Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

8 Ekim 2015 Perşembe

Telefon Kuralları, 4. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı, Dinleme Metni, 5N1K Etkinliği


Telefon Kuralları
Yaşamınızın hiçbir bölümünde gençliğinizde olduğunuz kadar telefon başında olmayacağınız bir gerçek! Madem öyle, telefonla konuşma kurallarını öğrenmek için bundan güzel bir zamanlama olamaz. Ayrıca gelecekte, gerek iş hayatında, gerek sosyal yaşamda size çok yararı olacaktır bu bilgilerin.

Telefon çaldı, açtınız.Karşınızdaki,

“Bil bakalım ben kimim?” veya,

“Ayşe’yi ver!” veya,

“Orası nere?” veya,

“Kimsin?” gibi sorular sorduğunda sinirlenmez misiniz?

Telefonda arayan kimse, en önce kendi adını ve soyadını, sonra da eğer gerekiyorsa kendini tanıtıcı ek bilgi vermelidir.(1)

“Ben Asena Çatal, lütfen Hakan’ı verebilir misiniz?” veya ev halkını tanıyorsa:

“Güngör Hanım, ben Asena, Hakan’la konuşabilir miyim?”

“Nasılsın Asena?”

“Teşekkür ederim efendim, iyiyim.”

“Bir dakika, Hakan’ı çağırayım.”

İşte uygarca bir telefon konuşması.

Eğer bir numarayı arıyorsanız, söze o numarayı sorarak başlamalısınız.

“Alo, Kitap Sarayı’nı arıyorum.Orası 7654321 mi?”

“Hayır, burası ev.”

“Özür dilerim, rahatsız ettim.İyi günler.”

Eğer telefon başkasınaysa, ahizeyi masanın üstünde bırakıp çağırmanız gereken kişinin yanına gidip haber verin.Telefonun başından, aranan kişiyi yüksek sesle çağırmayın.

Telefon başkasınaysa ve o kişi evde yoksa arayanın adını, soyadını, telefon numarasını not edin. Bir mesaj bırakıp bırakmayacağını sorun. Mesajı dikkatle alın ve mesajı sahibine vermeyi unutmayın!

Eğer not bırakan sizseniz, adınızı, soyadınızı, telefon numaranızı yavaş yavaş söyleyin. Hatta ne için aradığınızı bile, karşı tarafa kolaylık olsun diye söyleyebilirsiniz.

Polis, yangın, ambulans gibi önemli telefon numaralarını telefonun çok yakınında bir yere yapıştırın. Acil durumda telaşla defter karıştırarak zaman yitirmemiş olursunuz.(2)

Saat ondan sonra, çok önemli bir şey olmadıkça, kimseyi aramayın.

Başkalarının evinde çok gerekli değilse, telefonu kullanmayın. Kullanmanız gerekiyorsa ev sahibinden izin isteyin ve konuşmayı kısa kesin.

Diyelim ki evde yalnızsınız, tanımadığınız biri aradı. Adınızı ve telefon numaranızı vermeyin. Evde yalnız olduğunuzu da belirtmeyin.

Diyelim, evde bir tıkırtı duydunuz. Sakin olun, telefonlu odaya girip kapıyı kilitleyin ve hemen polisi arayın: “Alo, polis karakolu mu? Adım Kaan Korku. Yıldız Caddesi, Posta Sokakta, 15/2 numaralı dairedeyim. Birisi eve girmeye çalışıyor. Telefon numaram 1234567, çabuk gelin lütfen!” dediniz mi, onlar tüm bilgilere sahip olduklarından hemen harekete geçebileceklerdir.

Umarım böyle bir telefon görüşmesine hiç gerek duymazsınız.
İpek ONGUN
Bir Pırıltıdır Yaşamak
(Kısaltılmıştır.)



Benzer Yazılar



8 yorum: