Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

3 Mayıs 2011 Salı

e-Twinning nedir?


eTwinning nedir?eTwinning Avrupa'daki okullar Topluluğudur. Bütün katılımcı ülkelerden öğretmenler kaydolabilir ve birbirlerini bulmak, sanal ortamda tanışmak, fikir ve örnek uygulama alışverişinde bulunmak, Gruplar oluşturmak, Öğrenme Etkinliklerinde öğrenmek ve çevrimiçi tabanlı projelere katılmak için çevrimiçi eTwinning araçlarını (Portal ve Masaüstü) kullanabilirler.
Bir eTwinning Projesi nedir?
En az iki farklı Avrupa ülkesinden okullar bir proje oluşturabilir ve çalışmalarını yürütmek için Bilgi ve İletişim Teknolojilerini kullanabilir. Okullar internet üzerinden iletişime geçerek işbirliğinde bulunurken, projeyle ilgili hibe veya idari koşullar bulunmamaktadır ve yüz yüze görüşmeler gerekmemektedir.
Bir eTwinning projesinde ne yapabilirim?
Sizin ve ortağınızın üzerinde çalışmak üstediği herhangi bir konuda çalışabilirsiniz. Projeler bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı ve sınıf aktiviteleri arasında iyi bir denge sağlamalı ve tercihen projeye katılan okulların ulusal müfredatlarına uygun olmalıdır.

Katılmak için ileri düzeyde bir bilgi ve iletişim teknolojileri kullanıcısı mı olmalıyım?
Kesinlikle hayır! eTwinning'in amaçlarından biri öğretmenlerin bilgi ve iletişim teknolojileri becerilerini geliştirmek ve sınıfın günlük işleyişinin bir parçası haline getirmektir. eTwinning, her düzeyde bilgi ve iletişim teknolojileri bilgisi olanlara hitap etmektedir.
Kimler katılabilir?
Bir eTwinning projesi, Avrupa'daki iki ya da daha fazla öğretmen, öğretmenlerden veya branşlardan oluşan ekipler, kütüphaneciler, başöğretmenler ve öğrenciler tarafından yürütülebilir. Aynı branşta ya da bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak müfredatlar arası işbirliği yapılabilir.
Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki okulların hepsi katılabilir (öğrencilerin yaş aralığı 3-19).
Hangi ülkeler eTwinning'e dahildir?eTwinning Avrupa Birliği Üye Ülkelerini kapsar: Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, Hollanda ve İngiltere. Denizaşırı bölgeler ve ülkeler de katılabilir. Ayrıca Hırvatistan, İzlanda, Norveç ve Türkiye de katılabilir.

eTwinning'e kaydolduğumda ne olur?
Ortaklar bulmak, okullarla iletişime geçmek ve proje başlatmak için çeşitli araçları kullanabileceğiniz kişisel eTwinning Masaüstünüze erişim sağlayan bir kullanıcı adı ve parola alırsınız.
Bir eTwinning projesine kaydolduğumda ne olur?
Özel çevrimiçi bir çalışma alanı olan bir proje “TwinSpace”i alırsınız. TwinSpace'e siz ve ortağınız (ortaklarınız) yönetici olarak erişebilir. Daha sonra öğrencilerinizi üye olarak erişime davet edebilirsiniz. Ayrıca Masaüstünüzden erişebileceğiniz resmi bir eTwinning Etiketi alırsınız.
Hangi dili kullanmalıyım?
Bütün bilgiler çevrildiği için eTwinning Portalına kaydolurken istediğiniz dili kullanabilirsiniz. Ancak, proje fikriniz söz konusu olduğunda, yaygın olarak kullanılan bir dili (örn. İngilizce, Fransızca, Almanca) ya da birden fazla dili kullanmaktan çekinmeyin. Bu bilgi çevrilmemektedir, o nedenle başka okulların sizi anlamasını kolaylaştırmak size bağlıdır.
Şu anda kayıtlıyım ama TwinFinder'ı kullanarak okulumu bulamıyorum. Neden?
Bu normaldir! TwinFinder ortaklar bulmanız için kurulmulştur, bu nedenle aramanızda (sizinki dahil) ülkenizden okullar çıkmayacaktır. Okulunuzun sistemde olduğunu kontrol etmek istiyorsanız, eTwinning Haritasında bulabilirsiniz.
Projemi nasıl kaydedebilirim?
Ortağınızı “İrtibat Kişileriniz”e ekleyin. “Projelerim”de, “Yeni bir proje oluştur”a tıklayın. Bir ortak seçin ve formu doldurun (Not: Yalnızca bir ortak formu doldurmalıdır). Formu gönderdikten sonra, ortağınız talebinizi kabul etmesini isteyen bir ileti alacaktır (talebinizi kabul etmek için, ortağınız Masaüstüne oturum açmalı ve talimatları izlemelidir). Kabul ettikten sonra, her iki Ulusal Destek Servisine de bilgi iletilecek ve projeniz 7 gün içinde kabul edilecek ya da reddedilecektir. Bildirimi aldığınız andan itibaren çalışmaya başlayabilirsiniz.
Projenize daha fazla ortak eklemek için, “Projelerim”e gidin ve “Yeni ortak(lar) ekle”ye tıklayın.
 
Ortağım ve ben başka bir proje kaydetmek istiyoruz. Bunu nasıl yapabiliriz?
Kaydettiğiniz ilk projedeki prosedürün aynısını takip edin. Bütün projeler Masaüstünüzün “Projelerim” bölümünde görünecektir.
Projem için nasıl ortak bulabilirim?
Ortak aramak için Masaüstünüzdeki “TwinFinder”ı kullanın. Sonuçları daraltmak için farklı arama kriterlerini birleştirebilirsiniz. Ayrıca mesaj göndermek ve yanıtlamak için “Ortak Bulma Forumunu” kullanarak da okullarla irtibata geçebilirsiniz.
ÖNERİ: Olası ortaklarla irtibata geçerken, mutlaka yaygın olarak kullanılan bir dilde (örn. İngilizce, Fransızca veya Almanca) ya da birden fazla dilde bilgi vermeye çalışın.
Aynı projeye kaç ortak katılabilir?
Bir projedeki ortak sayısına kısıtlama yoktur; ancak aktivitelerinizin takibini yapamama tehlikesine karşı çok fazla ortak olmamasına dikkat edin.
Ülkemden eTwinning'e kayıtlı okulları nereden görebilirim?
eTwinning Haritasına gidin, ülkenizi seçin, kayıtlı okulların ve ülkenizden okulların katıldığı projelerin bir listesi görünecektir.
TwinSpace nedir?TwinSpace, okulların projeleri üzerinde birlikte çalışabilecekleri bir platformdur. Her projenin, ortaklar için Masaüstünden ve davetli üyeler için Portal ana sayfasından erişilebilir özel bir TwinSpace'i vardır.
TwinSpace, 7 gün 24 saat açık bir özel sohbet odası (örn. öğrencileriniz, güvenli bir çevrimiçi ortamda okuldan sonra bile ortaklarıyla sohbet edebilir), bir posta kutusu, forumlar ve bir takvim dahil olmak üzere işbirliği ve iletişim için bir dizi araçlar sunar. Proje ayrıca materyalleri klasörlerde ve dosya arşivlerinde saklayabilir ve öğrenciler ile öğretmenler arasında bilgi alışverişi yapmak için TwinSpace'i kullanabilir.
Proje ortakları, otomatik olarak TwinSpace'in yöneticileridir. Öğrenciler – ve hatta diğer öğretmenler ve meslektaşlar– daha sonra TwinSpace'in üyeleri olmak için davet edilebilir. Dilerseniz, davet ettiğiniz üyeleri yöneticiliğe yükseltebilirsiniz (örn. öğrencilerinizin yapıdan ve öğelerin yüklenmesinden sorumlu olmasını isterseniz).
Proje TwinSpace'ime nasıl erişebilirim? Öğrencilerim nasıl erişebilir?

Bir proje ortağı olarak, TwinSpace'inize Masaüstünüzden erişebilirsiniz. Öğrencileriniz ise kullanıcı adları ve parolalarını kullanarak doğrudan www.etwinning.net adresinden TwinSpace'e erişebilir.
Projemde hangi dilleri kullanabilirim?
İstediğinizi seçebilirsiniz; size ve ortağınıza/ortaklarınıza bağlıdır. eTwinning Portalındaki ve araçlarındaki bilgiler 21 dilde mevcuttur (Not: bu, TwinSpace'de gezinirken öğrencilerinize yardımcı olabilir).
Başka bir okulla bir proje üzerinde çalışıyorum. Nedense irtibat kişime artık ulaşamıyorum ve e-postalarıma yanıt alamıyorum. Ne yapayım?
Ne olduğunu öğrenmek için çeşitli iletişim kanallarını kullanarak (yalnızca e-postayla değil telefon veya faksla da) okula ulaşmaya çalışın. Sabırlı olun: iletişimin durmasının birkaç nedeni olabilir (tatiller, yoğun sınav dönemi, hastalık vs.) Projenize devam etmek için elinizden geleni yapabilmek amacıyla durumu anlamaya çalışın. Son seçenek olarak, size yardımcı olup olamayacaklarını sormak için Ulusal Destek Servisinizle irtibata geçin.
Parolamı unuttum. Ne yapmalıyım?Portalın anasayfasındaki oturum açma kutusunda “Parolanızı mı unuttunuz?”a tıklayın. Kayıt için kullandığınız e-posta adresini girin ve “gönder”e tıklayın. Oturum verileriniz ve yeni bir parola e-postanıza gönderilecektir.
Öğrencilerimden biri TwinSpace'e giriş parolasını unuttu. Bu bilgiyi nasıl alabilirim?
Öğrencinizi davet ettiğinizde e-posta adresini kullandıysanız, “Parolanızı mı unuttunuz?” kısmına onun e-posta adresini girdiğinizde yeni parolası eline ulaşacaktır. Davet ederken gerçek olmayan bir e-posta adresi kullandıysanız, tekrar TwinSpace'e davet etmeniz gerekecektir.
ÖNERİ: Öğrencilerinizi TwinSpace'e davet ederken, kullanıcı adları ve parolaları içeren ayrı bir dosya tutun.
Profilimizdeki irtibat kişisinin verilerini değiştirmeye çalıştık. Artık ne eski irtibat kişisi ne de yenisi oturum açamıyor. Ne yapmalıyız?
Oturum bilgilerinizi oturum açma kutusundaki “Parolamı unuttum”a tıklayarak alabilirsiniz. Parolanızı unutmuş gibi aynı prosedürü takip edin.
Artık okulumda çalışmıyorum. Kendimi Portaldan nasıl çıkarabilirim?
Artık bir okulda çalışmıyorsanız, Masaüstünüzde oturum açarak, "Profilim"den "Profilimi düzenle"ye girip hesabınızı devre dışı bırakarak kendinizi listeden çıkarabilirsiniz.
Okul değiştirdim ve profilimi yeni okuluma aktarmak istiyorum.
Okul değiştirdiyseniz, ilk okulunuzdaki profili devre dışı bırakabilir ve Masaüstünüzden yeni bir okul bağlantısı oluşturabilirsiniz.
eTwinning Araçları hakkında nereden daha fazla bilgi bulabilirim?
eTwinning Masaüstünüzdeki eTwinning Araçları SSS'yi okuyun!
eTwinning Etiketi nedir?
eTwinning Etiketi, katılan okulların ülkelerindeki Ulusal Destek Servisleri tarafından onaylanan projelere verilir. Bir ortaklık bildiriminde bulunan okullar, kayıt olduktan sonra bir hafta içinde eTwinning Etiketini alır.
Kalite Etiketi nedir?
Kalite Etiketi ulusal düzeyde verilir. eTwinning Etiketi, projeleri onaylandığında proje ortaklarına otomatik olarak verilirken, Kalite Etiketine sizin başvurmanız gereklidir. Başarılı bir proje yürüttüyseniz ve bir Kalite Etiketini hakettiğiniz düşünüyorsanız, Masaüstünüzde ‘Etiketler’ altında bulunan formu doldurun. Ulusal Destek Servisiniz daha sonra başvurunuzu değerlendirecektir. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Avrupa Kalite Etiketi nedir?
Avrupa Kalite Etiketi Avrupa düzeyinde verilir. Siz ve (ikiden fazlaysa) diğer proje ortaklarınızdan en az biri bir bir Kalite Etiketi aldıysa, o zaman Avrupa Kalite Etiketi alırsınız. Bu Etiket, Merkezi Destek Servisi tarafından yılda iki kez verilir.
eTwinning Ödülleri nelerdir?
Avrupa eTwinning Ödülleri, yüksek kalitede eTwinning projeleri gerçekleştirmiş okullara verilir. Üç farklı yaş kategorisi bulunmaktadır: 4-10, 11-15 ve 16-19 yaş. Avrupa Ödülü yarışmasına, bir önceki yılda yapılan projeler için sonbaharda başvurulur. Kazananlara ödülleri bir sonraki baharda yapılan yıllık eTwinning Konferansında takdim edilir.
eTwinning Ödülleri ayrıca ulusal düzeyde de verilmektedir. Ülkenizin ödül etkinliklerini nasıl yürüttüğünü öğrenmek için Ulusal Destek Servisinizle irtibata geçin.
Mesleki Gelişim Atölye Çalışmaları nedir? Nasıl katılabilirim?
eTwinning Mesleki Gelişim Atölye Çalışmaları
hakkında bilgiyi eTwinning web sitesinde bulabilirsiniz. Bu atölye çalışmaları farklı Avrupa ülkelerinde organize edilmektedir ve amaçları öğretmenlere eTwinning projelerini tanıtmak ve yurt dışında ortaklar bulmalarına yardımcı olmaktır.
Atölye çalışmalarından birine katılmak isterseniz, daha fazla bilgi için Ulusal Destek Servisiniz ile irtibata geçebilirsiniz.
Yıllık eTwinning Konferansı nedir?
Yıllık eTwinning Konferansı bahar aylarında (Şubat ve Mart arasında) yapılır. Konferansın ana amacı eTwinning'in geçmişi ve geleceğini tartışmak ve eTwinning Ödül töreniyle başarıyı kutlamaktır.
Konferansın katılımcıları, her ülkenin Ulusal Destek Servisi tarafından seçilir.


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder