Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

10 Mart 2013 Pazar

Yaşamımızdaki Teknolojik Ürünler 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Notu


YAŞAMIMIZDAKİ TEKNOLOJİK ÜRÜNLER

yaşamımızdaki teknoloji
       İnsanlar var olduğu günden beri ihtiyaçlarını karşılamak için değişik araçlar icat etmişler. İcatlar, toplumun ihtiyaçları sonucu yapılır.
        Bugünde yaşamımızı kolaylaştıran bir çok teknolojik ürünü kullanırız. Kullandığımız bu ürünlerin birçoğu sanayide(fabrikalarda) üretilir.
        Bir sanayi dalında bir maddenin, işlenerek kullanır hale gelmesi ile ilgili bilgi ve sürece teknoloji denir.
        Teknoloji kullanılarak üretilen alet, makine vb. araçlara teknolojik ürünler denir.
        Televizyon, çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi, fırın, bulaşık makinesi, ütü, buzdolabı gibi ürünleri evimizde kullandığımız teknolojik ürünlere örnek olarak gösterebiliriz.
        Teknolojik ürünler sadece evde kullanılmaz.
        Yaşamımızın hemen hemen her alanında teknolojik ürünleri kullanırız. Sağlık, ulaşım, iletişim (haberleşme), eğitim – öğretim, üretimde teknolojiden faydalanırız.
      Bugün teknolojik ürünler olmasaydı yaşantımız ne kadarda zor olurdu.Teknoloji yaşantımıza öyle girmiş ki bu aletler olmadan yaşayamayız gibi geliyor insana. Yaşantımızın her alanında teknoloji vardır.
       Teknolojik gelişmeler,insanların ihtiyaçlarını karşılamak için yapılmıştır.

EĞİTİM-ÖĞRETİM:

eğitim-öğretim-teknoloji
        Bilgisayar, televizyon, vcd, dvd, tepegöz, projeksiyon makinesi, ve akıllı tahtaları eğitim- öğretimde kullandığımız teknolojik ürünlere örnek olarak gösterebiliriz.
Eğitim ve öğretimde kullanılacak ürünlerde yaşanan gelişmeler eğitimde hızlanmayı ve başarının artmasını sağlamıştır.
Üstelik böylece eğitim öğretimde olanakları da yangınlaştırmıştır. Daha fazla bilimsel çalışma yapılması olanağını doğurmuştur.

İLETİŞİM:

Teknolojinin en hızlı geliştiği alanlardan biriside iletişimdir. İletişimde yaşanan hızlı gelişme iletişim araçlarını da değişimini sağladı. İnsanlar ateş, duman, davul, haberci, telgrafın telsiz, telefon gibi iletişim araçlarını kullandıktan sonra günümüzde faks, cep telefonu, radyo, televizyon, internet, elektronik postayı kullanmaya başlamıştır.

ULAŞIM: 

İnsanların bir yerden bir yere yaya veya atlarla ulaşırken daha sonra sırasıyla at arabaları, ilk otomobiller ve kömürle çalışan trenler insan hayatına girdi. Günümüzde ise ulaşımda hızlı teknolojik gelişmeler yaşandı. Bisiklet,otomobil, gemi, uçak, metro kullanılmaya başlandı.

SAĞLIK:

Teknolojik gelişmeler sağlık alanında da olmuştur. İnsanlığa birbirinden önemli bir çok aletler sunulmuştur. Hastaneler artık adeta teknoloji üssü haline gelmiştir. Tıbbi tahlillerde kullanılan cihazlardan tutunda tetkik ve muayenede kullanılan bir çok alet insanlığın hizmetine sunulmuştur.

ÜRETİM: 

Üretim alanında kullanılan araç- gereçler de teknolojiyle birlikte gelişmiştir. Üretim alanında teknolojinin geliştirdiği makineleri tarım ve sanayi aletleri olarak ayırabiliriz.Tarım ve sanayi alanında geliştirilen ve kullanılan yeni aletler ve makineler hem maliyeti düşürmüş hem de ürünü artırmıştır.

EV ALETLERİ: 

Teknolojik gelişmeler evde bizi yalnız bırakmamıştır. Televizyon, çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi, fırın, bulaşık makinesi, ütü, buzdolabı gibi ürünler yaşamımızı kolaylaştırmış ve yaşamımızın vazgeçilmezi haline gelmiştir.



Benzer Yazılar



11 yorum: