Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

3 Haziran 2011 Cuma

Shaquille O'Neal (d. 6 Mart 1972)



Shaquille Rashaun O'Neal (Şakil Oniyıl) (d. 6 Mart 1972, Newark), Amerikalı profesyonel basketbol oyuncusu. NBA takımlarından Boston Celtics'de oynamaktaydı. 2.16 m boyundadır, 147 kg ağırlığı ile NBA tarihinin en ağır oyuncuları arasındadır. 18 yıllık NBA kariyeri vardır. Şu anda NBA liginin en yaşlı oyuncusudur. Louisiana State Üniversitesi'nde kolej kariyerinden sonra 1992 NBA Seçmeleri'nde Orlando Magic tarafından 1.sırada seçilmiştir. Lige geldiği andan itibaren en iyi pivotlar arasında yer almıştır. İlk sezonunda yılın çaylağı ödülünü kazanmıştır. Birinci yılında 13,9 ribaund ortalaması ile oynamıştır. Bu kariyerinin en iyi ortalamasıdır. İkinci yılında gelişimini sürdüren O'neal; 1994-95 sezonunda finale takımı ile NBA Finallerine yükselme başarısını göstermiştir. Ama bir önceki yılın şampiyonu Hakeem Olajuwon'lu Houston Rockets'a 4-0 ile süpürülerek şampiyonluğu elde edememiştir.

Orlando Magic takımında 4 yıl oynadıktan sonra 1996 yazında serbest oyuncu olarak Los Angeles Lakers'la anlaşmıştır. 8 yıl Lakers formasını giyen Shaq, 2000,2001 ve 2002 yılları arasında NBA'e damga vurarak arka arkaya 3 şampiyonluk yaşamıştır. Lakers kariyer boyunca takımın diğer süper yıldızı Kobe Bryant ile zaman zaman sorunlar yaşamıştır. 2004 yazında Miami Heat takımına takas olmuştur. İlk yılında o sene NBA şampiyonu olacak olan Detroit Pistons'a doğu finalinde elenmiş, ama ertesi sene 2006 NBA şampiyonu olarak dördüncü şampiyonluğunu kazanıyordu. 2007-08 sezonunda takas günü bitmeden Phoenix Suns takımına takas oldu. 1,5 yıl Suns forması giydikten sonra 2009-10 sezonu için Lebron James'li Cleveland Cavaliers'a takas oldu. Cavaliers takımın kendisinin formasını giyeceği beşinci takımdı.

1999-00 sezonunda MVP, 15 kez All-star, 3 kez All-star Mvp, 3 kez finallerin en değerli oyunucusu, 2 kez sayı kralı, 14 kez All-NBA ve 3 kez de en iyi savunma beşlerine saeçilmiştir.

1999-00 sezonunda aldığı normal sezonunun en değerli oyuncusu ödülü, All-star maçı MVP'si ve finallerin en değerli oyunucusunu alarak bu alanda bunu başaran üçüncü oyuncu olmuştıur. Bunu 1970 yılında Willis Reed, 1996-1998 yılları arasında iki kez Michael Jordan gerçekleştirmişti. Tüm zamanların en çok sayı atan oyuncular listesinde beşinci sıradadır. Sayı yüzdesi listesi'nde 6., ribaundlarda 14. ve bloklar listesinde yedinci sırada yer almaktadır. O'neal, sporculuğunun yanında müzisyendir ve sinema kariyeri de vardır. 4 rap albümü olan O'neal çeşitli filmlerde ve televizyon gösterilerinde görev almıştır.
Eğitim

O'neal LSU'u bitirmeden NBA katılmasından sonra annesine verdiği sözü tutarak üniversiteyi bitirmiştir. Antrenörü Jackson ev sahibi oldukları maçlarda izin vererek okuluna devam edip bitirmesine bir bakıma yardımcı olmuş, 2005 yılında da Phoenix Üniversitesinden MBA diploması almıştır.

Kanun Adamı

O'neal 1200 saatlik kursu tamamlayıp ve sınavdan geçtikten sonra "Miami Beach" polis gücüne kayıtlı bir polistir. Silah taşıma, rozet takma ve tutuklama yetkisine sahiptir. Miami Beach'de gay bir çifte saldıran suçlunun yakalanmasında polise yardım etmiş, basın açıklamasında bunu polise yardım eden sıradan vatandaş değil devletin polisi olarak yaptığını söylemiştir.

Müzik Hayatı

1993 yılında müzik kariyeri başlayan O'neal rap tarzı müzikle uğraşmaktadır. 5 stüdyo albümü ve 1 derleme albümü vardır.1993 yılında çıkardığı "Shaq Diesel" ilk albümüdür. 1995 yılında Michael Jackson'ın çıkardığı HIStory albümünde "2 Bad" şarksının bir kısmını seslendirmiştir.


Sinema Kariyeri

Sinema kariyerine Blue Chips ve Kazaam ile başlayan O'neal daha sonra 1997'de Steel, 2001 de Freddy Got Fingered, 2001 de The Wash, 2006 da Scary Movie 4 filmlerinde rol aldı. Birçok tv programına katıldı. Animasyon gösterilerinde seslendirme yaptı. 1996 yılında Kazaam filminde,Kazaam adında bir cin'i canladırdı.1994 de ilk filmi olan Blue Chips'in baş rol oyuncusu Hollywood yıldızı Nick Nolte'dı.Orlando Magic'den takım arkadaşı Penny Hardaway, Calbert Chaney, Bobby Knight, Bob Cousy, Larry Bird ve antrenör Jerry Tarkanian'da filmin bazı sahnelerinde yer almıştır.

Oyunlar


O'neal bir çok oyunların kapaklarında yer aldı.NBA Live 96, NBA 2K6, NBA 2K7, NBA Showtime: NBA on NBC, NBA Hoopz ve NBA Inside Drive 2004. Ayrıca, "Shaq fu" adında 1994 yılında SNES, Mega Drive/Genesis, Game Boy, Game Gear, Amiga konsollarında Shaq'ı baz alan oyunlar çıktı.


Gösterileri
2002 yılında ESPN'nin yaptığı Apple Pie belgeselinde annesi ile birlikte yer aldı. 2005 yılında yine Espn kanalında kendisinin sunduğu 6 bölümlük bir program yaptı. 2007 yılında ABC kanalında "Shaq's Big Challenge" programını yaptı.2009 yılında ise "Shaq Vs."u sundu. Bu programın amacı çeşitli spor dallarından sporcularla kendi dallarında yarışmaktı. Bunlar arasında ünlü yüzücü Michael Phelps'de vardı.WWE Raw profesyonel güreş yarışmasında misafir olarak katılmış "The Big Show" lakaplı Paul Wight'ın kışkırtmasıyla ringe çıkmış kısa süren güreşte The Big Show'u ringden dışarı fırlatmıştır. 2009 Slammy ödüllerinde aday olmuş ama tv sunucusu Bob Barker kazanmıştır.

Diğer Etkinlikleri

O'neal 2000 yılından itibaren Karma savaş sanatlarında yer almaktadır. Boks, Jujutsu, Muaythai ve Güreş sporlarında antrenmanlar yapmaktadır.

Özel Hayatı
26 Aralık 2002 yılında Shaunie Nelson ile evlenen O'neal; kendisinin ve eşinin önce ki evliliklerinden 2 çocuğuyla birlikte toplam altı çocuğu vardır: Shareef, Amirah, Shaqir, Me'arah, Taahirah ve Myles 4 Eylül 2007 yılında boşanma davası açan O'neal daha sonra bundan vazgeçilmişti. 10 Kasım 2009 günü eşi şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası açtı.

Kaynak:ntvspor ve Vikipedi
Tüm Biyografilere Ulaşmak İçin Tıklayınız   


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder