Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

8 Eylül 2011 Perşembe

Kantincinin Elinde Kalan Kolalar Vatandaşa Dağıtılacak


MEB'in Yeni Kantin Genelgesi

Okulların açılmasına sayılı günler kala, kantinlerde raflar yeniden düzenleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda satışını yasakladığı gazlı ve asitli içecekleri raftan indiren kantinci esnafı, daha önceden depoda stokladığı yasaklı ürünleri ise, ne yapacağını bilemiyor. Kantinciler, toptancıya iade edemediği gazlı içecekleri elden çıkaramazsa vatandaşa dağıtacak.

Okullarda sağlıksız gıda sorununa el koyan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni eğitim-öğretim yılı öncesi, gazlı içecek ve cips satışını kantinlerde yasakladı. Bundan böyle okul kantinlerinde, hamburger tipi 'fast food' gıda, gazlı içecek, enerji içecekleri, kızartma ve cips tipi ürünler öğrencilere satılmayacak. Bunun yerine ayran, yoğurt ve meyve satışı yapılacak. Yasaklanan kalemlerde gıda satan kantinin sözleşmesi ise feshedilecek. Okul kantincileri, yasaklanan ürünleri raflardan kaldırıyor. Ancak daha önce alınan çok sayıda gazlı içecek kantincinin elinde kaldı. Esnaf şimdi, çoğunluğunu kolaların oluşturduğu içecekleri elden nasıl çıkaracağını düşünüyor.

2011-2012 eğitim ve öğretim yılında, okul kantin işletmecileri ve 16 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren yeni gıda düzenlemesi hayata geçiyor. MEB, düzenlemeyle okullarda obeziteyi engellemek ve öğrencileri bilinçli beslenmeye teşvik etmek istiyor. Kantinci esnafı, okulların açılmasına bir hafta kala raflarda son düzenlemelerini yapıyor. Başta asitli gazlı içecekler olmak üzere cips ve fast food türü yiyecekleri raflarından kaldıran kantinciler, yasak getirilen ürünleri ellerinden çıkarmak için çare arıyor. İstanbul Merter Kemal Hasoğlu Lisesi'nde kantin işletmeciliği yapan Sezgin Deliktaş, yeni getirilen uygulamadan mağdur olduklarını söylüyor. Yasak getirilen ürünlerden ellerinde çok fazla miktarda kaldığını, ürünleri firmaların da geri almadığını kaydeden Deliktaş, "İçecekleri elimizden çıkaramazsak son çare vatandaşa dağıtacağız." diyor.

İstanbul Kantinciler Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu, çok sayıda kantincinin depolarda kalan içecekleri elden çıkarma konusunda kendisinden yardım istediğini ifade ediyor. Yeni uygulamayı olumlu bulduklarını ve desteklediklerini belirten Osmanoğlu, bazı kantincilerin yasak çıkmadan bu uygulamaya geçtiğini hatırlatıyor. "Bakanlığımızın da bunu resmi hale getirmesi çok olumlu. Tasarı gündeme geldiğinde yüzde 75 oranında bir ilerleme kaydetmiştik. Çocukları bu konuda bilinçlendirmeye çalışıyoruz. O yüzden zararlarını anlatarak o yiyecekleri yememelerini sağlamalıyız." şeklinde konuşuyor.

MEB tarafından yayımlanan genelge, kantinlere gıda hijyeni konusunda da önemli kurallar getiriyor. Alınacak bazı önlemler şöyle: "Gıdalar için hijyenik tüketim alanı oluşturulacak. Tuvaletler, kantinlerdeki gıda üretim, satış ve tüketim yapılan yerlerden uzakta olacak. Gıdalar ambalajsız ve açıkta satılmayacak. Çiğ etle yapılan ürünler hiçbir şekilde bulundurulmayacak. Salata ve meyvelerin üzeri streç filmle kapatılacak. Kantinde yağda kızartma yapılmayacak."


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder