Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

15 Ekim 2011 Cumartesi

Doğu Anadolu Bölgesi'nin Ekonomik Faaliyetleri - 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Notları


6. DOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN EKONOMİK FAALİYETLERİ:
TARIM:
Bölgede tarım fazla gelişmemiştir. Çünkü;

*Bölge ülkemizin en dağlık ve en engebeli bölgesi olduğundan tarıma elverişli toprakları azdır.
*Yaz mevsimi kısa ve yaz sıcakları yetersizdir. Bölgenin batısı ve güneyinde iklim daha yumuşaktır. Ayrıca sulama imkanları daha fazladır.


Buna rağmen bölgede sanayi pek gelişmediğinden halkın çoğunluğu geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır.

Bölgede üretilen en önemli ürünler buğday ve arpadır.
Yurdumuzda tarım ürünlerinin en geç olgunlaştığı bölgedir. Sıcaklık çok düşük olduğu için sebze üretimine en az elverişli bölgemizidir.

HAYVANCILIK:
Bölgede otlak ve meraların fazla olması, iklimsel ve yer yüzü koşullarından dolayı tarımsal faaliyetlerin yeterince yapılamamasından dolayı hayvancılık en önemli geçim kaynağı haline gelmiştir.hayvancılıkta geleneksel yöntemlerin kullanılması ürün miktarını düşürmektedir.
Erzurum-Kars Bölümü'nde yaz yağışlarının fazla olmasıyla oluşan çayırlar büyükbaş hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır. Bölgenin güneyindeki ovalarda ise küçükbaş hayvancılık gelişmiştir.

Bölgede yapılan hayvancılığın ülke ekonomisinde önemli yeri vardır. Ayrıca arıcılık(bal üretimi) önemli geçim kaynaklarındandır.

MADENCİLİK:
Türkiye'de maden rezervinin(miktarının) en fazla olduğu bölgemizdir. Ancak bu madenler ulaşım zorluğu ve ekonomik nedenlerden dolayı yeterince işletilememektedir.

SANAYİ:
İklim ve yer şekillerinin olumsuz etkilerinin görüldüğü bölgede, sanayi yeterince gelişmemiştir. Sanayi üretimi bakımından en geri kalmış bölgemizidir.Bölgedeki sanayi kuruluşları daha çok tarım ve madenciliğe dayalıdır.Bölgede şeker, dokuma, sigara, maden, yem, hayvansal ürünler, çimento sanayisi yer almaktadır.
Bölgede yer şekillerinin engebeli ve su kaynaklarının yeterli olması nedeniyle, su gücünden elektrik enerjisi elde edilir. Hidroelektrik üretimin en fazla olduğu bölgemizdir. Bu nedenle en fazla elektrik enerjisi üretilen bölgemizdir.

Bölge, Türkiye ekonomisine en fazla katkıyı elektrik enerjisi, hayvancılık ve madencilik alanında sağlamaktadır.

TURİZM:
Bölgenin turizm etkinlikleri tarihi zenginlikler ve doğal güzellikler üzerine kurulmuştur. Ancak turizm potansiyeli olmasına karşın ulaşım, iklim şartları, büyük merkezlere uzak olması, tanıtım eksikliği gibi nedenlerle turizmin bölge ülke ekonomisine katkısı çok azdır.

Tüm Bölgelerin Ekonomik Faaliyetleri İçin Tıklayınız


Benzer Yazılar



36 yorum:

  1. berbat bune ya hiç bir bilgi almadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence hiçbir şey anlamiyorum :(

      Sil
    2. Valla bence çok anlamlı şeyler anlatıyor😞

      Sil
  2. bence süper bir site

    YanıtlaSil
  3. işe yarıyor saul

    YanıtlaSil
  4. gayet anlamlı bilgiler veriliyor

    YanıtlaSil
  5. no no no no no no no no no no no no

    YanıtlaSil
  6. çooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooook
    iyi bir sayfa

    YanıtlaSil
  7. Berbat bir sayfaaaaaaaaaaaaa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sananeeeeeeeeeeee
      işine yaramıyorsa bakma

      Sil
  8. hayır bence gayet de güzel aramayı bilmiyosunu bence ve de madem beğenmediniz yorum yazmanın ne önemi var gidin başka sayfadan araştırın ve de insanlar bu sayfaya emek vermiş mahvetmenin ne önemi var

    YanıtlaSil
  9. Çok yardımcı oldu ama biraz kısaltarak yazdım gerekli olanları yazmaya devam edin birçokk insanın işine yarıyor

    YanıtlaSil
  10. çok iyi bir sayfa bence çok güzel bir site

    YanıtlaSil
  11. bence çok güzel bir site beyenmeyen arkadaşlar madem beğenmediniz işinize yaramıyor göz atıp çıkın yorum yazmaya çok meraklıysanız beğendiğiniz sitede yorum yazın

    YanıtlaSil
  12. Bune ya resmen rezalet bir sayfa

    YanıtlaSil
  13. süppeer bi seyyyyyyyyyyyyyyyy

    YanıtlaSil
  14. müthiş bi sayfa soylemedi demmeyin

    YanıtlaSil
  15. ama ekonomik faaliyetler yazılmamış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gayet açık bir şekilde yazılmış. Sen sanıRIM dersi görmeden gelmişsin. Ekonomik Faaliyetler zaten madencilik hayvancılık gibi olan şeyler. Önce dersi işle sonra gel siteye köyü de diyebiliyorsan

      Sil
  16. kaynakça nasıl hazırlanır (bu sitenin)

    YanıtlaSil
  17. Çok kötü tavsiye etmem

    YanıtlaSil
  18. Mükemmel bir site. Çok işime yaradı. Sevmeyenler hata etmiş. Biraz uzun bir yazıydı ama kısalttım. Kaynakçasını da memnuniyetle yazdım. Kötü yorumlar yüzünden kapatmasınlar bu siteyi bence.

    YanıtlaSil
  19. Kaynakcasi ne bilen var mi acaba varsa yazabilirler mi

    YanıtlaSil
  20. Cok yardim ci oldu proje odevini yapmak icin yazan fatmanur vural

    YanıtlaSil
  21. çok güzel bir site tavsiye ederim başka zamanlarda işime yarayacak bir çok bilgiyi buradan elde edebilirim ama şu anda benim sorumun cevabı tam olarak bu değildi maalesef ama yine de ok güzel bir site yapanın eline sağlık müthiş harika beğenmeyenler ve beğenmedim diyerek yorum yazanlar çok hata etmiş ama belkide onların da benim gibi ihtiyacı olan bilgiler burada bulunmamış olabilir veya bilgilerini bulamamış olabilirler ama yinede bu güzel site için bu kadar kötü laflar edip beğenmedim diyerek çok ayıp etmişler biraz daha kibar olabilirlerdi ama bu site çok güzel bir site kapatılırsa çok üzülürüm ağlarım ama ben araştırma ödevlerimde gereken bilgilerin çoğuna bu siteden bakıyorum harika bir site tavsiye ederim ayrıca bu sitenin arka plan resmi de çok güzel güzel seçmişler ve ben burada ayrıca saçma bilgiler ve saçma yorumlar bulmuyorum ve herkese tavsiye ediyorum

    YanıtlaSil
  22. Çok beğendim içinde bir çok bilgi var

    YanıtlaSil
  23. Ya ben pek bişi öğrenemedim açıkçaaı ama harika böyle devam😉

    YanıtlaSil