Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

18 Nisan 2012 Çarşamba

Maddenin Halleri 4.Sınıf Fen ve Teknoloji Ders Notları



MADDENİN HALLERİ

Madde tabiatta üç halde bulunur. Katı, sıvı ve gaz halinde bulunur.

1. Katılar
Belirli bir şekilleri vardır. Belirli bir hacimleri vardır. Dışarıdan bir etki olmadığı sürece şekil ve hacimlerini korurlar. Katıyı oluşturan tanecikler birbirine çok yakındır. Tahta, taş, çelik… vb maddeler katıdırlar.

Not: kum, tuz, şeker gibi küçük taneli katılar sıvı maddeler gibi bulundukları kabın şeklini alırlar. Bunlara akıcı katılar denir.

2. Sıvılar
Belli bir hacimleri vardır. Belli bir şekilleri yoktur, bulundukları kabın şeklini alırlar su, süt, benzin, zeytinyağı, kolonya…

Not: Sıvı maddelerin tanecikleri katılara oranla daha seyrektirler. Ve daha hızlı hareket ederler. Sıvı maddelerin tanecikleri birbirlerinin üzerinden kayarak hareket ederler. Bundan dolayı akışkan özelliğe sahiptirler.

3. Gazlar
Belli bir şekilleri yoktur. Bulundukları kabın şeklini alırlar. Belli bir hacmi yoktur bulundukları kabı tamamen doldururlar. Su buharı, hava, oksijen, azot gazı…

Not: gaz maddelerin tanecikleri katı ve sıvılara oranlar daha seyrekti ve daha hızlı hareket ederler. Bu özelliklerinden dolayı sıkıştırılabilirler ve de akışkandırlar.

Not: Gaz maddeler sıkıştırılınca hacimleri küçülür. Yangın tüpleri, mutfak tüpleri ve dalgıçların kullandığı tüplerde gazlar sıkıştırılmış haldedirler.

Not: Kolonya, parfüm gibi sıvı maddeler düşük sıcaklıklarda buharlaşıp gaz haline geçip gaz halini alırlar.


Benzer Yazılar



2 yorum: