Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

18 Haziran 2011 Cumartesi

Kural Tanımayan Çocuk Nasıl Disiplin Verebilirsiniz?


İster uslu ister yaramaz olsun, disiplin çocuklar için oldukça önemlidir. Çocuklar kendi yanlışları sayesinde doğruları öğrenemez. Küçük yaştan itibaren yanlışların neler olduğunun öğretilmesi gerekir.Ehow isimli internet sitesinde yer alan habere göre, yanlışların basitçe anlatılmasından daha çok çocukların davranışlarla disiplin edilmeye ihtiyaçları vardır. Çünkü çocukların hareketlerinin somut sonuçları olması gerekir. Çocuğunuza disiplin verirken, davranışlarınız açık ve net olmalı, çünkü davranışlar kelimelerden daha çok etkilidir.

1. Çocuğunuzdan ne istediğinizi açık bir şekilde anlatın. Uzun kurallar listesi olmamalı. "Güvenilir olmayan şeyler yapma" demek yerine, "Yabancı insanlarla konuşma" demek daha etkilidir.

2. Kendi savaşınızı seçin: Her negatif davranışla mücadele etmenize gerek yoktur. Örneğin, akşam yemeği saatinde çocuğunuz yemeğini odanın her yanına fırlatıyorsa çocuğunuza disiplin verirsiniz. Ancak bir sefer için bazı yemekleri elleriyle yemesine izin verebilirsiniz. Bunu defalarca yaparsa uyarırsınız, fakat küçük bir şey için disiplini kullanmak sizi tüketecektir ve çocuğunuzu da kural tanımaz hale getirecektir.

3. Çocuğunuza yanlış davranışın hemen ardından disiplin verin. Burada davranış ile sonuç arasında açık bir bağlantı vardır. Eğer bir saat beklerseniz, çocuğunuz yaptığı yanlış ile sonuç arasında bağlantı kurmakta zorlanır.

4. Çocuğunuzla doğrudan ilişki kuran bir sonuç oluşturun. Herkes için geçerli olan tek bir sonuç olmamalı. Örneğin, çocuğunuz ilginin merkezinde olmayı seviyorsa, yanlış bir davranış yaptığında onu odasında bir süre tek başına bırakın. Çizgi film izlemeyi seviyorsa, hatalı bir davranışında birkaç saatliğine ya da bir günlüğüne çizgi film izlemeyi yasaklayabilirsiniz.

5. Pozitif destek kullanın. Doğru bir hareketinde ise çocuğunuzu övün.

6. Eğer çocuğunuz alışverişlerinizde çok huzursuzsa, aksiyse karnı acıkmış olabilir. Bu nedenle ona markete girmeden önce bir atıştırmalık alın ya da çocuğunuzun karnı acıkmadan alışverişe çıkın.

Zaman


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder