Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

13 Nisan 2012 Cuma

Kendimi Tanıyorum Ders Notu 4. Sınıf Sosyal Bilgiler


1.      ÜNİTE: KENDİMİ TANIYORUM
Hepimiz Özeliz
İnsanları birbirinden ayıran özellikler vardır. Örneğin, boyumuz, kilomuz, saç ve göz rengimiz, ayrıca yapmaktan hoşlandıklarımız ya da olmasını istemediklerimiz gibi bizi birbirimizden ayıran özelliklerimiz vardır. Bunları iki grupta toplayabiliriz. 
insanlari_Birbirinden_Ayiran_Ozellikler

Fiziksel Özelliklerimiz; bizim nasıl göründüğümüz ile ilgili olan özelliklerimizdir. Yani beş duyu organı tarafından adlandırabileceğimiz özelliklerimizdir. Saç ve göz rengi, boyumuzun uzunluğu ya da kısalığı gibi.
Kişisel Özelliklerimiz; bizlerin “birey” olarak bize özel özelliklerimizdir. Örneğin; herkesin hobileri (hoşlandıkları) ve fobileri (korkuları) farklıdır. Yani ben sporlardan futbolu severken bir başkası basketbolu daha çok sevebilir.
Kısacası bütün insanlar faklıdırlar. Ancak unutmamalıyız ki farklılarımız bizi birbirinden ayırmamalı. Aksine birbirimize ve düşüncelerimize saygı göstererek, hoşgörü ile yaklaşarak mutluluğumuzu paylaşmalıyız. Tıpkı hoşgörünün önderi olan Mevlana’nın dediği gibi “Kim olursan ol yine gel…”
Unutmayalım ki her ne kadar farklılıklarımızda olsa her birimiz özeliz. Yani değerliyiz.

Tarihsel Sıraya Koyma yani Kronoloji
Yaşanan olayların oluş sırasına göre sıralanması ve yazılması işlemine Kronoloji denilir. Kronoloji ile olayların hangisinin önce hangisinin sonra yaşandığını daha kolay biliriz.

Aile Soy Ağacı
Bir kişinin ailesindeki kişileri tanıtmak amacıyla yaptığı çizelge yada ağaç şeklindeki tabloya Aile Soy Ağacı demekteyiz.

Herkesin Bir Kimliği Var
Bütün insanların çeşitli alanlarda kullandıkları kimlikler vardır. Nüfus cüzdanı, sürücü kimliği (ehliyet), öğrenci kimliği, pasaport gibi. Ancak bu kimliklerimizden en önemlisi nüfus cüzdanımız yani TC vatandaşı kimliğimizdir.
Nüfus cüzdanımız kimliklerin içinde en önemlisidir. Çünkü vatandaş olduğumuzu gösterir ve doğar doğmaz bu kimliğe sahip oluruz. Oysa öğrenci kimliğini okul çağında ve okul içinde, sürücü kimliğini (ehliyeti) on sekiz yaşımızdan sonra alırız ve trafikte geçerlidir. Pasaport ise diğer ülkelere gidişlerde bize yardımcı olur.
Ayrıca parmak izi yine bütün insanlarda farklı olan yani sadece insanın kendisine ait olan başka bir kimlik sayılabilir. 


Benzer Yazılar



1 yorum: