadeler Ünite Özeti 4. Sinif Din Kültürü 2021 2022


 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

“GÜNLÜK HAYATTAKİ DİNİ İFADELER” TEMA ÖZETİ

DİN: Allah tarafından, peygamberler ve kutsal kitaplar aracılığıyla, insanları iyiye, güzele ve doğruya yönlendirmek için, gönderilen ilahi kurallar bütününe denir.

Dinin amacı: İnsanları dünyada ve ahirette mutlu etmektir. 

*Bizim dinimiz: İSLAMİYET‘tir. Bu dine mensup kişilere MÜSLÜMAN denir.

*Dinimize göre; Allah, sadece ona inanmamızı ve yalnız ona ibadet etmemizi emreder.

*Dinimizi çok iyi öğrenmeli ve uygulamalıyız. 

*Bunun için de en güzel kaynak: Kuran-ı Kerim

*Din, sevgi ve saygıyı öğütler

*Din, yardımlaşmayı ve dayanışmayı öğütler.

*Din, insana güzel ahlaklı olmayı öğütler.

Dinin bize öğrettikleri:

1)İnsanları ve kâinatı kimin yarattığını (Allah)

2)Allaha nasıl ibadet edileceğini ( namaz ,oruç, vb.)

3)İnsanlara nasıl davranılacağını ( saygılı, sevgili)

4)İnanç esasları (Allah, peygamber, melek vb.)

Allah ve PEYGAMBER

aLLAH: Evreni (kâinatı) ve evrendeki her şeyi yok iken yaratan, idare edip yöneten, yarattıklarını koruyup gözeten yüce varlığın ismidir. Allah’ın Rab, Rahman, Rahim, Aziz….gibi 99 tane ismi vardır. Bu isimlere ESMAÜL HÜSNA denir. Bu isimler sayesinde Allah’ı daha iyi tanır ve biliriz.

Allah’ın ismini söylerken: Celle Celaluhu(c.c.)=(Yüceler Yücesi) deriz.

PEYGAMBER: Yüce Allah’ın kendisini doğru tanımamız ve  bilmemiz, emir ve yasaklarını öğrenmemiz için insanlar arasından seçtiği elçilere Peygamber denir. Peygamberlerin adı anıldığında da SALAVAT getirilir.

Besmele Çekmek: Bismillahirrahmanirrahim ya da bismillah demektir.

Bismillah: (Allah’ın adıyla ) demektir.

Bismillahirrahmanirrahim: (Rahman ve Rahim olanAllah’ın adıyla)  = (Esirgeyen ve bağışlayanAllah’ın adıyla)  demektir.

EuzübillahimineşşeytanirracimBismillahirrahmanirrahim:Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım. Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Herhangi bir işe başlarken, uyuyacağımız zaman güne başlarken, derse başlarken,  yemek yemeye başlarken, su içerken, vb. söyleriz.  Besmele çekerek işlerimizin güzel ve bereketli sonuçlanmasını isteriz ve işlerimizin kolaylaşacağına inanırız.
Biz besmele çekerek: Allah’a olan inancımızı ifade ederiz.  Allah’tan yardım isteriz. O’nun her an bizimle olduğunu dile getiririz.

Selam: Barış, huzur, esenlik, emniyet ve güven gibi anlara gelir. İslam ile selam aynı kökten gelir. Selamlaşma : İnsanlar birbirlerine karşı hissettikleri güzel duyguları anlatmak için yapılan bir dua gibidir. SELAM vermek iyi niyet ve bir dostluk ifadesidir. İnsanlar arasında sevgi ve dostluğu arttırır. Selam  sevgiye, sevgi imana, iman ise cennete ulaştırır.

Dini selam ifadesi: SelamünAleykümAleykümSelam    Anlamı:Allah’ın selâmı, rahmeti  ve bereketi üzerine olsun.(Selam, esenlik ve barış üzerine olsun demektir.)

Dini olmayan selamlaşma ifadeleri de vardır:  -Selam-Merhaba   - İyi akşamlar  - İyi geceler  - Günaydın  -İyi Günler  - Hoşçakal   - Hayırlı işler, Hayırlı  günler, Hayırlı sabahlar.

hamd ve Şükür:

Şükür “yapılan iyiliğe, verilen nimete karşı hoşnutluk, minnettarlık ve teşekkür hissi duymak, onun değerini bilmek” demektir. Söz ve davranışlarımızla Allah’a sunduğumuz teşekkürdür.

Allah’a şükür ne demektir?

Bizleri yaratan, yaşatan, esirgeyen ve koruyan Allah’a verdiği nimetlerden dolayı teşekkür etmektir.

Allah’a Şükür İfadeleri :Allah’a şükür,  Çok Şükür,  Hamd Olsun ,  Allah’ım sana şükürler olsun, Elhamdülillah gibi. 
Yemekten sonra, hapşırdıktan sonra , işlerimiz güzel sonuçlanınca şükür ifadelerini söyleriz.

Hamd  ve  Elhamdülillah, ifadeleriyle Allah’ı (c.c.)  övgü ve yüceltme sözleriyle anar, onu yüceltir, O’nun tüm bu nimetlerin kaynağı olduğunu kabul eder ve ona layık olmaya çalışırız.

ESTAĞFİRULLAH  -  SÜBHANALLAH

Estağfirullah : Hata ve günahlarımızı Allah’ın (c.c.)  affetmesini dilemek için söylenen bir duadır.

Estağfirullah:  Allah’tan af ve bağışlanma isterim anlamına gelir. Yapılan hatalar ve günahlar için özür dileyip, bir daha yapmamaya niyet edip söz vermek bundan dolayı yüce Allah’ın affediciliğine sığınmaktır. Ama günlük hayatta ‘’ Bir şey değil,  önemli değil!’’ anlamında da kullanılıyor.

Sübhanallah: Allah en yücedir, tüm eksiklik ve kusurlardan uzaktır anlamına gelir. Biz yüce Allah’ın büyüklüğünü ve kusursuzluğunu kabul edip onu yüceltmek için Sübhanallah deriz.

TEKBİR  -  SALAVAT                                                                                                                                Tekbir: Allahu Ekber sözüne tekbir denir.Tekbir = Allah en büyüktür. Tekbir, Allah’ın büyüklüğünü tüm varlıkların üstünde tuttuğumuzun ifadesidir. Tekbir’in; ululama, yüceltme, büyük görme gibi anlamları vardır.

Ayrıca Kurban Bayramı’nda arife günü sabah namazından, bayramın 4. Günü ikindi namazına kadar her farzdan sonra getirİlen tekbire Teşrik Tekbiri denir.

Teşrik tekbiri; “Allahuekber Allahuekber,  La ilahe illallahuvallahuekber,Allahuekber ve lillahi’l-hamd.” Anlamı: “Allah en büyüktür, Allah en büyüktür. Allah’tan başka ilah yoktur. O Allah en büyüktür,  Allah en büyüktür. Hamd yalnızca Allah’a aittir.”                        

SALAVAT: Hz. Peygambere duyulan sevgi ve saygıyı göstermek için kullanılan dua ifadelerine SALAVAT denir. Peygamberimiz hayatta iken tüm Müslümanlar onun sağlıklı ve afiyette olması için dua ederlerdi. Vefat ettikten sonra da Müslümanlar ona selam ve dua göndermeye devam etmektedir. Onun için yapılan tüm güzel dualara SALATÜSELAM denir.                                                     

Salavat ifadesi: Sallallahu Aleyhi ve Sellem (s.a.v)  = Dua, bereket ve selam onun üzerine olsun. Peygambere ve ailesine dua etmek ve selam göndermenin başka  ve yaygın bir yolu da                       Salli-Barik dualarıdır. Bu dualarda peygambere, ailesine ve atası İbrahim Peygambere (a.s.) dua edilir. Ayrıca diğer peygamberlerin adı anıldığında ise Aleyhisselam (a.s.) deriz. Aleyhisselam (a.s.) = Allah’ın (c.c.) selamı onun üzerine olsun demektir.

(HELAL- HARAM) - (SEVAP – GÜNAH)

Helal: Allah’ın yapılmasına izin verdiği, uygun gördüğü serbest bıraktığısöz, iş ve davranışlara yiyecek ve içeceklere helal  denir.  Biz helal olan şeyleri yaparsak Allah bizi SEVAP ile ödüllendirir.                    

Sevap: Kişinin iman, ibadet, ahlak ve tüm güzel davranışlarının karşılığı olarak Yüce Allah tarafından kendisine verilen mükafata (ödüle) SEVAP denir.

Dürüstlük, saygılı olmak, yardım etmek, namaz kılmak, oruç, vb. Bunlar helaldir ve biz bunları yaparsak SEVAP kazanırız.

Haram: Allah’ın (c.c.)yapılmasını kesin olarak yasakladığı söz, iş ve davranışlara, yiyecek ve içeceklere Haram denir. Haram olan şeyleri yaparsak Günah işlemiş oluruz.

GÜNAH: Dinin emir ve yasaklarına aykırı (ters, zıt, uygun olmayan) olarak yapılan iş, söz ve davranışlara verilmesi gereken cezaya GÜNAH denir.

Yalan söylemek, gıybet etmek, iftira atmak, hırsızlık yapmak, kıskançlık, dedikodu, israf, içki içmek, domuz eti yemek, uyuşturucu kullanmak, küfür etmek, vb. Tüm bunlar haramdır ve biz bunları yaparsak ya da ye -içersek GÜNAH kazanırız.    

DİLEK VE Dualarda Geçen DİNİ İFADELER

dUA: insanın bütün samimiyetiyle Yüce Allah’a yönelmesi,  isteklerini O’na iletmesi, O’ndan yardım dilemesi ve O’na güvenmesine DUA denir. Dua: Allah’tan kendimiz ve sevdiklerimiz için iyilik, sağlık, mutluluk vb. güzel şeyler istemek ve dilemektir.  Dilek ve dualarımızda Allah’ın adını anarak Allah’ı hatırlar, onu yüceltir ve sadece ondan yardım dileriz. Dini dua ifadeleri:

Allah razı olsun.

İyilik ve yardım gördüğümüzde söyleriz.

Allah’a emanet ol.

Birini yolcu ederken.

Allah’a ısmarladık.

Yolcu ettiğimiz kişi bize karşılık olarak söyler.

Allah şifalar versin.

Bir hastayı ziyaret ettiğimizde söyleriz.

İnşallah.

Allah dilerse izin verirse olur anlamına gelir. Gelecekte yapacağımız her hayırlı iş için”inşallah" deriz

Maşallah

Görüp beğendiğimiz ve güzelliğiyle şaşırdığımız nesne, olay ve durum karşısında maşallah diyerek onu överiz.

Allah zihin açıklığı versin:

Sınava hazırlanan, giren, ders çalışan birine söyleriz.

Allah bereket versin.

Alış veriş sırasında söyleriz.

Allah kolaylık versin.

Çalışan, bir işle uğraşan birine söyleriz.

Allah  sabır versin.

Yakını vefat eden birine söyleriz.

Allah analı babalı büyütsün.

Bebeği olan birine söyleriz.

Allah'tan umut kesilmez,   Allah kazadan ve beladan korusun,    Allah rahmet eylesin

Allah bir yastıkta kocatsın,     Allah nazardan korusun        Allah yardımınız olsun

Not: Sadece Allah’a DUA ederiz ve duamızın sonunda ise kabul olması için AMİN deriz.

Sübhaneke Duası :Tekbir ile namaza başlarken ilk bu dua okunur. Bu dua ile Allah’ın yüceliği övülür. Çocuklara ilk öğretilen dualardandır.

SübhanekeAllahümme

Allah’ım!  Sen tüm eksikliklerden uzaksın.

Ve bihamdik

Seni daima överim.

Vetebarakesmük

Senin adın kutludur.

Vetealaceddük

Senin şanın her şeyden üstündür.

* Vecellesenaük (Sadece cenaze namazlarında okunur)

Senin övgün yücedir.

Vela ilahe ğayruk

Senden başka ilah yoktur.

 Tüm Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Ünite Özetleri İçin Tıklayınız



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder