Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

28 Nisan 2011 Perşembe

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı


Tırnak yeme olayı genellikle 4 yaşlarında başlar ve daha çok ergenlik çağında görülür. Bazıları büyüklerini taklit ederek tırnağını yer. Tırnak yeme hoş görülmeyen bir alışkanlık olmakla birlikte sağlık için de zararlı bir olaydır.

NEDENLERİ:
1-    Ailedeki büyüklerde tırnak yiyen varsa çocuk onları taklit eder.
2-    Gergin ve kolayca heyecanlanan çocuklarda sık görülür. (Aile geçimsizlikleri, çocuklar yanında ana-baba kavgaları, çocuğun azarlanması, dövülmesi, başkalarına örnek gösterilmesi, kötülenmesi, horlanması vb.).
3-    Çocuğun baskı altında yetiştirilmesi, tırnak yeme huyundan vazgeçirmek için uygulanan sert tedbirler, çocuğun kapasitesinden fazla ders, iş ve görev ile yükümlü ve sorumlu tutulması (ilköğretim okullarının birinci sınıflarında verilen aşırı ev ödevleri gibi).
4-    Ergenlik çağındaki gençlerin arkadaşları ve başkaları yanında davranışları bakımından tenkit edilmesi, başkalarına örnek gösterilmesi ve sık sık eleştirilmesi.
5-    Mide ve bağırsak bozukluklarından doğan sıkıntılar nedenler arasında sayılabilir.
ALINACAK TEDBİRLER VE GİDERME YOLLARI:
1-    Yukarıda açıklanan nedenler ortadan kalkarsa, sorun da biter. Özellikle tırnak yiyen çocuğun azarlanması, dövülmesi, eleştirilmesi, cezalandırılması yararlı değil zararlı olmakta, sorunu azaltacağı yerde artırmaktadır.
2-    Parmak ucuna ya da tırnağa acı, zararsız bir madde sürülebilir. Bu hem acıtıcı hem de ağza götürürken hatırlatıcı olması bakımından terketmede yararlı olabilir. Kızların tırnaklarına oje sürmeye başladıktan sonra tırnak yeme alışkanlıklarını terk ettikleri görülmüştür.
3-    Gece tırnak yiyen çocuklara hafif, zararsız pamuk eldivenler giydirilmelidir. Ayak parmağını yiyenler için uzun pijamalar giydirilmesi yararlı olur. Böyleleri için yumuşak çorap giydirerek yatırmak da faydalı olur.
4-    Çocuk için heyecan veren televizyon programları, temsil, bayram ve tören manzaraları gibi izlemeleri sırasında, radyo, teyp ile dinlediği müzik ya da benzeri durumlarda sakız çiğnetmeli, ya da ağzını meşgul edecek zararsız bir şeyle bulundurmalıdır. Ayrıca ağızdan çalınan (melodika, armonika vb.) gibi bir müzik aletini kullanma alışkanlığı kazandırılması da yararlı olur.
5-    Çocukları ara sıra başarılarından dolayı ödüllendirmek de yararlı olur. Ancek buna sık sık başvurulmamalıdır. Çocuk bu nedenle sorunu yeniler ve ödül almak için bırakmak işlemine baş vurabilir.
6-    Çocuğa bu alışkanlığının çirkinliğini görünüşüne hoş bir manzara olmadığını oldukça nazik bir biçimde anlatmanın da bazen yararı olabilir. Özellikle genç kızlarda tırnak bakımı ve cilalanması konusuna önem vermesi açısından yararlanılabilir. Genç erkeklerde ellerin daima başkalarının kontrolünde olabileceği fikrinin yerleşmesine yardımcı olunabilir.
7-  Çocuğa tırnak yeme alışkanlığından istenirse, kolayca vazgeçilebileceği anlatılarak inandırılmalıdır. Cesaret vermeli, inanması sağlanmalıdır. İnanırsa vazgeçebilir, zorlanırsa bu imkan ortadan kalkar. Aksine kökleşebilir. Çocuk bazen sırf başkalarını kızdırmak, onları tedirgin etmek için de tırnak yeme durumuna başvurabilir. Anlayışlı olmak, sabırlı olmak suretiyle soruna çare daha kolay sağlanabilmektedir.

Kaynak: Karabük RAM


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder