Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

5 Nisan 2011 Salı

6. Sınıf Konu Anlatımı - Doğrunun Yolculuğu,Nokta ve Doğru,Doğru Parçası Ve Işın,Düzlemdeki Doğrular


Doğrunun Yolculuğu,Nokta ve Doğru,Doğru Parçası Ve Işın,Düzlemdeki Doğrular 

Konu Anlatımı               Nokta dediğimiz şey;kağıt üzerine bir kalemle değdiğimizde ya da tebeşirin ucuyla tahtaya vurduğumuzda orda oluşan küçük yuvarlak izlerdir.Aslında noktanın tanımı yoktur biz noktayı örnekle anlatırız tıpki az önce verdiğimiz örnekler gibi..
   Doğru ise bir çok noktanın düz bir şekilde yanyana gelmesiyle oluşan şekle denir.

   .............................       ben şu sol taraftaki şekli çizerken noktaları kullandım.eğer o aradaki boşluklara da noktalar koysaydım o zaman orası düz bir çizgi olacaktı işte biz bu düz çizgiye doğru diyoruz.O halde nokta ile doğrunun ilişkisi nedir?


Doğru sayısız noktanın yanyana (gerilmiş bir ip,cetvelin ucunu takip eden çizgi vb yani dümdüz olacak şekilde) gelmesiyle oluşmuştur.
  

Doğruların şeklini ve nasıl okunup gösterildiğini inceleyelim.

      

Doğrular isimlendirilirken doğru üzerindeki herhangi iki nokta ile isimlendirilir.Yukardaki doğruları isimlendirelim;
  ya da AB olarak gösterilir ve "AB doğrusu diye okunur.Diğer doğruyu siz adlandırınız ve okuyunuz.

Doğru Parçası Ve Işın:
Aşağıdaki şekil doğru parçası ve ışını anlatıyor.Doğru parçası adı üzerinde doğru üzerinde iki nokta arasında kalan doğrunun bir parçasıdır.oysa ışın bir ucu kapalı bir nokta iken diğer ucu sonsuza doğru giden şekildir.Güneş ışınları deriz çünkü güneş kendisi dururken ışınlarını sonsuza doğru gönderir.

  Kibirli Doğru Nasıl Yarı Doğru Olmuştu?
            Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde kalbur saman içinde çok eski zamanda daha hiçbirimiz doğmadan bütün geometrik şekiller hep bir arada yaşarlarmış. Bu şekillerin toplandıkları ve zaman geçirdikleri ortak bir mekanları varmış. Topluluk içinde en çok uğraşılan ve dalga geçilen, topluluğun maskotu noktaymış. Bunun sebebi ise noktanın hiç bir boyutunun olmayışıymış. (gerçek şu ki bütün geometrik şekillerin temel yapısı noktadır.) Noktayla en çok uğraşan geometrik şekil ise doğruymuş. Doğru her zaman noktayla dalga geçip, her türlü işinde noktayı kullanırmış. Gel zaman git zaman bu durum noktayı çok rahatsız eder hale gelmiş ve nokta artık bu duruma dayanamayacağına karar vermiş.
   Nokta bir gün sabah erkenden kalkıp toplantı yerine giderek doğruya ayrılan yere kuruluvermiş. Kendisinden sonra gelenler gözlerine inanamamışlar; çünkü o ana kadar hiç bir geometrik şekil doğrunun yerine yaklaşma cesaretini göstermemiş. Onlar noktanın çıldırmış olabileceğini düşünmüşler. Önce noktanın hemen oradan uzaklaşmasını istemişlerse de başarılı olamamışlar. Nokta onlara çok ciddi olduğunu belirterek gerekirse doğru ile dövüşebileceğini söylemiş. Tam o sırada doğru içeri girivermiş. Noktayı yerinde görünce çok sinirlenmiş ve derhal oradan uzaklaşmasını istemiş; ama nokta bundan sonra bu yerin kendisine ait olduğunu belirterek doğruya meydan okumuş ve doğruyu düelloya davet etmiş. Bu duruma geometrik şekiller ve doğru da şaşırmış. Bunun üzerine bütün geometrik şekiller araya girip durumu düzetmeye çalışmışlarsa da başarılı olamamışlar. Nokta düelloda ısrar edince, ertesi gün düellonun yapılmasına karar vermişler. Diğer taraftan geometrik şekiller bu düellonun iyi bir eğlence olacağını düşünerek sevinmişler. Ertesi gün, bütün geometrik şekiller en iyi kıyafetlerini takınarak alana inmişler. Ortalık tam bir panayır havasındaymış.

    Herkes noktanın nasıl toz haline geleceğini merakla beklemeye başlamış. Derken kavga başlamış. Doğru, uzun boyuyla noktayı kovalamaya başlamış; fakat ona zarar verecek herhangi bir hamle yapamamış. Nokta doğruyu peşinde koşturduktan sonra, bir ara bir fırsatını bulup doğrunun bir noktasından bir kurşun hızıyla geçip, o upuzun doğruyu iki parçaya bölerek yere devirivermiş. Bu durumu gören geometrik şekiller şaşırıvermişler. İki parçaya bölünmüş olan doğrunun her parçasına yarı doğru adını vermişler ve böylece geometrik şekiller için yeni bir kavram oluşuvermiş.     



Benzer Yazılar



1 yorum:

  1. hiç beğenmedim konu anlatımlı video yokkkk çok ihtiyacım var videoya acil sıkıştım

    YanıtlaSil