Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

15 Ekim 2014 Çarşamba

Basın ve Atatürk, 5. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı, Dinleme Metni, 5N1K Etkinliği


Kurtuluş Savaşı’nı kazanmamızda, milletimizin “millî egemenlik” düşüncesi etrafında toplanmasında Türk basınının, özellikle de Anadolu Ajansının önemi büyüktür. Basının önemini Mustafa Kemal, daha savaşın başlangıcında anladı ve bunun için gazete çıkarılması yolunda girişimlerde bulundu.

Mustafa Kemal, bu fikrini ilk defa 11 Eylül 1919’da Sivas Kongresi’nin bitiminde ortaya attı. Ardından bazı girişimlerden sonra, ismini kendisinin koyduğu “İradeyimilliye (Millî İrade)” adlı gazete Sivas’ta çıkmaya başladı. Gazetenin çıkış amacı, özetle, Kurtuluş Savaşı’nın esaslarını, bu konuda yapılacak işleri, memleketin durumunu kamuoyuna anlatabilmekti. Bu gazete, bütün Kurtuluş Savaşı boyunca Millî Mücadele’yi destekledi ve kamuoyunun bu hareketin yanında yer almasını sağladı.

Mustafa Kemal Ankara’ya geldiğinin ikinci günü yine bir gazete çıkarma girişiminde bulundu. Bu gazetenin ismini de kendi koydu: “Hâkimiyetimilliye (Millî Egemenlik)” Bu gazetenin ilk sayısı 10 Ocak 1920’de çıktı. Kurtuluş Hareketi’nin sözcüsü olan gazete, o dönem için TBMM hükûmetinin yarı resmî organı sayılır. Sonradan “Ulus” adını almıştır. Ancak Kurtuluş Savaşı’nı desteklemek amacıyla gazete çıkarılması yeterli değildi. Bu gazetelerin ihtiyaç duyduğu haber ve malzemelerin de sağlanması gerekiyordu. Halka doğru düzenli bilgiler verilmeli ayrıca milletçe verdiğimiz mücadele dünya kamuoyuna tanıtılmalıydı. Bu amaçla Ankara’da bir kurum oluşturulması yolunda çalışmalar yapıldı ve 6 Nisan 1920’de “Anadolu Ajansı” kuruldu.

Anadolu Ajansı kurulduktan sonra hemen faaliyete geçti. İç ve dış dünya, 13 Nisan 1920’den itibaren haberleri “Anadolu Ajansı Tebligatı” başlığı altında almaya başladı.

Mustafa Kemal Paşa’nın arzusu, bütün ülkenin Anadolu Ajansı haberlerinden yararlanmasıydı. Kurtuluş Savaşı’nın amacının kavranmasını ve milletçe desteklenmesini istiyordu. Ajans haberlerin gerekli yerlere zamanında bildirilmesini hep önemli bir mesele olarak gördü ve bu yolda büyük gayretleri oldu. Anadolu Ajansı, Türk kamuoyunu yanlış yollara sürükleyecek, millî birliği tehlikeye düşürecek yayınlara karşı milleti uyardı. Milletin kurtuluşunu sağlayacak kararları, hareketleri günü gününe halka ulaştırdı. böylece hükûmetle halk arasındaki bağlantıyı sağladı. Haberler, bazı sıkıntılar yaşanmasına rağmen, yurt içinde, yurt dışında belli merkezlere zamanında ulaştırıldı. Böylelikle milletin ve dünyanın, Kurtuluş Savaşı’nın anlamını ve amacını anlaması sağlandı.
Prof. Dr. Yücel ÖZKAYA


Benzer Yazılar



8 yorum:

  1. bu dinleme metinleri kalkmalı

    YanıtlaSil
  2. çok güzel bir metin :)

    YanıtlaSil
  3. işime yarıycak teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. İşime çok yaradı, teşekkür ederim... :)

    YanıtlaSil
  5. Size çok ama çok tesekkurler... Yararlisiniz! Ama bu metni hic sevemedim 😲😟😱😞😒🙅

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir metin

    YanıtlaSil
  7. zaten sen sevein diye koymamışalar! bu geçmişte olan gercek bir olayyy...!!!!!

    YanıtlaSil