Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

28 Nisan 2011 Perşembe

Çocuklarda Hırsızlık Alışkanlığı



Yalan ile hırsızlık en samimi dosttur. Hırsızlığı yapmamak ve önlemek için bir çok önlemler önceden alınabilir. Sonradan düzeltmekte mümkündür. Bunlar;
•    Çocuğun küçük yaşlarda bir şeye sahip olma eğilimini ona ait eşyalar ve oyuncaklar alarak doyurunuz. Onun için bu senindir dediğiniz hiçbir şeyi onun müsaadesi olmadan hiç kimseye vermeyiniz.
•    Çocukların asgari ihtiyaçlarını zamanında ve yeterince karşılamalıyız.
•    Otoriter ana baba yada öğretmene, eziyet eden kimselere karşı intikam alma duygusunun altında yapılan, intikam hissi duyduğu kimseye gücü yetmeyecekse en çok sevdiği şeylere sahip olarak onu ondan mahrum etme durumunda kaynaklanan hırsızlık da vardır ki burada amaç sadece öç almadır.
•    Arkadaşlarına bir şeyler vererek onların tasvibini ve taktirini kazanmak için yapılan hırsızlık. Okullarda kalem, defter, vb. çalan çocuklar bunu birçok hallerde grubundan başka birine kendisininmiş gibi vermesi ki amacı sahip olmak değil başka bir arkadaşına yaranmaktır.
•    Çocuklar arasında en yaygın olan hırsızlık ise gösteriş için yapılanıdır.
•    Ruhsal bir hastalık etkisi ile yapılan özel bir heyecan ve haz duymak için yapılan hırsızlık (kleptoman)
•    Özel bir grubun tasvibini kazanmak için ve o grupta saygıdeğer bir üye olmak için    yapılan hırsızlık
•    Cinsel haz duymak için yapılan hırsızlık (karşı cinsten sevdiği ve kendisine yüz verilmeyen kimseler tarafından sık yapılır.)
•    Kriminal hırsızlık. Hırsızlığı fırsat buldukça hırsızlık yapmayı isteyecektir. Genellikle ailelerin hırsızlığa teşvik ettiği çocuklarda görülür.
Çocuğun küçük yaşlarda bir şeye sahip olma eğilimini ona ait eşyalar ve oyuncaklar temin ederek doyurunuz onun için bu senindir dediğiniz hiçbir şeyi onun müsaadesi olmadan hiç kimseye vermeyiniz. Hırsızlık yaptığı hallerde bunu kendisi ile konuşunuz. Kimsenin bilmemesini sağlayınız. Çocuğa harçlık verilmesi gerekiyorsa yeteri kadar veriniz. Mülkiyete saygı duymak çok küçük yaşta geliştirilmesi gereken bir duygudur.  Çocuğu yaşıtlarıyla yada kardeşleriyle karşılaştırmayınız. Karşılaştırma kıskançlığı ve dolayısıyla da kıskandığı kişiye en az zararı verebileceği onun malını gasp etmeye dönüşebilir.

Kaynak: Karabük RAM

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder