Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

1 Ekim 2011 Cumartesi

Pascal Prensibi ile Çalışan Araçlar, Fizik Dersi Konu Anlatımı


9. sınıf fizik dersi konu anlatımı, fizik dersi ders notları, fen bilimleri konu anlatımları, 10. sınıf fizik konu anlatımı YGS soru çöz, LYS hazırlık, 9. sınıf, 10. sınıf, 11. sınıf fizik dersi, 6. sınıf, 7. sınıf, 8. sınıf Fen ve Teknolojileri
BASINÇ (PASCAL PRENSİBİ) 
Katı sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye bir kuvvet uygularlar. Kuvvetin kaynağı ne olursa olsun birim yüzeye dik olarak etki eden kuvvete basınç(P), bütün yüzeye dik olarak etki eden kuvvete de basınç kuvveti(F) denir. Basınç ile basınç kuvveti arasında; P F/S bağıntısı vardır. 

KATILARDA BASINÇ: 
Katı cisimler ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye basınç yaparlar. Taban alanı S, ağırlığı G olan katı bir cisim, bulunduğu yüzeye; P h.d kadar bir basınç uygularlar. 1. Katılarda basınç kuvveti daima katının ağırlığı kadardır. Dolayısıyla katı cismi hangi yüzeyi üzerine koyarsak koyalım basınç kuvveti değişmez. 2. Düzgün katıların (küp, dikdörtgenler prizması, silindir) zemine yaptıkları basınç P h.d ile de hesaplanabilir. Burada h cismin yüksekliği, d ise özkütlesidir. 3. Katılar uygulanan kuvveti kendi doğrultusunda aynen iletirken, basıncı aynen iletmezler. Katılarda basınç genel olarak yüzeyle ters orantılıdır. Bundan yararlanarak kesici ve delici aletler yapılır. Birimi N/m2 Pascal, dyn/cm2 Bar 

SIVILARDA BASINÇ: 
Bir kaptaki sıvı ağırlığı nedeniyle bulunduğu kabın her noktasına basınç uygular. Sıvı içindeki herhangi bir noktadaki sıvı basıncı; 
1. Sıvının yoğunluğu ile doğru orantılıdır. 
2. Sıvının üst yüzeyine olan uzaklıkla doğru orantılıdır. 
3. Sıvının derinliği aynı kalmak şartıyla kabın şekline ve içindeki sıvı miktarına bağlı değildir. 
Sıvı basınç kuvveti (F): Bir sıvının ağırlığı nedeniyle içinde bulunduğu kabın herhangi bir yüzeyinin tamamına uyguladığı dik kuvvete sıvı basınç kuvveti denir. Bu kuvvet; F= h.d.S bağıntısı ile bulunur. 
Burada; 
h: ilgili yüzeyin orta noktasının sıvının üst yüzeyine uzaklığı 
d: sıvının özkütlesi 
S: ilgili yüzeyin alanıdır. 
Şekildeki gibi bir kap içinde h yüksekliğinde d özkütleli sıvı varsa S1, S2, S3 yüzeylerine etkiyen sıvı basınç kuvvetleri; 
F1= h×d×S1 
F2= h2×d×S2 h/2×d×S2 
F3= h2×d×S3 h/2×d×S3 olur. 
Pascal Prensibi: Sıvılar basıncı aynen her doğrultuda iletirler. Sadece doğrultu ve yönünü değiştirirler. Bundan yararlanarak su cenderesi, hidrolik fren... gibi sistemler yapılabilir. Şekildeki su cenderesinde basıncın etki yüzeyi değiştirilerek istenilen büyüklükte basınç elde edilebilir. ’dir. F kuvvetinin yaptığı basınç her noktaya aynen iletileceğinden, P1/P2 den F1/S1 F2/S2 olur. 

GAZLARDA BASINÇ: 
Açık hava basıncı (P0): Atmosfer adını verdiğimiz ve kalınlığı kilometreleri bulan hava yerküreyi kuşatmaktadır. Açık hava hem yeryüzüne hem de içerisinde bulunan bütün yüzeylere ağırlığı nedeniyle bir kuvvet uygular.

Pascal prensibi ile çalışan araçlar
Su cendereleri basit makineye benzerler. Kuvvetten kazanç sağlar ama yoldan da kaybettirirler. Sıvıların basıncı iletme özelliğinden yararlanılarak günlük hayatta kullanılan pek çok araç yapılmıştır.
Araçlar;
*Yıkama yağlama sistemlerinde arabaların kaldırılmaları,
*hidrolik frenler,
*emme - basma tulumbaları.
*Bazı bitkilerin ve meyvelerin yağını ve suyunu çıkarmada kullanılan sıkıcı araçlar
*su cendereleri
 



Benzer Yazılar



1 yorum:

  1. hidrolik fren sistemi,barometre, lunaparktaki atlıkarınca, itfaiye merdiveni ve tulumbadan hangileri Pascal Prensibi'ne göre çalışır?

    YanıtlaSil