Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

10 Mart 2011 Perşembe

Kimlik Hırsızlarından Korunmanın 9 Yolu


Kişisel bilgilerinizin istemediğiniz ellere geçmesini engellemek için bu basit 9 uyarıya kulak verin

Bir kimlik hırsızlığı ile karşı karşıya kaldıysanız bunun ne kadar can sıkıcı olduğunu bilirsiniz. Suçlular sizin adınıza hesap açabilir ve çeşitli amaçlar için sizi taklit edebilir.

Uzun süredir çevrim dışı kimlik hırsızlığıyla meşgul olan hırsızlar, çevrim içi kişisel veri miktarının inanılmaz derecede artmasıyla artık evlerinde oturdukları yerden bilgi çalabiliyorlar.

Bu da bize interneti kullanırken bilgilerimizi koruma konusunda önemli bir sorumluluk yüklüyor. İşte çevrim içi hırsızlığı engellemeye yönelik bazı ipuçları...

1. Kimlik hırsızlığı yapan sitelere dikkat edin: Phishing adı verilen olta dolandırıcılığı yapan siteler, kendini yasal bir iş yapan web sitesi gibi tanıtırlar ancak gerçekte sahtedirler ve amaçları bilgilerinizi çalmaktır. Kredi kart numaranız, banka hesap numaranız, ev adresiniz ve telefon numaranız vs. bilgilerinizi vermenizi isteyen sitelere dikkat edin.

2. Antivirüs ve Anti-malware yazılımı kullanın: Arka kapılar, keylogger vb. programlar sisteminize erişilmesine izin verebilir ve farklı yollarda yüklenebilirler. Bunlardan korunmanın en iyi yolu ise hem bir antivirüs programı hem de Malwarebytes AntiMalware gibi bir anti-malware programı yüklemektir.

3. OpenDNS kullanın: OpenDNS'in filtreleme özelliğini kullanarak 'tehlikeli' olarak işaretlenmiş web sitelerinde uyarı alabilirsiniz.

4. Her web sitesi için farklı bir şifre kullanın: Suçluların kullandığı başka bir yol ise e-posta hesabınıza ve diğer çevrim içi hizmetlerinize erişerek bilgilerinizi ele geçirmesi. Bu nedenle farklı sitelerde farklı şifreler kullanmanız önemlidir.

5. Sadece tanınan web sitelerinden alışveriş yapın: Alışveriş yaptığınız web sitelerinin kişisel bilgilerinizi güvenli bir şekilde sakladığından emin olmalısınız. McAfee'nin SiteAdvisor aracı gibi bir programı kullanarak ziyaret ettiğiniz sitelerin güvenilir olup olmadığını denetleyebilirsiniz.

6. Sosyal medya sitelerinde çok fazla kişisel bilgi paylaşmayın: Herkesin görebileceği bilgilerinizi paylaşırken dikkat edin.

7. Kredi profilinizi takip edin: Harcama detaylarınızı inceleyerek bir suçlunun bilgilerinize hali hazırda sahip olup kullanmadığından emin olun.

8. Kablosuz ağınızı güvenli bir hale getirin: Kablosuz ağınızı şifresiz bir şekilde kullanıyorsanız, bir saldırgana sadece bağlantınızı kullanma şansı vermiş olmuyor, aynı zamanda ziyaret ettiğiniz siteleri de görme şansı vermiş oluyorsunuz. Bazı bilgiler şifreli olarak iletilse de birçok site oturum açma bilgilerini şifrelemiyor.

9. Sadece bilinen kaynaklardan dosya indirin: Sadece tanınan kaynaklardan indirdiğiniz dosyaları çalıştırmalısınız. Tanınmamış web sitelerinden oyun, ekran koruyucu, crack, vs. indiriyorsanız bu yazılımlar antivirüs'ünüzün gözden kaçırabileceği trojan ve arka kapılar içerebilir.

chip.com.tr

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder