Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

13 Haziran 2013 Perşembe

İstanbul MEM Ortaokullar Arası Kitap Okuma Yarışması Final Sınavı Soruları


İSTANBUL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
ORTAOKULLAR ARASI

KİTAP OKUMA YARIŞMASI FİNAL SINAVI

24 Mayıs 2013 tarihinde Fatih Vefa Anadolu Lisesi’nde 39 ilçede dereceye giren 390 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen Ortaokullar Arası Kitap Okuma Yarışması Final Sınavı Soruları,
SORULAR:

1. “Bir Küçük Osmancık Vardı” adlı eserde, Şerife Hanım’ın İstanbul’a yerleşmesinin nedenlerinden değildir?
A) Babasının vefat etmesi ve Osman’ın Şerife Hanım’ın öz çocuğu olmadığının anlaşılmaması          
B) Eşinin vefat etmesi 
C) Garip’in evi terk etmesi
D) Evlerini satmaları
 

2. “Bir Küçük Osmancık Vardı” adlı eserde, Osman dağ başındaki evde hırsız çetesi tarafından terk edildikten sonra başına ne geldi?
A) Osman ölmüştür.
B) Polis Osman'ı buldu.
C) Ailesi gelip Osman'ı aldı.
D) Ali ve Garip Osman'ı başka yere götürdü.
 

3. “Bir Küçük Osmancık Vardı” adlı eserde, Apo ve Zevzek, Romantik hakkında ne düşünmektedirler?
A) Çok sulu göz olduğunu
B) Çok fazla konuştuğunu
C) Kafasının çalışmadığını
D) Köyüne özlem duyduğunu
 

4. “Bir Küçük Osmancık Vardı” adlı eserde, Ali ve Garip'in Osman'ı bulduktan sonra sırayla hangi illere gitmişlerdir?
A) Bolu--> Ankara--> Kayseri
B) Bolu--> Kayseri--> Sivas
C) Düzce--> Ankara--> Kayseri
D) Düzce--> Bolu--> Kayseri
 

5. “Bir Küçük Osmancık Vardı” adlı eserde, Garip'in Kayseri'de yaşadığı yer neresidir?
A) Ali ve karısının evi
B) Şerife Hanım'ın çiftliği
C) Mal götürüp getirdikleri depo
D) Akşamları kamyonda
 


6. “Bir Küçük Osmancık Vardı” adlı eserde, Ayşe kocasını hapisten çıktıktan sonra ilk gördüğünde ne haldeydi? 
A) Hasta ve çaresiz yatağında
B) Yarı sarhoş içki masasında
C) Bitkin bir halde köşkün önünde
D) Pişmanlık dolu gözlerle dükkân önünde
 


7. “Bir Küçük Osmancık Vardı” adlı eserde, Şerife Hanım’ın İstanbul’a yerleşmesinin nedenlerinden değildir?
A) Babasının vefat etmesi ve Osman’ın Şerife Hanım’ın öz çocuğu olmadığın anlaşılmaması        
B) Eşinin vefat etmesi 
C) Garip’in evi terk etmesi
D) Evlerini satmaları
 


8. “Bir Küçük Osmancık Vardı” adlı eserde, Osman yarışmaya hangi hikâyeyle katıldı? 
A) Osmancık Vardı
B) Meçhûle Giden Çocuk  
C) Sevgili Anne
D) Kayıp Çocuk 
 


9. “Bir Küçük Osmancık Vardı” adlı eserde, Müdire Hanım Fatma Hanım’dan ne istiyor?
A) Fatma Hanım’ın dağ başındaki eve gelmesini
B) Okula gelmesini
C) Osman ‘ı eve davet etmesini
D) Anne sevgisiyle ilgili bir hikâye yazmasını
 


10. “Bir Küçük Osmancık Vardı” adlı eserde, Romantik, Osman'ı görünce kimi ya da kimleri hatırlıyor?
A) Kardeşini
B) Köyündeki çocukları
C) Kuzenini
D) Sokak çocuklarını

11. “Fadiş” adlı eserde, Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu'yu yağma eden kimlerdi?
A) Yunanlılar
B) İngilizler
C) Almanlar
D) Fransızlar
 


12. “Fadiş” adlı eserde, Fadiş'in annesi Cemile'nin Fadiş'in babasıyla evlenmek için koyduğu şart neydi?
A) Kendisine ev alması
B) Kendisine çok iyi bakması
C) Annesine bir ev alması
D) Annesine de bakması
 

13. “Fadiş” adlı eserde, Fadiş teyzesinin oğlu Hasan'a İstanbul'u anlatırken Hasan İstanbul hakkında neler hisseder,  neler düşünürdü?
A) İstanbul'u daha çok merak eder, İstanbul'a gitmek için sabırsızlanırdı.
B) İstanbul çok kalabalık ve çekilmez bir şehir diye düşünürdü.
C) Büyüyünce İstanbul'dan ev almayı düşünürdü.
D) Anne ve babasına niye İstanbul’a taşınmadıklarını sorardı.
 


14. “Fadiş” adlı eserde, Fadiş'in babası ailesinden sıkılıp şehre giderken Cemile neden onunla gitmedi?
A) Cemile şehri çok sevmiyordu.
B) Cemile şehirden korkuyordu.
C) Cemile annesini kasabada bırakmak istemedi.
D) Cemile kızını kasabada bırakmak istemedi.


15. “Fadiş” adlı eserde, Kocası onları kasabada bırakıp gittikten sonra bir süre kendisinden haber alamayan Cemile kızını da alıp kocasının yanına şehre gitti. Kamil bey (Cemile'nin kocası) onları görünce nasıl karşıladı?
A) Kendisinden habersiz gittikleri için onları azarladı.
B) Kızını ve karısını karşısında görünce çok mutlu oldu.
C) İkisini de evden kovdu.
D) Onları yeni evine götürdü.

16. “Fadiş” adlı eserde, Cemile emekli yaşlı kadının evinde çalışırken oraya gelen kocasının çocuğu Fadiş'i kaçırdığını nasıl anladı?
A) Kocasının kendisine gönderdiği mektuptan
B) Komşularının bunu Cemile'ye anlatmasından
C) Yaşlı kadının adamın bu işi yapacağını anlamasından
D) Hemşerilerinin Cemile'ye haber vermesinden

17. “Fadiş” adlı eserde, Fadiş'in babası Fadiş'i Hafize ninenin yanından kaçırdıktan sonra kardeşinin yanına, şehre taşınmıştı. Fakat burada da kızını bırakıp kaçmıştı. Amcasının yanında kalmak zorunda kalan Fadiş'e yengesi nasıl davranıyordu?
A) Her türlü bakımını gideriyordu
B) Ona annesi Cemile'yi kötülüyordu
C) Onu kızı gibi seviyordu
D) Fadiş'in kaldıramayacağı ev işleri yaptırıyordu

18. “Fadiş” adlı eserde, Fadiş'in babasının kızını Hafize ninenin yanından kaçırmasının sebebi neydi?
A) Kızını annesine hiç göstermeyerek Cemile'yi kendisinden boşanmaya ikna etmek
B) Kızını çok özlediği için
C) Kızının başka evlerde hor görüleceğini düşündüğü için
D) Fadiş'i Cemile'nin yanına götürmek için

19. “Fadiş” adlı eserde, Cemile kızını kaçıran babası yüzünden tekrar kaçırılmasından korkmuştu. Ama çalışmak zorundaydı. Yanında çalıştığı aileler kızını istemiyorlardı. Cemile bu yüzden kızını kasabada Hafize ninenin yanında bıraktı. Fadiş'i buradan da kandırıp kaçıran babası onu şehre kardeşinin yanına götürmüştü. Fadiş orada yaşamaya başladı. Oradaki mahalledeki çocuklar neden Fadiş'i aralarına almıyorlardı?
A) Fadiş'in babasının kendine bir şeyler yapacaklarından korktukları için
B) Fadiş'i pis buldukları için
C) Fadiş'in annesinden korktukları için
D) Fadiş'in topu olmadığı için
20. “Fadiş” adlı eserde, Fadiş teyzesinin yanındayken daha okula gitmiyorken okul hakkında neler düşünüyordu?
A) Okula gitmeyi çok istiyor, okula gitmek için sabırsızlanıyordu
B) Okula gitmeyi istemiyor, okula gideceği vakti oyuna ayırdığı için çok mutlu oluyordu
C) Okula gitmeyi çok istiyor fakat teyzesi onu okula yollamak istemiyordu
D) Okuma yazmayı kendi başına öğrendiği için okula gitmeyi gereksiz buluyordu
21. “Uçan Sınıf” adlı eserde, Önsözde bahsedilen, yazarın kendisine hediye ettiği kitabı okuyan çocuk neden sinirleniyor?
A) Kitap Çocukların sanki hep şen şakrakmış da mutluluktan ne yapacaklarını bilmezlermiş gibi olduklarını anlattığı için
B) Çocukları sürekli oyun oynayan ve ailelerini buna hiç kızmayan insanlar olarak anlattığı için
C) Çocukları her istediklerini alabildikleri insanlar olarak anlattığı için
D) Çocukları dünyanın en korkak insanları olarak anlattığı için

22. “Uçan Sınıf” adlı eserde, Öğrenciler tiyatroda bir kızı oynayacak olan erkek için gerekli peruğu nereden ve hangi şartla almışlardı?
A) Okul dışındaki zamanlarında berbere yardım etmek şartıyla berberden yüzde elliye kiralamışlardı
B) Berbere müşteri bulma şartıyla bedava almışlardı berberden
C) Aralarında para toplayıp berberden almışlardı
D) Berberden, hep o berberde tıraş olma sözüyle kiralamışlardı

23. “Uçan Sınıf” adlı eserde, Kendisinin cesaretsiz olduğunu düşünen Uli, Cesaretli bulduğu arkadaşı Matthias Uli'ye bu konuda ne öneriyor?
A) Herkesin önünde birkaç kişiyi dövmesini
B) Herkesin ona saygı duymasını söylemesini
C) Başkalarının ona saygı duymasını sağlayacak bir şeyler yapmasını
D) Okulda en çok cesaretli bulduğu kişilerle arkadaşlık edip onlarla gezmesini

24. “Uçan Sınıf” adlı eserde, Rakip okulun öğrencilerinin tiyatro hazırlayan öğrencilerin bir arkadaşını ve güzel yazı defterlerini kaçırmasının sebebi neydi?
A) Daha önce yapılanların intikamını almak
B) Karşı okula duydukları nedensiz öfke
C) Kendilerinin güçlü olduklarını göstermek
D) Karşı okuldaki öğrencilerin tiyatro oynamalarına engel olmak.

25. “Uçan Sınıf” adlı eserde, Rakip okulun öğrencileri ile Johann Sigismund Lisesi öğrencilerinin anlaşmaya varmaları için düello fikrini kim buldu?
A) Rakip okulun öğrencileri
B) Sigara İçmez
C) Okul Müdürü
D) Matthias
26. “Uçan Sınıf” adlı eserde, Rakip okulun grubunun lideri Egerland nasıl biriydi?
A) Haksızlığa karşı duran
B) Çok çalışkan
C) Korkak
D) Acımasız
27. “Uçan Sınıf” adlı eserde, düelloyu kazanan Johann Sigismund Lisesi öğrencileri, kazanmalarına rağmen rakip okulun öğrencilerinin anlaşmaya uymamalarını nasıl karşıladılar?
A) Onlar da karşı takımın öğrencilerinden birini kaçırdılar
B) Onlara yardım etmesi için durumu okul müdürüne şikayet ettiler
C) Rakip okulla ikinci bir düello yaptılar
D) Bu duruma bozulup kendi güçleriyle arkadaşlarını kurtarmaya gittiler
28. “Uçan Sınıf” adlı eserde, Cesaretli olduğunu göstermek için yüksekçe bir yerden atlayan Uli'nin bu davranışı öğrenciler arasında konuşulur olmuştu. Onun ne kadar cesaretli olduğu anlatılıyordu her yerde. Bu sözlere katılmayan Sebastian'nın cesaret hakkındaki düşünceleri nelerdi?
A) Önemli olan cesaretli olup olmamak değil önemli olan cesaretsiz olduğunu diğer insanlara çaktırmamaktır
B) Cesaret sadece fiziksel güçte değil düşüncede de olmalı. O yüzden fiziksel cesaret tek başına bir işe yaramaz
C) Cesaretsiz olmak çok utanç verici bir durumdur. Cesaretsiz insanlar zayıftır
D) Cesaret sadece akıllı insanlarda olan bir özelliktir. Uli ise akıllı değildi
29. “Uçan Sınıf” adlı eserde, Johan Sigismund Lisesi öğrencileri kaçırılan arkadaşlarını rakip okulun öğrencilerinin elinden kurtarabilmek için okuldan kaçmışlardı. Daha sonra cezalarına razı olmak için Doktor Johann Bökh (Justus)'ün yanına gittiler. Çocuklar olayı öğretmenlerine anlatırken kendisine bunu niye daha önce haber vermediklerini sorgulayan Justus ne hissetti?
A) Çocukların kendisine yeterince güvenmediklerini düşündü
B) Çocuklara olan sevgisinin bu olay nedeniyle azaldığını hissetti
C) O günden sonra çocuklarla arasının bozulabileceğini hissetti
D) Çocukların cesaretinin ileride başlarına çok iş getireceğini düşündü
30. “Uçan Sınıf” adlı eserde, Okul öğrencilerinden Martin Noel tatilinde neden eve gidemiyordu?
A) Yüksekçe bir yerden atlayan Uli ayağını kırdığı için onun yanında durmak istiyordu
B) Ailesinin durumları olmadığından ona yol parası gönderemedikleri için
C) Ailesini sevmiyordu. Bu yüzden Noel tatilinde eve gitmek istemiyordu
D) Okul müdüründen ceza aldığı için
31. “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” adlı eserde, okuyucuya yoksulluk temasının aktarılmasında rolü olmayan unsur aşağıdakilerden hangisidir?
A) Karakter seçimi
B) Mekân özellikleri
C) Dil ve anlatım
D) Kurgu
 

32. “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” adlı eserde, "Köşke girdim fakat aşağı sofalarda, merdivenlerde, kapısı açık odalarda ve salonda kimseye tesadüf etmedim. Paşanın yatak odasının önünden geçerken içeride hararetli bir konuşma duydum…" Yukarıdaki metin için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Öyküleyici anlatım kullanılmıştır
B) Mekâna ait özellikler verilmiştir
C) "Bir genç kız ne ister" adlı bölümden alınmıştır
D) Metinde bahsi geçen konuşmalar Nüzhet, Paşa ve yenge arasındadır 
 

33. “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” adlı eserde, hasta çocuk, kenar mahalledeki evleri neden çok seviyor?
A) Onları kendine benzettiği için
B) Evi orada olduğu için
C) Rahat hareket edebildiği için
D) Çocukluğunu hatırlattığı için
 

34. “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” adlı eserde, "Üçten yemek" tabiri için aşağıdaki anlamlardan hangisi doğrudur?
A) Üç öğün yemek
B) Üçten az yemek
C) Saat üçte yemek
D) Çok yemek

35. “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” adlı eserde, doktor hasta çocuğa morgu gezdirdikten sonra ondan ne yapmasını istiyor? 
A) Çok yemek yemesini
B) Her gün pansumana gelmesini
C) Koltuk değneği kullanmasını
D) Ameliyattan vazgeçmesini


36. “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” adlı eserde, "Az ümit edip çok elde etmek, hayatın hakiki sırrıdır." sözü kime aittir? Bu sözü hasta çocuğu telkine çalışan kimdir?
A) Paşa'ya aittir - Paşa
B) V.Hugo'ya aittir - Doktor Mithat
C) Hamlet'e aittir - Operatör
D) Goethe'ye aittir - bir akrabası
 

37. “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” adlı eserde, "Felaket Tebliği" adlı bölümde hasta çocuk aşağıdaki haberlerden hangisini kimden almıştır?
A) Nüzhet'in evlilik haberini Nurefşan'dan
B) Bacağının kesilmesi gerektiğini operatörden
C) Nüzhet'in evlilik haberini Paşa'dan
D) Bacağının kesilmesi gerektiğini Doktor Mithat'tan
 

38. “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” adlı eserde, aşağıdakilerden hangisi "Notlar" bölümünde hasta çocuğun aldığı notlardan biri değildir?
A) Fakültede bilmem hangi koğuşun muavin odasındayım
B) Şimdi iki erkek ve iki Hıristiyan kadın içeri girdi
C) Ortada yeşil bir masa, üstünde sürahi ve kitaplar
D) Ve büyük operatörün ismini söyledim
 

39. “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” adlı eserde, operatör doktor gelmediği için diğer pratisyen doktor ile lokantaya giden çocuğun midesi neden bulanmıştır?
A) Yemek içerisinde sinek görüyor
B) Lokantadaki yemek kokusu ağır geliyor
C) Bacağının kesilmiş olduğunu hayal ediyor
D) Kadavraları anımsıyor
 

40. “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” adlı eserde, köşkten ayrılıp evine dönmek istemesinin nedeni nedir?
A) İyileşme ümidinin kalmaması
B) Hastalığının iyileşmesi
C) Nüzhet ile annesinin kendi hakkında konuştuklarını duyması
D) Annesini özlemesi
 




41. “Gururlu Peri” adlı eserde, Öğretmen Salim, başçavuş, Mal Müdürü Dursun Bey ile yaptığı "acımak" konulu sohbetinde: "İnsanlar ikiye ayrılıyor. Birincisi, kendi yakınlarına hissettiklerini başkalarına hissetmeyenler. İkincisi, yakınlarına hissettiklerini başkalarına da hissedenler." Demiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu iki özelliği de gösteren kişilerin davranışı olamaz?
A) Irk, ulus, din ayrımı yapmazlar.
B) Kendi çocuğuna gösterdiği merhameti komşu çocuğuna göstermez.
C) Bu iki insandaki merhamet duygusu aynıdır.
D) İkisi de yakınlarına değer verir.
 
42. “Gururlu Peri” adlı eserde, Öğretmen Salim, kahvede Mal Müdürü ve başçavuş ile yaptığı sohbette: "Birisine acımaktansa onu sevmeyi yeğlerim." diyor.  Ardından kendisi bunun sebebini hangi cümleyle açıklıyor?
A) Sevmeyi daha kolay bulduğu için.
B) Acıma duygusunda gizli bir bencillik olduğunu düşündüğü için.
C) Sevmek duygusunu, acıma duygusuyla karıştırdığı için.
D) Sohbeti kısa kesip evine gitmeye çalıştığı için.
 
43. “Gururlu Peri” adlı eserde, Salim Bey: " Başkasına acıyan kendine acır." diyordu. Bu düşüncesinin ardında tam olarak durmadığını hangi davranışından anlıyoruz?
A) Öğrencilerine sert davrandığı halde sınıf geçirmesinden
B) Fidan'ı nüfusuna geçirmek istemesinden
C) Gece, gaz lâmbasının ışığında öğrencilerinin yazılılarını okumasından
D) Annesine saygıda kusur etmemesinden
 
44. “Gururlu Peri” adlı eserde, Peri, Salim öğretmen ve annesinin yaşadığı eve ilk geldiğinde annesinin ve babasının hayatta olduğunu saklamıştı. Salim Bey, başçavuştan gerçeği öğrendiğinde kızın bu davranışı ile ilgili yorumu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kız onlardan korktuğu için anlatmamıştır.
B) Salim Bey'in annesini çok sevdiği için gerçeği anlatıp üzmek istememişti.
C) Onları terk eden babasıyla, ona bakmayan annesini şikâyet etmekten utanmıştı.
D) Kıza birileri ailesinin öldüğünü söylemiş o da buna inanmıştı.
 
45. “Gururlu Peri” adlı eserde, Ahmet Türkü'nün yaşıtlarında çok daha iri yapılı olması Salim Bey'e göre onu nasıl bir ruh haline sokmaktadır?
A) Soğuk, donuk, âdeta buzlu bir dış görünüşün altında sımsıcak bir yürek
B) Sevimli, cana yakın hareketleri ve sevgi dolu konuşmaları
C) Sert görünüşünün altında bir o kadar da taş gibi bir kalp
D) İçten konuşmaları ve davranışları ile bütünleşmeyen sert bir kalp
 
46. “Gururlu Peri” adlı eserde, Ayşe, anne ve babasıyla yaptığı sohbette öğretmeninin şu sözünü paylaşmıştır: "Yumuşak başlı iyilik ve sevgi sürekli olursa iyilik ve sevgidir. Öfkeler onu karartır, söndürür." Bu paylaşımdan sonra aşağıdaki sorulardan hangisini sormuştur?
A) Sevgi de öfke de mum alevi gibi midir?
B) Bana kızdığınız zaman sevginiz sönüyor ve azalıyor mu?
C) İnsanlar sevgilerini azaltmamak için kızmamalılar mı?
D) Korkularımız ve sevgimiz iyiliğimizin katili midir?
 
47. “Gururlu Peri” adlı eserde, Ali ve Veli'nin annesi Semiha Hanım, Ali'ye izin almadan Veli'nin eşyalarını kullanmaya devam ettiği takdirde yaz tatilinde halasının yanına yollayacağını, üç ay anne-baba ve kardeşini göremeyeceği bir ceza vereceğini söyledi. Buna çok üzülen Ali aşağıdakilerden hangisini söylemiştir?

A) Gözden ırak olan gönülden de ırak sözü doğru mu anneciğim?
B) Kediler bile yavruları güvende değilken tak tek güvenli yere taşımaz mı anne?
C) Leylekler de fazladan doğan yavruyu yuvadan atarlarmış.
D) İnsan sevdiğini hep yanında görmek ister, sevmediği de uzakta olsun ister.
 
48. “Gururlu Peri” adlı eserde, Peri'nin köprüden dereye düştüğü anda aşağıdakilerden hangisi orada değildi?
A) İbo
B) Recep
C) Süleyman
D) Niyazi
 
49. “Gururlu Peri” adlı eserde, Aşağıdakilerden hangisi Salim Bey'in mesleği hakkındaki görüşlerinden değildir?
A) Mesleğim yorucudur
B) Öğrencilere bir şeyler öğretmek kutsaldır.
C) Yorulsam da öğrencilerim için değer.
D) Mesleğim okul ve sınıf sınırları içindedir.
 
50. “Gururlu Peri” adlı eserde, Romanın ana düşüncesine baktığımızda: "Hayvanlar arasında orman yasası; insanlar arasında ………….. Yasası geçerlidir." Yukarıdaki boşluk aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanabilir?
A) Düzen yasası
B) İnsanlık yasası
C) Merhamet yasası
D) Sevgi yasası
 

51. “Yürek Dede ile Padişah” adlı eserde, Yürek Dede ile hanımının gerçek adları nelerdir?
A) Hüseyin-Zeynep
B) Hüseyin-Elif
C) Hasan- Meryem
D) Hasan- Ayşe
 

52. “Yürek Dede ile Padişah” adlı eserde, Yürek Dede eşeği ölünce pazardan bir eşek almaya gitti. Ancak Yürek Dede bir deve gördü, beğendi. Yürek Dede deveyi nasıl satın aldı?
A) Hanımının zorla verdiği bilezikle satın aldı.
B) Bir çift güzel söze, bir bakır liraya satın aldı.
C) Sakladığı kefen parasıyla satın aldı.
D) Deve sahibine borçlanarak satın aldı.
 

53. “Yürek Dede ile Padişah” adlı eserde, Yürek Dede ile karısı kahvaltılarında ne yerler?
A) Deve sütü ile ekmek
B) Kuruttukları ekmekleri ıslarlar.
C) Ekmek, soğan, peynir yerler.
D) Çorba içerler.
 

54. “Yürek Dede ile Padişah” adlı eserde, Yürek Dede ile karısı çadırlarına gelen misafirlere ne ikram etmişler?
A) Deve eti, bulgur pilavı, ayran
B) Çorba, yoğurt pilav
C) Deve eti, çorba, süt
D) Yoğurt, çorba, ekmek
 

55. “Yürek Dede ile Padişah” adlı eserde, Yürek Dede’ye çadırlarında ağırladıkları misafirler  " Payitahta git." demişler. Payitaht ne demektir?
A) Bir ülkenin ya da imparatorluğun başkenti
B) Yiğit, merhametli insanların yaşadığı şehir
C) Bir ülkenin en güzel ve kalabalık şehri
D) Okumuş, güngörmüş insanların çok olduğu şehir
 



56. “Yürek Dede ile Padişah” adlı eserde, Yürek Dede camide padişahın duasını duyunca ne yapar?
A) Padişahtan bir deve istemeye karar verir.
B) Hanımı için bir altın alır.
C) Onunla saraya gitmeye razı olur.
D) "Bunun da bir şeyi yok". deyip gider.
 


57. “Yürek Dede ile Padişah” adlı eserde, Hz. Ömer vali tayin ettiği kişiyi niçin görevden alır?
A) Evlatlarına sevgisini göstermediğini söylediği için.
B) Hayvanları sevmediğini gördüğü için.
C) Kanunları bilmediği için.
D) Rüşvet aldığı için.
 


58. “Yürek Dede ile Padişah” adlı eserde, Hz. Süleyman ile Kirpi hikayesinde işlenen konu nedir?
A) Merhamet
B) Yardımseverlik
C) Hayvan sevgisi
D) Peygamber sevgisi.
 

59. “Yürek Dede ile Padişah” adlı eserde, Kirpi ile Yavrusu'nun anlatıldığı hikayeye uygun atasözü hangisidir?
A) Damlaya damlaya göl olur.
B) Bir Elin nesi var, iki elin sesi var.
C) Besle kargayı oysun gözünü.
D) Kargaya yavrusu şahin görünürmüş.
 
60. “Yürek Dede ile Padişah” adlı eserde, "Köyümüze Yağdı Karlar" hikâyesinde şehirliler odunlarını neden garip buldukları halde köylülerden alıyorlar?
A) Köylülerden korktukları için.
B) Odunları evlerine kadar getirdikleri için.
C) Köylülerin kerametine inandıkları için.
D) Odunları ucuz ve iyi kalitede olduğu için.


61. “Beyaz Kanatlı Kuş” adlı eserde, Ayşe Kadın ve Bilgin Amca, beyaz kanatlı kuşu ilk olarak nerede görüyor?
A) Malta eriği ağacında
B) Nar ağacında
C) Kestane ağacında
D) Kiraz ağacında

62. “Beyaz Kanatlı Kuş” adlı eserde, Aşağıdakilerden hangisi beyaz kanatlı kuşun özelliklerinden biri değildir?
A) Kanatlar kar gibi beyazdır
B) Güvercinden biraz büyükçedir
C) Tepeden tırnağa bütün tüyleri sarıydı
D) Ayakları perdeliydi ve bu perdeler mordu

63. “Beyaz Kanatlı Kuş” adlı eserde, Uzun, İstanbul’un özellikle hangi özelliğinden yakınmaktadır?
A) Ulaşım
B) Hava kirliliği
C) Çevre kirliliği
D) Pahalılık

64. “Beyaz Kanatlı Kuş” adlı eserde, Bilgin Amca’nın yaptığı alet ile çözümü yaptığı sesler sonucunda hangi kaçakçılık olayı çözülmüştür?
A) Silah
B) Uyuşturucu
C) Tarihi eser
D) Altın

65. “Beyaz Kanatlı Kuş” adlı eserde, Bilgin Amca ve Uzun aşağıdaki kentlerden hangisini gezmediler?
A) Allahabat
B) Agra
C) Haydarabat
D) Kabil




66. “Beyaz Kanatlı Kuş” adlı eserde, Bilgin Amca ve Uzun, Delhi’de gezerken aşağıdakilerden hangisini görmediler?
A) Kobra oynatan Hintlileri
B) İnekler önünde saygı ile eğilen Hintlileri
C) Sihirbazlık yapan Hintlileri
D) Yoga yapan Hintlileri

67. “Beyaz Kanatlı Kuş” adlı eserde, Bilgin amcanın buluşu ne işe yarıyor?
A) Seslerin bıraktığı izleri topluyor
B) Hiç duyulmayan bir ses yaratıyor
C) Duvarları temizliyor
D) O an konuşulan sesleri kaydediyor

68. “Beyaz Kanatlı Kuş” adlı eserde, Hükümet bilgin amcadan ne istiyor?
A) Buluşunu derhal yok etmesini
B) Buluşunu Türk polisi için geliştirmesini
C) Buluşunu Amerika1ya satmasını
D) Yeni yeni buluşlar yapmasını

69. “Beyaz Kanatlı Kuş” adlı eserde, Bilgin amca ve yeğeni neden otele taşınıyor?
A) Evleri yıkıldığı için
B) Evlerine el konulduğu için
C) Evleri yandığı için
D) Evlerinin yerine büyük bir inşaat yapıldığı için

70. “Beyaz Kanatlı Kuş” adlı eserde, Bilgin dedenin tüm günü nerede geçmektedir?
A) Salonda
B) Dışarıda
C) Balkonda
D) Çarşıda






71. “Vatanın Kilidi Çanakkale” adlı eserde,  “topraklarında güneş   batmayan”  ülke   olarak   bahsedilen   ülke   hangisidir?
A) İngiltere
B) Osmanlı Devleti
C) Almanya
D) Rusya


72. “Vatanın Kilidi Çanakkale” adlı eserde, aşağıdakilerden hangisi Çanakkale’de savaştığımız düşman ülkelerden biri değildir?
A) Almanya
B) İngiltere
C) Fransa
D) Rusya


73. “Vatanın Kilidi Çanakkale” adlı eserde, aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Seyit Onbaşı Havranlıdır
B) Seyit Onbaşı’ya köyünde Koca Seyit derler
C) Seyit Onbaşı iri yarı, dağ gibi bir delikanlıdır
D) Seyit Onbaşı köyünde çiftçilikle uğraşmaktaydı


74. “Vatanın Kilidi Çanakkale” adlı eserde, Osmanlı su yollarına ve Osmanlı topraklarından çıkan petrollere göz diken itilaf devleti hangisidir?
A) Almanya
B) Fransa
C) İngiltere
D) Rusya
75. “Vatanın Kilidi Çanakkale” adlı eserde, aşağıdakilerden hangisi, Fransız denizaltısını vurarak onu etkisiz hale getirmiştir?
A) Er Osman
B) Seyit Onbaşı
C) Yahya Çavuş
D) Müstecip Onbaşı


76. “Vatanın Kilidi Çanakkale” adlı eserde, Kınalı Hasan’ın annesi Hatçe oğluna hangi maksatla kına sürmüştür?
A) Birliğinde tanınması için
B) Vatan kurbanlık verildiği için
C) Köyde adet olduğu için
D) Annesi kınayı sevdiği için

77. “Vatanın Kilidi Çanakkale” adlı eserde, Nara Burnu’ndan Karanlık Liman'a giderek 150 metre arayla 26 mayını döşeyen gemi hangisidir?
A) Nusret
B) Yavuz
C) Midilli 
D) Ocean

78. “Vatanın Kilidi Çanakkale” adlı eserde, Kireçtepe yenilgisinin sorumlusu olarak kim suçlanmıştır?
A) General Stopford
B) Komutan Loghar
C) General Parkinson
D) General Fisher

79. “Vatanın Kilidi Çanakkale” adlı eserde, Mustafa Kemal’in Çanakkale’de rütbesi nedir?
A) Miralay
B) Yüzbaşı
C) Binbaşı
D) Mareşal


80. “Vatanın Kilidi Çanakkale” adlı eserde, Osmanlı Devletini kendi çıkarları doğrultusunda paylaşmak isteyen İtilaf Devletleri ve Osmanlı Devletini işgal etme amaçları eşleştirilmiştir. Aşağıdaki eşleştirilmelerden hangisi yanlıştır?
A) Rusya- Panislavizm ve Boğazlar yolu ile sıcak denizlere inme politikası
B) İtalya- On İki Ada’yı alarak Akdeniz’e hâkim olmak istemesi
C) Fransa- Mısır Süveyş Kanalı üzerinden sömürgelerine ulaşmak istemesi
D) İngiltere- Ortadoğu petrollerini ele geçirmek istemesi

SINAVDA UYULACAK KURALLAR
  1. Adayların, cep telefonu, telsiz, fotoğraf makinesi, cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu olan saat, hesap makinesi, sözlük, kitap, defter, müsvedde kağıdı ve benzeri her türlü araç gereçle sınava girmesi kesinlikle yasaktır. Bu tip davranış sergileyen adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.
  2. Sınav başladıktan sonra ilk yarım saat kimse dışarıya çıkarılmayacaktır.
  3. Bu sınavın süresi 120 dakikadır.
  4. Sınav bitiminde, cevap formu ile birlikte soru kitapçığı da teslim edilecektir.
  5. Optik form ve kitapçık üzerinde istenen bilgiler doldurulacaktır.
  6. Okul kodu bilgisi sınav gözetmeni tarafından verilecektir.
  7. Sınav süresince görevlilerle veya sınava giren diğer öğrencilerle konuşmak, kesinlikle yasaktır.
  8. Adayların birbirlerinden kalem, silgi vs istemeleri yasaktır.
  9. Sınav esnasında kopya çeken veya çekmeye teşebbüs eden öğrenciler hakkında tutanak tutulacak ve bu kişilerin sınavları iptal edilecektir.
  10. Her bir aday, kendi kâğıdının güvenliğinden de sorumludur. İncelemeler neticesinde, kopya ilişkisi belirlenen kâğıtların her biri için işlem yapılacaktır. Bu işleme ortak olan kişilerin sınavları geçersiz kabul edilecektir. Dolayısıyla her aday, kendi kâğıdını başkalarına göstermemekle mükelleftir.
  11. Sınava girecek öğrenciler, görevlilerin her türlü uyarılarına uymak zorundadır.
  12. Optik form, kurşun kalemle doldurulacaktır. Cevaplar, mutlak suretle optik forma kodlanacaktır. Optik forma kodlanmayan, sadece soru kitapçığında çözülen sorular geçersizdir.
  13. Sınav başlamadan önce, kitapçığınızı kontrol ediniz. Kitapçığınızda hata mevcut ise salon başkanına müracaat ederek kitapçığınızı değiştiriniz.
  14. Sınav sonunda, soru kitapçıkları da toplanacaktır. Soru kitapçıklarında, sayfa eksikliği mevcut görülürse, o kişinin sınavı iptal edilecektir.
  15. Soru kitapçığının boş bölümlerini, müsvedde için kullanabilirsiniz.
  16. Soruları veya sorulara verdiğiniz cevapları, başka bir kâğıda yazarak dışarı çıkarmanız kesinlikle yasaktır.
  17. Ortaokullar için her soru 1,25 puan olup, 3 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Bu yüzden, kesin emin olmadığınız soruları işaretlemeyiniz.
  18. Kitapçıklarda; ilköğretimde 80 soru mevcuttur.
  19. Sınav soruları, cevapları, http://istanbul.meb.gov.tr adresinde yayımlanacaktır. Sınav sonuçları ise 10.06.2013 tarihinde yayımlanacaktır.
  20.  Başarılar Dileriz…
Ortaokul Sorularının Cevapları
Soru
Cevap
1
C
2
D
3
C
4
C
5
B
6
B
7
C
8
B
9
D
10
B
11
A
12
D
13
A
14
C
15
A
16
A
17
D
18
A
19
B
20
A
21
A
22
D
23
C
24
A
25
B
26
A
27
D
28
A
29
A
30
B
31
B
32
C
33
A
34
D
35
C
36
D
37
B
38
D
39
D
40
C
41
C
42
B
43
B
44
C
45
A
46
B
47
C
48
C
49
D
50
D
51
D
52
B
53
D
54
A
55
A
56
D
57
A
58
A
59
D
60
D
61
A
62
C
63
A
64
B
65
D
66
B
67
A
68
B
69
C
70
A
71
A
72
A
73
D
74
C
75
D
76
B
77
A
78
A
79
A
80
C


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder