Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

18 Ekim 2015 Pazar

Milli Atletimiz Aycan (Onur) Önel, 5. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı, Dinleme Metni, 5N1K Etkinliği


MİLLÎ ATLETİMİZ AYCAN (ONUR) ÖNEL
Altmış yedi yıllık yaşamının kırk beş yılını sporla iç içe geçiren bir kadın...(1)

Kros koşmuş, sürat koşmuş, engelli koşularda yarışmış. Uzun atlamış, yüksek atlamış, disk atmış, gülle atmış, pentatlon yapmış, voleybol oynamış bir sporcu.

Hamileliği dahi onu spordan koparamamış. Kızını pist kenarında emzirerek çalışmalarını sürdürmüş bir anne o.

Adı, Aycan Onur. 1933 Çorum doğumlu. Ankara'da büyüdü. Spor hayatına Ankara'da başladı. 1946 yılında Dumlupınar Sokak Koşusu'nda sporla tanıştı. Lisanslı ilk yarışına, 80 metre engelli koşuyla 1948 yılında katıldı.(2)

Bu yarışında net 15 saniyelik derecesiyle Türkiye rekoru kırdı. Sonra rekorlar birbirini takip etti. 100 metrede üç, 200 metrede dört, uzun atlamada bir kez rekor kırdı. Dahası, gülle atmada bir, disk atmada dört kez rekor kırdı. Üç kez de 4x100 metre bayrak koşusunda rekorlar kıran takımlarda yer aldı. Ayrıca pentatlonda da rekor sahibi. 1957 yılında gülle atmada 12 metre 28 santimlik bir rekor kırdı. Tam yirmi yedi yıl, bu rekorun yanına kimseler yanaşamadı.

Spor hayatı, başkentin Gençlerbirliği ve Demirspor kulüplerinde geçti. Antrenörlüğünü, ünlü şampiyon atletimiz Cahit Önel yaptı. 1954 yılında Cahit Önel ile hayatını birleştirdi. Bu arada kendisini başarılı bir voleybolcu olarak da gösterdi.

1970 yılında çok sevdiği eşini kaybeden sporcumuz, bu acısının tesellisini kızında aradı. 1971 yılında spor hayatını bitirdi. Kendisini tamamen kızı Siren'e verdi. Onu büyütüp yetiştirdikten sonra bu kez veteranlarda atletizme dondu. 1988-1991 yılları arasında çeşitli uluslararası şampiyonalara katıldı. (3)

1989'da Amerika'da yapılan Dünya Veteranlar Şampiyonası'na katıldı ve cirit atmada dünya üçüncüsü oldu. Ertesi yıl, Macaristan'da yapılan Avrupa Veteranlar Şampiyonası'nda, yüksek atlama dalında bronz madalya kazandı. 1991'de yine Macaristan'da yapılan Kapalı Salon Dünya Veteranlar Şampiyonası'na katıldı. 60 metre koşusunda ve yüksek atlamada ikinci olarak iki gümüş madalya kazandı. Uzun atlamada da üçüncü olarak bir bronz madalyanın sahibi oldu.

1948-1968 yılları arasında milli atletizm takımımızda yer aldı. Aycan Onur Önel, 1960 Roma Olimpiyat Oyunları'nda da ay yıldızlı formayı giydi. Uzun yıllar bayan milli atletizm takımımızın kaptanlığını yaptı.

Aycan Onur Önel, halen Ankara'da hayatını sürdürüyor.
Erdoğan ARIPINAR
Cem ATABEYOĞLU
Milli Atletimiz Aycan Onur
Olimpiyat Oyunlarında Türk Kızları
(Düzenlenmiştir.)


Benzer Yazılar



3 yorum:

  1. Bölümleri yanlış girmişsiniz!

    YanıtlaSil
  2. Bayıldım tam da aradığım gibi yapmışsınız size çoooooooooooooooooooooooooooooook teşekkür ederim:))@

    YanıtlaSil
  3. Size bayıldım tam da istediğim gibi yapmışsınız size minnettarım çoooooooooooooooooooooooooooooook teşekkür ederim Sağolun varolun :))
    !!!@ artık hep sizin siteye girecem zaten türkçe hocası sözlüme eksi puan attı yani aslında ben en çok o hocayı seviyordum da artık geçti zaten artık Türkçe dersine katılasım yok hocaya da gıcık oluyorum öldüresim geliyor yaaaa pardon ben gene konuyu değiştirdim çok güzel olmuş elinize sağlık yaaaa ben bunu yazarken ellerim çok yoruldu o yüzden benim de elime sağlık afiyet bal şeker olsun İNŞALLAH AMİN TÜ TÜ TÜ TÜ 41 kere MAŞŞALLAH

    YanıtlaSil