Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

13 Nisan 2022 Çarşamba

Komşu Ülkeler Konu Anlatımı 4. Sınıf 2021 2022


 KOMŞUMUZ OLAN ÜLKELERİ TANIYALIM

Aynı veya farklı ülkelerde yaşayan insanlar arasında farklılıklar vardır; fiziksel özellikleri, giyim, beslenme şekilleri, yaşam tarzları, oyunları, barınma yerleri, önemli gün ve kutlamaları gibi farklılıklar bulunur. Ülkeler, bu şekilde kültürlerini oluşturup muhafaza ederler. 

Ülkelerimizin komşularını; kültür, nüfus ve ekonomik açıdan kısaca tanıyalım.

BULGARİSTAN: Bulgaristan ülkemizin batısında yer alan iki komşu ülkeden biridir. Başkenti Sofya olan Bulgaristan’ın nüfusu 7,3 milyon civarındadır. Nüfusunun bir bölümü Türklerden oluşan Bulgaristan ile Türkiye arasında güçlü tarihî ve kültürel bağlar vardır. Ülkenin çeşitli yerlerindeki Osmanlı Dönemi’nden kalma hamamlar, çeşmeler, köprüler, camiler ve benzeri eserler Türk kültürünün izlerini taşımaktadır. Bulgaristan ile aramızdaki en önemli geçiş noktaları Edirne ilimizdeki Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapılarıdır. Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki kara yolu ulaşımı büyük ölçüde Kapıkule Sınır Kapısı üzerinden yapılmaktadır.

YUNANİSTAN: Yunanistan ülkemizin batısında yer alan komşu ülkeden biridir. Başkenti Atina olan Yunanistan’ın nüfusu 11 milyon civarındadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu Selanik şehri de bu ülkenin sınırları içinde bulunmaktadır. Yunanistan ile Türkiye arasındaki sınır kapıları Edirne ilimizdeki İpsala ve Pazarkule’dir. Balkan Savaşları sonrasında elimizden çıkan Batı Trakya’da bugün 150 bin civarında Müslüman Türk yaşamaktadır.

NAHCİVAN: Türkiye’nin doğu komşularından olan Nahcivan, Azerbaycan’a bağlı bir özerk cumhuriyettir. Nahcivan’ın nüfusu 500 bin kadardır. Bu ülke ile tek kapımız Iğdır ilimizdeki Dilucu Sınır Kapısı’dır. Türkiye ile Nahcivan arasındaki ilişkiler dostluk ve kardeşlik duyguları içinde gelişerek devam etmektedir. Tarihte “Türk Kapısı” adıyla anılan Nahcivan, bugün de Azerbaycan halkı ile doğrudan bağlantı kurmamızı sağlamaktadır.

GÜRCİSTAN: Türkiye’nin doğu komşularından biri de Gürcistan’dır. Başkenti Tiflis olan ülkenin nüfusu 4 milyona yakındır. Gürcistan ile aramızdaki en işlek geçiş noktası Artvin ilimizdeki Sarp Sınır Kapısı’dır. İki ülke arasında vatandaşlar, bu kapı üzerinden sadece kimlik belgesini kullanarak kolayca seyahat edebilmektedir. Ülkemizin Azerbaycan ve Kafkasya ile kara yolu bağlantısı da büyük ölçüde Gürcistan üzerinden sağlanmaktadır. Gürcistan’ın en büyük ticari ortağı konumunda olan Türkiye aynı zamanda bu ülkeye en fazla yatırım yapan ülkelerden biridir. Azerbaycan petrolünü ülkemize taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Gürcistan’dan geçerek topraklarımıza ulaşmaktadır. Gürcistan’da yaşayan Ahıska Türkleri iki ülke halkı arasında bir kültür köprüsü oluşturmaktadır.

ERMENİSTAN: Türkiye’nin doğu komşularından olan 3 milyon nüfuslu Ermenistan’ın başkenti Erivan’dır. Ermenistan bağımsızlığını kazandıktan sonra Türkiye, ekonomik sorunlarla uğraşan bu ülkeye insani yardımda bulunmuş ve bu ülkenin uluslararası toplum ile bütünleşmesi yönünde çaba harcamıştır. Bugüne kadar Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulabilmesi ve ikili ilişkilerin gelişmesi için uygun koşullar oluşmamıştır. Bu nedenle Ermenistan sınırında bulunan Kars ilimizdeki Akyaka ve Iğdır ilimizdeki Alican Sınır Kapıları kapalı durumdadır.

İRAN: Doğu komşumuz İran’ın başkenti Tahran’dır. Yüz ölçümü Türkiye’nin iki katı kadardır, nüfusu ise 83 milyon civarıdır. İran, komşularımız içinde kara sınırı uzunluğu bakımından ikinci sıradadır. İki ülke arasındaki en önemli geçit noktası tarihî İpek Yolu üzerinde bulunan Ağrı ilimizdeki Gürbulak Sınır Kapısı’dır. İran’a açılan diğer kapılar Van ilimizdeki Kapıköy ve Hakkâri ilimizdeki Esendere Sınır Kapılarıdır. Bu ülkeden petrol, çeşitli petrol ürünleri ve doğal gaz almaktayız. Avrupa ülkeleri ile İran arasındaki transit kara yolu ticareti Türkiye üzerinden yapılmaktadır. Aynı şekilde İran doğal gazını Avrupa’ya taşıyacak boru hatları da ülkemizden geçmektedir.

IRAK: Güney komşumuz Irak’ın başkenti Bağdat’tır. Nüfusu 40 milyon olan Irak ile aramızda güçlü tarihi ve kültürel bağlar vardır. Irak, Türklerin yüzyıllardır yaşadığı ülkelerden biridir. Irak ile ticari ilişkilerimiz ağırlıklı olarak Habur Sınır Kapısı üzerinden gerçekleşmektedir. Diğer geçiş noktalarımız Hakkâri ilimizdeki Derecik ve Üzümlü ile Şırnak ilimizde bulunan Gülyüzü Sınır Kapılarıdır. Ayçiçeği, pamuk yağı, buğday unu,kanatlı hayvan ve demir-çelik ürünleri Irak’a ihraç ettiğimiz ürünlerin belli başlılarıdır. Satın aldığımız ürünler ise işlenmemiş altın ve petroldür.

SURİYE: Güney komşumuz Suriye en uzun kara sınırımızın olduğu ülkedir. Başkenti Şam olan ülkenin nüfusu 17 milyon civarındadır. Suriye en fazla sınır kapımızın bulunduğu komşumuzdur. Bu kapılar; Gaziantep ilimizdeki Karkamış, Hatay ilimizdeki Cilvegözü ve Yayladağı, Kilis ilimizdeki Öncüpınar ve Çobanbey, Mardin ilimizdeki Nusaybin ve Şenyurt ile Şanlıurfa ilimizdeki Ceylanpınar, Mürşitpınar ve Akçakale Sınır Kapılarıdır. Suriye 2011 yılında başlayan iç savaş nedeniyle önemli sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Bu tarihten itibaren özellikle sınırımıza yakın bölgelerde yaşayan Suriyelilerin bir bölümü ülkemize sığınmışlardır. Türkiye Suriyeli misafirlerine kucak açarak onların can güvenliğini sağlamış, temel ihtiyaçlarını karşılayarak büyük bir insanlık örneği sergilemiştir. Türkiye ile Suriye arasındaki ekonomik ilişkiler Suriye’deki iç karışıklıklar nedeniyle durma noktasına gelmiştir.

Tüm 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Konuları İçin Tıklayınız

Hepimizin Dünyası Konusu İçin Tıklayınız

2022 Yılı En Kalabalık Ülkeler Listesi

2022 Yılı En Kalabalık Şehirler Listesi



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder