Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

30 Nisan 2012 Pazartesi

Gödeli Mehmet Kitap Özeti


TÜRK DİLİ VE KOMPOZİSYON-1 DERSİ

KİTABIN ADI
GÖDELİ MEHMET
KİTABIN YAZARI
MEMDUH ŞEVKET ESENDAL
YAYIN EVİ VE ADRESİ
BİLGİ  YAYINEVİ
BASIM YILI
1988


1)KİTABIN KONUSU:
                Kitapta yazar ihtiyar bir mavnacıdan(tekne vasıtası ile yük taşımacılığı) dinlediği hikayeyi anlatmaktadır. Bu hikaye gayet sade ve küçük bir hikaye olmakla birlikte o zamanki mavnacıların acıklı durumunu anlatmaktadır.

2)KİTABIN ÖZETİ:
                Yazar bir akşamüstü sular karardığı ve ortalığa akşamın garipliği çöktüğü bir sırada eski köprüden geçmektedir. Parmaklığın kenarına yığılmış bir kalabalık görür. Kalabalık köprüde sıkışmış,  birbirine yaslanmış ve kurtulamayan mavnaları seyretmektedir. Yazar araya sokuşur ve olan biteni izlemeye başlar. Mavnacılar ellerindeki kancaları etrafa sallayarak kurtulmaya çalışmaktadır. Fakat rüzgarla sertleşen akıntı ve iskeleye yanaşmakta olan iki şirket vapurunun suları  mavnaları bırakmamaktadırlar. Bu olay her gün yaşanan ve zavallı mavnacıların değişmeyen kaderidir. Daha sonra bu mavnaları kurtarmak için bir romörkör gelir. Fakat mavnacılar bu romörkörün durumu daha da zorlaştıracağının farkındadırlar. Bu yüzden sokulmaması için ikaz ederler. Romörkör dinlemeyerek sokulur ve mavnanın direğini kırar. Direğin kırıldığını gören ve mavnaları izleyen köprüdeki ihtiyar, Mavnacı Hüseyin’in kafasına dikkat etmesi için uyarır. Yazar ihtiyarın ağladığını fark eder ve sebebini sorar. İhtiyar Gödeli Hüseyin’dir. Oğlu Mehmet ile yaşadıklarını yazara anlatır. Gödeli Mehmet oğlu ile babadan kalma yağ kapanı’ndaki gedikte çalışmaktadır. Oğlu Mehmet yük meselesi yüzünden Yunanlı bir kaptanla bozuşur. Yunanlı kaptan Mehmet’i durmadan sinirlendirir ve ona “ekmeğinizi elinizden alacağım” der.
            Bir gün yunanlı kaptan yine Mehmet’in gediğini sıkıştırır. Buna dayanamayan mavna su kaynatmaya başlar. Mehmet çok sinirlenir ve Yunanlının boğazına yapışır. Adamın kafası demire çarpar ve ölür. Mehmet hapse girer üç ay sonra ölür. Karısı da bu acıya dayanamayarak ölür. Geride yetimler  ve babası kalır.
             Babası başkasının mavnasında çalışır ve esnaftan hiç yardım  göremez. İhtiyar bütün bu olup bitenler için ağladığını söyler… Daha sonra yazarla ayrılırlar. Yazar ne zaman denize baksa o ihtiyarın akan göz yaşlarını, yetimleri ve dul kadını hatırlayıp dertlenir.

3)KİTABIN ANAFİKRİ:
                 Kitapta o zamanki hükümetin yanlış tutumları vurgulanmaktadır. Hükümet kendi işini yunanlıların eline vererek zavallı mavnacıların çile çekmesine sebep olmaktadır. Hükümetin kendi üzerine düşen görevi yapması halkın sorunları ile ilgilenmeleri gerekmektedir.
                 kitaptan çıkartabileceğimiz bir diğer sonuçta bir anlık öfkenin acı felaketlere yol açabilmesidir. Sonucunu düşünmeden bir hareket yapmamalıyız.

4)KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:  
        Hüseyin : geçimini mavnacılıkla sağlayan bir kişidir.
        Gödeli Hüseyin :  Gödeli Hüseyin oğlu ile birlikte bir mavnada  çalışmaktadır. Babadan kalma yağ kapanında bir gedikleri bulunmaktadır. Oğlunun ismi Mehmet’tir. Dürüst ve çalışkan bir kişidir.
         Gödeli Mehmet: Gödeli Hüseyin’in oğludur. Gururlu, uslu ve sessiz bir kişidir. Evli ve çocuk sahibi bir kişidir.

5)KİTAP HAKKINDAKİ ŞAHSİ GÖRÜŞLER:
          Kitapta Farsça ve Arapça olan kelimeler çoğunluktadır. Bu yüzden anlaşılmasında zorluk çekiliyor. Okurken anlamını bilmediğimiz bir çok kelimeyle karşılaşıyoruz. Okurken yanımızda mutlaka bir sözlük bulundurmamız gerekiyor. Okurken çok çabuk sıkılabilirsiniz. Fakat kitap kullanılan kelimelerin Türkçe karşılığı olsaydı daha akıcı ve zevkli hale gelebilirdi.

6.KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ: 
Memduh Şevket Esendal'ın Hayatına Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tüm Kitap Özetlerine Ulaşmak İçin Tıklayınız


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder