Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

4 Mart 2013 Pazartesi

Atatürk'ün Kadın Haklarına Verdiği Önem



ATATÜRK’ÜN KADINA VERDİĞİ ÖNEM

Türklerin tarihine baktığımızda, Türk kadınının çok önemli ve saygın bir yeri olduğunu görürüz. Erkeklerle eşit haklara sahip olan kadınlar, devlet yönetiminde hakanların yanında söz hakkına da sahiplerdi. Oysa daha sonraki yüzyıllarda Türk kadınları, Osmanlı İmparatorluğu yönetimi içinde, geri kalmışlıktan kurtulamamış, adeta ikinci sınıf insan muamelesi görmüştür. Tarih boyunca hür yaşayan, tarih yazan, birçok Türk büyüğünü yetiştiren Türk kadını, bu durumda daha fazla kalamazdı.

Zaten asırlardır karakterine uymayan bir yapı içinde yaşamak zorunda kalmıştı. Atatürk, Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın diyerek, Türk kadınını yeniden ayağa kaldırmıştı. Din, ahlak ve aile müesseselerine sahip çıkan, ailenin temeli sayılan Türk kadınının toplumla bir bağ, kurmasını isteyen Atatürk; kadınlara, medeni ülkeler seviyesine çıkmanın en önemli amillerinden olan eşitlik haklarını vermek istemiştir.

Türk kadının daha rahat bir hayat sürdürmesini isteyen, onun omuzlarındaki ağırlığın farkında olan Mustafa Kemal Atatürk; Cumhuriyetimizin teminatı olan çocuklarımızın analarına haklarını vermiştir. Haklarını alan Türk kadını, bu gelişmenin ardından sosyal hayattaki yerini alır; öğretmen, hakim, doktor, mühendis, ressam, yazar, asker, polis, siyasetçi, vali, bakan, başbakan olarak, erkeklerle eşit şartlarda yaşar.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü İle İlgili Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız 



Benzer Yazılar



4 yorum:

  1. istedğim sey neden çıkmıyo yaa ben çalışmlaraını istiyorum kadın hakları ile ilglii :((

    YanıtlaSil
  2. ben sözlerini istiyom...

    YanıtlaSil
  3. fazla söz bulamamıştır. Nede Olsa Cumhuriyeti İlk kurduğu dönemlerde Erzumlu kadını asan kendisidir.

    YanıtlaSil