Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

6 Ekim 2015 Salı

Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası, 2. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı, Dinleme Metni, 5N1K Etkinliği


TUTUM, YATIRIM VE TÜRK MALLARI HAFTASI
Dünyaya geldiğimiz andan itibaren beslenmek, giyinmek ve temizlenmek gibi birçok şeye ihtiyaç duyarız. Ancak sahip olduğumuz eşyaların değerini bilmez, onları yerinde ve dikkatli kullanmazsak ihtiyaçlarımız hiç bitmez. Çünkü bir şeyi almak kadar, onu iyi kullanmak da önemlidir.

Oyuncaklarını kırıp döken; kitabını, defterini yırtan; üstünü başını kirleten ve yıpratan bir çocuğun eksiği hiç bitmez. Aile, bunları tamamlayabilmek için çırpınır durur.

Parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektiği gibi koruyan ve kullanan insanlara tutumlu insan diyoruz. Tutumluluk çok güzel bir davranıştır. Tutumlu insan hem ailesine hem de vatanına faydalı olan insandır. Tutumlu olmak, her vatandaşın görevidir.

Yurdumuzda üretilen malların bir kısmı dışarıya satılır. Böylece yurdumuza döviz gelir. Dışarıdan aldığımız mallar için de bu ülkelere döviz öderiz. Yani her iki durumda da gereksiz harcamalarımız ülkemizin zararına olmaktadır. Bu nedenle kişisel eşyalarımızı koruduğumuz kadar elektriği, suyu, yiyeceklerimizi, okuldaki eşyaları veya bize ait olmayan eşyaları da özenle korumalıyız. Gereksiz yere yanan lambaları söndürmeliyiz. Suyu boşuna akıtmamalıyız. Okuldaki sıraları çizmemeli, tebeşirleri boşa harcamamalıyız. Bindiğimiz dolmuş, otobüs, metro gibi araçlara zarar vermemeli; arkadaşlarımıza veya topluma ait olan eşyaları da kendimizinkiler kadar korumalıyız.

Bir ülkede yurttaşlar savurgan olursa o ülkenin ekonomisi bozulur. Ülkede işsizlik ve fakirlik baş gösterir.

Yurt ekonomisini geliştirmenin bir başka yolu da yerli malları tercih etmektir.

Tüm bu nedenlerle 12 Aralık tarihi “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” olarak kabul edildi.

Mustafa KOYUNCU
(Düzenlenmiştir.)


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder