Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

20 Ekim 2014 Pazartesi

Ebru Sanatı, 5. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı, Dinleme Metni, 5N1K Etkinliği


Ebru geleneksel “Türk Süsleme Sanatları”nın önemli bir dalıdır. Ebruya çok eski tarihli el yazması kitaplarda rastlanır.

Ebru sanatında renkler ve desenler, kâğıt üzerinde bulutumsu bir görüntü oluşturur. Kırmızı, sarı, lacivert… Bütün renkler buluşur bu görüntüde.

Müzik gibi ebru sanatı da insanı rahatlatır, dinlendirir. Ebrunun yapılışı zevklidir ama el ustalığı ve sabır ister. Ebru yapmak için önce uygun bir kâğıt seçilmelidir. Bu kâğıt, boyayı iyice emebilmeli ve dayanıklı olmalıdır. Ayrıca bu iş için dikdörtgen biçiminde, geniş ve büyük kap gerekir. Bu kabın içine kitre denen beyaz renkli bir zamk konur. Sonra küçük fincanlarda boya hazırlanır. Değişik renkteki boyalar kaptaki sıvının üzerine serpilir. Birikintiler hâlinde kalan bu boyalar tahta bir çubukla yayılır. Böylece şaşırtıcı ve ilginç desenler ortaya çıkar. Desenler üzerine yatırılan kâğıt, kitap sayfası açar gibi yana kaldırılır. Boyalı tarafı üste gelecek şekilde serilir ve kurumaya bırakılır. Sonuçta kâğıdın üzerinde binlerce ayrıntı ve renk içeren desenler oluşur.

Elde edilen desenler, tablo görünümündedir. Bu yüzden tablo olarak duvarlarımızı süsler. Bu desenleri masa örtüleri, perdeler ve giysilerde görebiliriz.



Benzer Yazılar



1 yorum:

  1. Animeyşinıls27 Mayıs 2015 20:11

    cevaplarınıda yazabilirmisiniz çok acil işim varda

    YanıtlaSil