Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

8 Mart 2011 Salı

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ne Dokunmayın


Bir eğitim kurumu… 1970’ten bugüne eğitim camiasına yeni üyeler kazandırıyor. Bulunduğu şehrin merkezinde hem öğrencilerine hem şehre katkı sağlayıp, kentin cazibe merkezi hâline gelmesi için büyük bir etken oluyor. Ama şimdi, bu eğitim yuvası mahkeme kararlarına rağmen yok ediliyor. Neresi mi burası? Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi…
Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi; 1970’ten beri 26 dönümlük arazisi üzerine binlerce öğretmen yetiştirdi. İlk açıldığında derslikler, laboratuar binası, yurt binası ve kapalı spor salonu ile 4 daireli bir lojmandan oluşmaktaydı. Daha sonra buraya eğitim fakültesi öğrencilerini koruma derneği aracılığıyla, şu anda fen ve sosyal bilimler enstitüsü olarak kullanılmakta olan binanın arsası üzerinde Türkiye’de bir ilk olarak Şerife Bacı İlkokulunu uygulama okulu olarak eğitim-öğretim hayatına kazandırmıştır. Daha sonra yurt binası derslikler haline getirilmiştir.
Ayrıca bahçe içinde minyatür bir futbol sahası ve otoparkı vardır. Bahçe, öğrencilerin etkinliklerine müsait, içinde iki havuzu ve ağaçlarıyla güzel bir alandır. 1982 yılında eğitim enstitülerinin 4 yıllık eğitim yüksekokuluna dönüştürülmesi ve daha sonra eğitim fakültesi olarak kullanılmak üzere milli emlak tarafından verilen süresiz kullanım hakkına sahiptir. Fakat şimdi bu bina boşaltılarak öğrenci ve öğretim elemanlarının öğretim hayatlarına, başka bir birim için inşa edilmiş bir binada devam etmeleri istenmektedir.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Bahri Gökçebay; Kastamonu Ticaret Turizm Yüksekokulu'na tahsis edilmek üzere yapılan binayı Eğitim Fakültesi'ne tahsis etti ve apar topar eğitim fakültesinin taşıma işlemine başladı. Gökçebay'ın taşınmaya çalıştığı binanın yapı denetim izni, çevre güvenliği, çevre düzenlemesi gibi eksikliklerin olması üzerine Türk Eğitim Sen Kastamonu Şubesi dava açtı. Kastamonu idare mahkemesi başvuruyu inceleyerek 2011/99 E. Sayılı ve 09.02.2011 tarihli kararıyla dava konusu işlemin yürütmesi durdurdu. Alınan bu karara rağmen taşıma işlemine devam eden Gökçebay'ın mahkeme kararını uygulamaması tutanak ile tespit edildi, savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Ancak Gökçebay, mahkeme kararını umursamaz bir şekilde inşaat eksikleri bulunan binaya taşınmaya devam ediyor.
Yeni inşa edilmiş olan bu binanın çevre düzenlemesi yapılmamıştır. Laboratuarları (Fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar) hazırlanmamıştır. Öğretim elemanlarının kullanacakları 10 oda (ikişer kişilik olmak üzere) Beden Eğitimi Spor Yüksekokulunun içindedir. Derslikler ders yapmaya uygun koşulda değildirler. Üniversitenin kütüphanesi yoktur. Kütüphanede görev yapmakta olan kütüphaneci görevinden alınarak halkla ilişkilerde görevlendirilmiştir. Fakültenin kendi imkânları ile kurduğu kütüphane içinde bu yeni okulun içinde uygun bir yer yoktur.
Taşınma işleminin dönem arasına denk getirilmesi, en çok öğrencilerin tepkisini çekiyor doğal olarak. Çünkü fakültenin taşınmak istediği yer; şehrin dışında yeni bir yerleşim birimi olan Kuzeykent. Burası Eğitim Fakültesi’nin şu anda bulunduğu yere uzak.
Taşınma, öğrenciler için ulaşım ve barınma temel olmak üzere, sayısız sorunlarına yol açacak. Öğrenciler, dönem başlarında kalacakları evleri fakültenin şu anda bulunduğu yere göre, yakın yerlerden seçtiler. Özellikle son sınıf öğrencileri, son dönemlerini bu sıkıntı içerisinde geçirecekler. Zaten KPSS’ye hazırlanmak zorunda olan öğrenciler; bir de bu ulaşım sorunları sebebiyle sorun yaşıyorlar. Fakültenin üçüncü ve dördüncü sınıflarında şehir merkezindeki ilköğretim okullarına staja giden öğrenciler, şehir merkezinden uzak yeni yerlerine öğleden sonra dönüp derse girmek zorunda kalıyorlar. Bunlar da; zaten sınav stresi yaşayan öğrencileri iyice sıkıntıya sokacak.
Yıllardır bulunduğu yer ile bütünleşen ve belli bir kültürü olan bir fakülteyi yerinden etmek, öğrencilere herhangi bir yarar sağlamaz. Yetiştirdiği öğretmenlerin yetiştirdiği öğrencileri de öğretmen yapan bir fakülte, mahkemenin durdurma kararına rağmen taşınmamalı. Buna sessiz kalınmamalı...


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder