Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

24 Nisan 2012 Salı

Dünyanın Yeni Yedi Harikası, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Notları


DÜNYANIN YENİ YEDİ HARİKASI
İsviçre merkezli New7Wonders Vakfı, dünyanın yeni 7 harikasını belirlemek için başlattığı 21 finalist eser katıldı. Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 100 milyon kişi cep telefonu ve yeni yedi harika adlı internet sitesinde 6 yıl boyunca oy kullanarak dünyanın yeni yedi harikasını seçti.

Cep telefonu ve internet oylarıyla belirlenen dünyanın yeni 7 harikası şunlardır:
1- Ürdün'deki Petra Antik Kenti,
2- Çin Seddi,
3- Brezilya'daki Kurtarıcı İsa heykeli,
4- Peru'daki Machu Picchu Antik Kenti,
5- Meksika'daki Chichen Itza Piramidi,
6- İtalya'nın Roma kentindeki Kolezyum,
7- Hindistan'daki Taç Mahal

Dünyaca bilinen ve birçoğu UNESCO'nun dünya ortak mirası listesinde yer alan bazı eserler şunlardır:

Çin Seddi(Çin): Milattan önce 300'lü yıllarda yapılan ve uzaydan görülen insan yapımı tek eser olan Çin Seddi 3000 km uzunluğunda bir settir. Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan set dünyanın en iyi savunma duvarıdır.
Cin_Seddi

Kurtarıcı İsa (Portekizce: Cristo Redentor):
 Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde Corcovado Dağı üzerinde yer alan ve şehrin sembollerinden biri olan İsa heykelidir.

Dağın aşağı kısmında Tijuca Milli Parkı'nda bulunur. Corcovado 710 m yükseklikte olup, muhteşem bir şehir manzarası sunar. Corcovado dağ treni, kıvrımlı bir yolu izleyerek dağın zirvesinin yakınına kadar gelir. 7 Temmuz 2007 tarihinde, Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri olarak seçilmiştir.

Pisa Kulesi(İtalya): İtalya'nın kuzeyindeki Pisa şehrinde yer alan ve 1100'lü yıllarında yapılan şehir katedralinin çan kulesi, üst üste bindirilmiş yuvarlak 6 sütun dizisinden meydana gelmiştir. 56 metre yüksekliktedir. Üzerine, 294 basamaklı bir merdivenle çıkılır.
Pisa Kulesi

Tac Mahal (Hindistan): 1652 yılında Hindistan'da hüküm sürmüş Cihan Şah'ın eşi anısına yaptırdığı anıtsal yapıdır. Dünyaca aşk için dikilmiş en büyük ve en güzel anıt olarak kabul edilen bir mezar anıtıdır.
Tac Mahal

Kremlin Sarayı (Rusya): 1500'lü yıllarda yapılan Moskova'daki Kremlin Sarayı, bu yüz yıla kadar devlet yöneticilerinin ikametgâhı olmuştur.
Kremlin Sarayı

Petra Antik Kenti(Ürdün): 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya miras listesine alınmıştır. Ürdün'ün Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasındaki toprakları üzerinde yer alan antik kenttir. Dünyanın yeni yedi harikasından biri olarak kabul edilmiştir.
Petra Antik Kenti

Machu Picchu Antik Kenti (Peru): 1983 yılında UNESCO tarafından Dünya mirası listesine alınmıştır. And Dağları'nda bir dağın zirvesinde, 2360 m yükseklikte kurulmuştur. Machu Picchu Antik Kenti, 200'den fazla, merdiven sistemiyle birbirine bağlı olan taş yapıdan oluşur. Şehrin 3000 basamağı bugün hala gayet iyi durumdadır.
Machu Picchu Antik Kenti

Chichen Itza Tapınağı(Meksika): Maya medeniyetinin ekonomik ve politik merkezi olarak hizmet vermiş en meşhur Maya tapınak sitesidir. Piramidin kendisi Maya tapınaklarının en sonuncusu ve en büyüğüdür. 2007 yılında dünyanın yeni 7 harikasından biri olarak kabul edilmiştir.
Chichen Itza Tapınağı

Coliseum(Kolezyum): İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Kolezyum, Roma İmparatorluğu ve devamı olan Batı Roma İmparatorluğu'nun başkenti Roma'daki 50.000 kişilik büyük arenadır.(Arena; boğa güreşi, yarış, oyun vb. türlü gösteriler yapılan alandır.)Asıl adı Arena iken, sonradan girişteki etkileyici heykelin adını almıştır.
Coliseum_Kolezyum
Dünyanın Yedi Harikası
Tüm "Hepimizin Dünyası" Konu Özetleri İçin Tıklayınız

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder