Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

11 Haziran 2011 Cumartesi

Rehberliğin Tarihçesi


REHBERLİK NASIL GÖRÜLDÜ VE NASIL GELİŞTİ
Psikolojik Görüş: Rehberlik hizmetlerinde önemli olan psikolojik danışmanlıktır ve aslında rehberlik, bireylerin psikolojik ihtiyaçlarına bağlı olarak oluşmuştur. Bireyin psikolojik görüşle birlikte;
-Öğrenci birey olarak bireysel farkları içerisinde değerlendirilmeli
-Bireye önem verme
-Birey için bireyle beraber bir şeyler yapma söz konusudur.
Böylelikle rehberlik ve psikolojik danışmanlık denince, düzeltici ve iyileştirici işlemleri içeren bir kavram olarak çıkıyor karşımıza.


Eğitsel Görüş: Rehberlik kavramı genel olarak öğrenci kişilik hizmetleri ile belirlenir. Amaç, eğitsel süreçlerin bireyselleştirilmesidir. Eğitsel görüşte rehberlik vardır. Çünkü öğretme sürecinde öğretmenin bazı şeyleri anlatması söz konusudur.

Sosyolojik Görüş: Rehberlik, eğitim uygulamalarında bir felsefe, bir işlev, bir rol, bir etkinlik olmaktadır. Yani rehberlik bir alt yapı olarak doğmuştur ve toplumsal amaçların gerçekleşmesi ile ilgili bir görev olmuştur.

MERKEZİLEŞMEMİŞ UZMANLAŞMAMIŞ REHBERLİK MODELİ
Bir eğitim kurumunda, rehberlik merkezinde çalışan bir kişi rehberliği vermiyor da, her öğretmen aktif şekilde danışmanlık, rehberlik yapıyorsa; böyle bir modelde rehberlik uzmanlarının ayrıcalıklı yeri olmamaktadır. Daha çok bilgi vermeye dayalı grup rehberliği yapılmaktadır. Oryantasyon rehberliği vardır. (Okula uyum sağlama çalışmaları)

Grup Rehberliği: Bilgi verme şeklindedir. Grupta psikolojik danışma, 6-12 kişi arasında, daha çok bireyin kendisini gerçekleştirmesine dayalıdır ve bir uzmana gereksinim vardır.

Yararları;1. Rehberlik ilkeleri öğretim etkinliklerine yansıyabilir.
2. Grup Rehberliği, akademik kursların, derslerin bir parçası olarak görülür.
3. Öğretmenler de aktif rol alacakları için hizmetlerin verilmesi kolaylaşır.
4. Öğretmen öğrenciyi daha iyi tanır.
5. Bir öğrenciye birden fazla öğretmen yardımcı olabilir.

Zararları;1. Öğretmen özel bir eğitimden geçmeden bu işi yapmaktadır.
2. Daha çok grup rehberliği verilip bireysel danışmanlık sağlanamaz.
3. Her öğretmen kendi anlayışına göre rehberliği uygular.
4. Öğretmenin çok vaktini alır.
5. Öğrencilerin gelişimlerinin izlendiği bir dosya hep el değiştirdiği için hizmet yetersiz olur.

MERKEZİLEŞMİŞ VE UZMANLAŞMIŞ REHBERLİK MODELİ
Danışman psikologları, psikometrik uzmanlar, psikolog, psikiyatrist, sosyal hizmet uzmanları görev alır. Bu modelde öğretmen sadece grup rehberliği yapar ve bilgi verir. Öğretmenin katılımı bilgi vermesi ile sınırlandırılmıştır. Yararları;
1. Verilen hizmetin kalitesi yüksektir.
2. Bu modelde psikolojik danışmaya ağırlık verilir.

EĞİTİM PROGRAMLARINA KAYNAŞTIRILMIŞ REHBERLİK MODELİBir sınıf ortamında, psikoloji dersi ya da uyum kursları yoluyla, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetinin verilmesidir. Birey kendi benliğini inceleyebilir. Değerleri tanıma, kaygı ve stres konularında bilgiler verilebilir. Rehber öğretmenin gelip sınıfta bilgi vermesi gerekir. Uzman olunması gerekir. Yararı; bütün öğrencilere ulaşılabilir ve rehberlik hizmeti süreklilik kazanabilir. Zararı; sınıf ortamı kullanılarak bireysel danışma yapılabilir.
**Rehberlik, eğitimin anlamını bilmek, duymak ve anlamaktır.

ÜLKEMİZDE REHBERLİK ÇALIŞMALARI
Türkiyer17;de ilk olarak 1948r17;li yıllarda başlamıştır. 1950 yılında Marshall yardımı adında her alanda bir yardım oldu. Bu alanlardan biri de eğitim alanı idi. Dışarıdan rehberlik uzmanları gelmiştir. 1953-1954 yılında ilk defa Gazi Eğitim Fakültesinde rehberlik dersi bağımsız bir ders olarak verilmeye başlanmıştır. 1967 yılında Hacettepe ve Boğaziçi Üniversitelerinde yüksek lisans programları açılmıştır. Hacettepe Mezunlarına rehberlik sertifikası da verilmiştir. 


Tüm KPSS Rehberlik Ders Notlarına Ulaşmak İçin Tıklayınız 


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder