Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

22 Mart 2012 Perşembe

Şehirleşme 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Notları



ŞEHİRLEŞME
Şehir, içinde yaşadığımız konutlar, sosyal, ekonomik, kültürel amaçlı kullandığımız yapılardan, park, bahçe, meydan, mahalle ve sokaklardan oluşur.
Şehirleşme; İnsanın doğayı ve çevreyi dönüştürme kültürünün bir ürünüdür. Kültürel bir çevre oluşturma mücadelesinin, geçmişten geleceğe uzanan aralıksız bir çabanın ürünüdür.
İnsana, doğa’ya, yaşama dair; bilim, ahlak, din, sanat, mimari sosyal ve kültürel çevre gibi alanlarda mücadelenin en yoğun sürdürüldüğü mekanlardır şehirler.

Her kültür kendi şehrini kurar, her şehrin kimliğini yansıtan bir yerel kültürü vardır.

Ø  İnsanlar beraber yaşayarak toplumu oluş­tururlar. Toplumsal yaşamın gelişmeye başlama­sı insanların yerleşik yaşama geçmeleri ve ilk köyleri kurmaları ile oldu. O dönemlerde nüfusun az olması nedeniyle şehirleşmeye pek ihtiyaç du­yulmadı.
Ø  Günümüzde gerek teknolojinin ilerlemesi gerekse hızlı nüfus artışı şehirleşmeyi zorunlu hâle getirildi.
Ø  Özellikle sanayinin gelişmiş ve iş olanaklarının fazla olduğu şehirler çok kalabalık bir nü­fusa sahiptir. İnsanların bir arada, sorunsuz ve mutlu yaşayabilmesi için düzenli bir şehirleşmeye ihtiyaç duyulmuştur. Bu nedenle ulaşım imkânla­rı artırıldı ve altyapı hizmetlerine (su, kanalizas­yon, elektrik) önem verildi.
Ø  Şehirleşmenin düzenli olduğu kentlerde insanlar daha rahat ve huzurlu yaşayabilmekte­dirler.


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder