Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

12 Şubat 2012 Pazar

Çocuklar Nesneleri Farklı Görürler


Günlük hayatta birçok görünmez kaza yaşarız. Hem kendimiz hem ailemiz. Bu kazalara önlemler alırız, olmaması için çabalarız; ama sonuç yine de değişmez. Özellikle çocuklarımız, bu tür görünmez ev kazalarına karşı daha savunmasızdır. Hastalandığında bile, neresinin ağrıdığını söyeleyemeyen bir bebekten, dikkatli olmasını nasıl bekleyebilirsiniz ki?

Görmüş olduğunuz fotoğraf üzerinden bahsetmeye devam edersek; bizim için hiçbir tehlike arz etmeyen bu görüntünün, çocuk için neler ifade edeceğini asla bilemeyiz. Bir çocuğun hayal gücü ile birinci görüntüyü ikinci görüntüye çeviremeyeceğini kimse iddia edemez.


Haberlerde sürekli gördüğümüz ve duyduğumuz, çamaşır suyu içen, kibrit ie oynayan çocuk haberleri; çocukların hayal gücü ile ilişkilidir. Çocuklar nesneleri; olduğundan farklı yorumlarlar. Bu yüzden; oldukça tehlikeli bir eşya onların gözünde sempatik bir oyuncağa dönüşebilir. Hatta bu huylarını şarkı söylemelerinde de görebiliriz. Anlayamadıkları şarkı sözü olduğunda, bildiği kelimeleri o kelimelerin yerine koyarak; kendilerince yeni bir şarkı yazıp söylerler. Bu davranışları tatlı gelirken, ilk durumdaki ise oldukça tehlikeli sonuçlar meydana getirebilir.

Tüm bu konularda biz yetişkinlere düşen; empati yaparak, çocuklarımız gibi düşünmek ve onları, onlar gibi düşünerek tehlikelerden korumaktır. Zaten ebeveynin isteği ve görevi de, çocuğunun sağlıklı bir şekilde yetişmesini sağlamak değil midir?

"Veliler İçin" Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder