Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

6 Aralık 2013 Cuma

Cümle Anlamı Testi 3 (8. Sınıf)




1. “Bir durum ya da konuda kararlı olmak, sonuca daha çabuk ……… sağlar” cümlesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilemez?
a. varmayı
b. katlanmayı
c. ulaşmayı
d. gitmeyi

2. 1. İnce eleyip sık doku ki az yanılasın.
2. İşlerini titizlikle yaparsan yanılma payın azalır.
3. Hatalarını gidermenin bir yolu da kılı kırk yarmaktır.
4. Ne kadar dikkatli davranırsan o kadar olumsuzlukla karşılaşırsın.
Yukarıdaki cümlelerden hangileri anlamca aynı doğrultuda değildir?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yakınma” söz konusudur?
a. Şerbetler, kanserojen madde taşımadığı gibi midemize de rahatsızlık vermez.
b. Evinize gelen dostlarınıza güzel bir şerbet hazırlayıp ikram edebilirsiniz.
c. Birçok güzel şeyi unuttuğumuz gibi şerbetleri de unuttuk.
d. Günlük hayatımızda çok rahatlıkla yapabileceğimiz nefis içeceklerdir şerbetler.

4. “Arkadaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz araştırmalarımızda ….” cümlesi aşağıdakilerden hangisi ile sürdürülürse “bir işte takip edilen yöntem” öne çıkarılmış olur?
a. hepimiz gecemizi gündüzümüze kattık.
b. çalışmalarımızla ilgili kişilerle özellikle görüştük.
c. bazı günler ailelerimizle görüşemediğimiz oldu.
d. insanların takdir etmesi bize mutluluk verdi.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde söyleyenin duygusuna yer verilmemiştir?
a. Kütüphanede araştırma yapmayı çok severdi.
b. Yarın erkenden arkadaşlarıyla pikniğe gidecekmiş.
c. Kitapları okurken önemli ayrıntıları not ederdim.
d. Dersin bitince beni ararsın sanıyordum.

6. Onca eserine rağmen Reşat Nuri Güntekin adını dün ve bugün olduğu gibi gelecekte de yaşatacak olan “Çalıkuşu” romanıdır.
Bu yargıdan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
a. “Çalıkuşu” yazarın diğer eserlerini gölgede bırakan bir eserdir.
b. Reşat Nuri’ye kalıcılığı sağlayan “Çalıkuşu” romanıdır.
c. Reşat Nuri, “Çalıkuşu” romanını diğer eserlerine göre özenerek yazmıştır.
d. Gelecek nesiller Reşat Nuri’yi “Çalıkuşu” romanıyla tanıyacaktır.

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “pişmanlık” anlamı vardır?
a. Senin adam olman için kırk fırın ekmek yemen lazım.
b. Bu saatte yola çıkmakla hiç iyi etmedim.
c. Geç kaldı, gelemeyecek mi acaba?
d. Problemleri çözmeyi bir türlü başaramıyor.

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “sabırsızlık” söz konusudur?
a. Tabi canım, her şey senin sayende oldu (!)
b. Hadi artık, getir şu yemeği!
c. Yavrucak nasıl da ağlıyordu!
d. Ne kadar da güzelmiş araban!

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “sitem” vardır?
a. Trafik sıkışınca başka yoldan gittik.
b. Okumak üzere gazeteyi benden aldı.
c. Geldiğinden beri beni eleştiriyorsun!
d. Görmeyeli epey değişmişsin.

10. 1. Bir ülkenin
2. eğitime
3. göreceği
4. bağlıdır
5. o ülkenin
6. geleceği
Yukarıdaki sözcüklerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturulursa sıralama nasıl olur?
a. 1-6-5-3-2-4
b. 1-6-3-2-4-5
c. 5-3-2-6-1-4
d. 1-3-2-5-6-4

11. 1. Eğitimdir ki bir milleti ya hür yaşatır ya da esarete terk eder.
2. Bir milleti bağımsız yaşatan da köleliğe düşüren de eğitimdir.
3. Eğitim, milletleri ayakta tutup onların özgürce devamını sağlar.
4. Milletleri geri kalmışlıktan kurtaracak gerçek güç eğitimdir.
Yukarıdaki cümlelerden hangisi anlam açısından diğerlerinden farklıdır?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

12. Başarısızlıklarımızdan, işlerin nasıl yapılmayacağı öğreniriz.
Bu cümlenin anlatmak istediğiyle aşağıdakilerden hangisi örtüşmez?
a. Her başarısızlığın altında başarıya giden bir yol vardır.
b. Başarısız oldum, dememeli; başarıya biraz daha yaklaştım, demeli.
c. Başarılı olmanın birinci basamağı, başarısızlığa uğramaktır.
d. Hedefe varmak istiyorsak başarısızlıklarımız bizi yıldırmamalı.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kaygılı olma” anlamı vardır?
a. Vakit geç oldu hâlâ gelmedi, başına bir iş mi geldi acaba?
b. Kimi davet edeceğime karar veremedim.
c. Bizimle görüşeceğini sanmıyorum.
d. Her zaman bu kadar sinirli değilimdir.

14. Başınızı daima yıldızlara dikerseniz önünüzdeki çukurlardan birine düşebilirsiniz.
Aşağıdaki cümlelerden hangisi bu cümleyle aynı doğrultudadır?
a. Her zaman kendime büyük hedefler belirlerim.
b. Hayatın ne getireceği bilinmez değil mi?
c. Büyük başarılar alınan tedbirlerle kazanılır.
d. Gözün yükseklerden başka bir yeri görmezse zarar görürsün.

Yanıtlar: 1.b 2.d 3.c 4.b 5.d 6.c 7.b 8.b 9.c 10.a 11.d 12.c 13.a 14.d



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönderme