Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

10 Mart 2022 Perşembe

Maddeyi Taniyalim, Maddeyi Niteleyen Özellikler Konu Anlatımı 4. Sınıf 2021 2022


    Çevremizde gördüğümüz ya da varlığını hissettiğimiz her şeyin maddedir. Maddeleri özelliklerine göre birbirinden ayırt edebiliriz. Geçen yıl, maddeleri sert-yumuşak, esnek-kırılgan, pürüzlü-pürüzsüz olarak sınıflandırmıştık. Bu sene de bunlara ek olarak, suda yüzme-batma, suyu çekme-çekmeme, mıknatısla çekilme özelliklerini öğreneceğiz.
 
MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
Suda Yüzen Maddeler
Bazı maddeler suda yüzer, bazı maddeler suda batar. Tahta parçaları, plastik şişe, pinpon topu suda yüzer.

Suda Batan Maddeler
Taş, toplu iğne, bilye, çelik kaşık, metal para suda batar.
 
Maddenin suda yüzmesi  ya da batması büyüklüğüne bağlı değildir. Maddenin cinsine ve şekline bağlıdır. Çelikten yapılmış dev gemiler suda yüzerken, çok küçük olan toplu iğne suda batar.
 
Suyu Çeken Maddeler
Maddelerin suyu çekip çekmemesi maddeyi niteleyen özelliklerdendir. Havlu, bulaşık süngeri, temizlik bezi, tuvalet kağıdı, odun, peçete, toprak  ve pamuklu kumaşlar suyu çeker.
 
Suyu Çekmeyen Maddeler
Plastik maddeler, metal maddeler, beton, asfalt, cam ve porselen gibi maddeler suyu çekmez. Şemsiye yapımında su geçirmeyen madde kullanılır. Yaz mevsiminde giydiğimiz pamuklu gömlekler vücudumuzdaki teri çeker. O yüzden yaz mevsiminde pamuklu giysiler giyeriz. Pamuklu gömleği terletmediği için giymiyoruz. Pamuklu gömleği terimizi çektiği için giyiyoruz.
 
Mıknatısla Çekilen Maddeler
Maddeleri ayırt etmemizi sağlayan bir diğer özellik ise, maddenin mıknatıs tarafından çekilmesi veya çekilmemesidir. Mıknatıs demir, nikel, kobalt gibi maddeleri ve bu maddelerden yapılmış olan cisimleri çeker. Tel, çivi gibi metaller mıknatıs tarafından çekilir.
 
Mıknatısla Çekilmeyen Maddeler
Plastik, cam, porselen, tahta, silgi gibi maddeler veya cisimler mıknatıs tarafından çekilmez.

Maddeyi Tanıyalım, Çevremizde Sayısız Madde Vardır Konusu İçin Tıklayınız

Tüm 4. Sınıf Fen Bilimleri Konuları İçin Tıklayınız



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder