Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

12 Mart 2014 Çarşamba

Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları Düzenlendi


Talim ve Terbiye Kurulunun 07 Temmuz 2009 tarihli ve 80 Sayılı Kararı ile yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslarda, eğitim öğretimde değişme ve ihtiyaçlara bağlı olarak zaman zaman kısmî değişiklikler yapılmıştır. Ancak Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumların öğretim programlarında meydana gelen değişikliklerin yanı sıra son yıllarda öğretmenliğe kaynaklık eden yükseköğretim programlarının yapılanmasında ve program adlarında da çok sayıda değişiklik olmuştur. Örneğin, Mesleki ve Teknik Eğitim Fakülteleri ile Teknik Eğitim Fakültelerinin Teknoloji Fakültelerine, Mesleki Eğitim Fakültelerinin Sanat ve Tasarım Fakültelerine, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültelerinin Turizm Fakültelerine dönüştürülmeleri, bazı branşlarda öğretmenliğe kaynaklık eden yükseköğretim programlarının yeniden belirlenmesini gerektirmiştir.

“Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları”nın yeniden belirlenmesinde, 80 sayılı Kararın uygulanmasında karşılaşılan sorunlarla ilgili Bakanlığımıza yazılı başvurular, öğretmenliğe kaynaklık edecek programlar konusunda üniversitelerle yazışmalar ve programların taranması sonucu elde edilen bilgiler değerlendirilmiştir. Bu bilgilerle birlikte mevcut durumun analizi yapılmış ve konu Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın koordinatörlüğünde, Bakanlığımızın ilgili birimlerinden 18 temsilcinin katılımıyla oluşturulan Çalışma Grubunda değerlendirilerek Esaslar ve Çizelgeye bir taslak metin oluşturulmuştur. Bu çalışma sonucu ortaya çıkan taslak metin, Bakanlığımızın ilgili birimlerinden görüşler alınarak Çalışma Grubunca revize edilmiştir.
Çalışma Grubunca hazırlanan taslak metin, Bakanımız Sayın Nabi Avcı’nın başkanlığında; Müsteşarımız ve Birim Amirlerinin de katılımı ile YÖK, Üniversite, sivil toplum kuruluşları, çeşitli tür ve düzeyde okul ve kurumlardan öğretmen ile yöneticilerden oluşan 101 temsilcinin yer aldığı Çalıştayda tartışmaya açılmıştır. 9-11 Eylül 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen Çalıştayda, geniş bir katılımla ilgili tarafların görüşleri ve önerileri alınmıştır.
Çalıştay sonucunda ortaya çıkan görüş ve öneriler, Çalışma Grubunca değerlendirilerek taslak metinler yeniden düzenlenmiş ve bu şekliyle son kez görüşleri alınmak üzere Bakanlığın ilgili birimlerine gönderilmiştir.
Bakanlığın ilgili birimlerinin görüşleri, Çalışma Grubunca değerlendirilerek taslak metinlere son şekli verilmiş ve Kurul’da görüşülerek “Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları”, Bakanımız Sayın Nabi Avcı’nın onayları ile yeniden düzenlenmiştir.
“Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları”nın yeniden düzenlenmiş halinde yer alan başlıca değişiklikler şu şekilde özetlenebilir:
A.    Esaslarda;
1)  Esasların adı “Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları” olarak değiştirilmiştir.
2)      “Pedagojik Formasyon” tanımı sadeleştirilmiştir.
3)      “Yan alan” tanımında yer alan “yüksek lisans üzerine doktora eğitimi” ifadesi “yüksek lisans veya doktora eğitimi” şeklinde değiştirilmiştir.
4)      Daha önceki kararlar kapsamında elde edilen haklar bu Kararla da korunmuştur.
5)      Özel Eğitim alanında öğretmen ihtiyacının karşılanamaması durumunda bu alana, öğretmenlik alanları mezunu olup görme, işitme, zihinsel engelliler alanında tezli-tezsiz yüksek lisans veya doktora mezunlarının atanmalarına imkân tanınmıştır.
6)      Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulundan 12 Temmuz 2004 tarihinden önce mezun olanlar ile bu tarih itibarıyla söz konusu okullara kayıtlı bulunup mezun olanlardan Pedagojik Formasyon eğitimini tamamlayanlara Beden Eğitimi öğretmenliğine atanma hakkı tanınmıştır.
7)      Ankara 7. İdare Mahkemesinin 16 Ocak 2014 tarihli ve Esas No: 2013/1512 sayılı kararı doğrultusunda 2009-2010 öğretim yılından önce Resim-İş Öğretmenliği bölümünden mezun olanlar ile bu öğretim yılında adı geçen bölüme kayıtlı olup mezun olanlara Teknoloji ve Tasarım alanı Öğretmenliğine atanma hakkı tanınmıştır.
8)      Sağlık alanına ilişkin atamalarda karşılaşılan güçlükleri gidermek için düzenleme yapılmıştır.
B.     Çizelgede:
1)      “Görme Engelliler Öğretmenliği”“İşitme Engelliler Öğretmenliği” ve “Zihinsel Engelliler Öğretmenliği”alanları, “Özel Eğitim” adı altında birleştirilmiştir.
2)      “Rehber Öğretmen” alanının adı Rehberlik olarak değiştirilmiştir.
3)      47 alanın alana kaynaklık eden yükseköğretim programları güncellenmiştir.
4)      58 alana ait “okutacağı dersler” sütununda güncelleme yapılmıştır.
5)      “Tekstil Teknolojisi” alanının alt alanları yeniden düzenlenmiştir.
6)     “Drama” ve Zekâ Oyunları” derslerinin kimler tarafından okutulacağı yeniden belirlenmiştir.
Talim ve Terbiye Kurulu’nun 20 Ocak 2014 Tarih ve 9 Sayılı Kararı ile yeniden düzenlenen “Öğretmenlik Alanları, Atama Ve Ders Okutma Esasları” ile bu karara göre “Öğretmenliğe Kaynaklık Eden Program/Bölüm/Dal Mezunlarının Atanabilecekleri Alanlar” 12 Mart 2014 tarihi itibariyle Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının web sayfasında yayınlanmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

                                                                                          Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder