Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

17 Aralık 2011 Cumartesi

Atatürkçü Düşüncede Milli Güç Unsurları, 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Notları



ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCEDE MİLLİ GÜÇ UNSURLARI

HER ŞEY GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN
      Bir ulusun, ulusal hedeflerine ulaşabilmek amacıyla kullanabileceği maddi ve manevi kaynaklarının top­lamına milli güç denir. Milli güç unsurları şunlardır:

Siyasi Güç
 Atatürkçü düşüncede siyasi güç, devletin gücünü milletten alması ve devlet politikalarının millet irade­sine göre belirlenmesi esasına dayanır. Atatürk, si­yasi gücün zayıflamasının devletin ve demokrasinin geleceğini tehlikeye düşüreceğini söylemiştir.

Ekonomik Güç
     Ekonominin toplum hayatında büyük bir rolü bu­lunmaktadır. Çünkü bir ülkede üretim, dağıtım, tü­ketim durumlarıyla ilgili faaliyetler ekonominin ko­nusu içinde yer almaktadır.
     Atatürk de cumhuriyetin ilk yılarında, ekonomik yönden zayıf bir milletin güçlü medeniyet kurama­yacağını, toplumsal ve siyasal felaketten kurtula­mayacağını belirterek, yeni Türk Devleti'nin güçlü bir ekonomiye sahip olması gerektiğini vurgulamıştır.
     Siyasi bağımsızlık gibi ekonomik bağımsızlığa da büyük bir önem veren Atatürk bu amaçla, kapitü­lasyonların kaldırılması ve ülkemizde bulunan ya­bancılara ait kuruluşların millileştirilmesi politikaları­nı izlemiştir.

Askeri Güç
   Türkiye'nin, coğrafi konumu gereği her türlü iç ve dış tehditlere açık olması güçlü bir orduya sahip ol­masını gerektirmektedir. Bu nedenle Atatürk, her dönemde Türk ordusuna ayrı bir önem vermiştir.
I. Dünya Savaşı'nın ardından Osmanlı ordusunun dağıtılması üzerine Milli Mücadele Dönemi'nde dü­zenli bir ordu kuruldu. Bu ordu sayesinde Kurtuluş Savaşı kazanılarak siyasi ve ekonomik bağımsızlı­ğa ulaşılmıştır.

Sosyokültürel Güç
    Bir ülkede eğitimli, kültürlü ve teknik bilgilerle do­nanmış insanların oluşturduğu güce, sosyokültürel denir. Milli gücün temel öğesi olan insan iyi ye­tiştirildiğinde siyasi, ekonomik ve askeri güç de de­ğer kazanır.
    Sosyokültürel güç; bilim, sanat ve diğer alanlarda gelişmeye yol açar. Bunun bilincinde olan Atatürk, bireyden başlayarak halkı eğitmek ve halkın bilgi düzeyini yükseltmek için çalışmalarda bulunmuştur.


Benzer Yazılar



17 yorum:

  1. SBSYE SON 3 GUN :)

    YanıtlaSil
  2. son üç gün yatçaz kalkcaz,yatçaz kalkcaz,yatçaz kalkcaz..Hopp bursluluk sınavındayım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahah 3 yıl geçmiş şimdi lise 3'sün😂

      Sil
    2. Vay be 4 yıl geçmiş sıra bizde :(

      Sil
  3. teoga son 14 gün za XD

    YanıtlaSil
  4. teog biri full çektim ikiyide inşallah güzel yaparım tek eksiğim şu konu bundan yanlış yapıyom ya teoga son 12 gün

    YanıtlaSil
  5. teog 1 32 yanlış 2.den ful bekliyorum kaydırma yaptım 1.de

    YanıtlaSil
  6. teog bir 121 yanlış iknciyi 125 bekliyom

    YanıtlaSil
  7. bu siteden daha yararlı bir site görmedim bu site çok iyi bir sitderi teog a yararlı

    YanıtlaSil
  8. Teog 2 ye son 36 gün sizce zor olur mu????

    YanıtlaSil