Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

11 Ekim 2015 Pazar

Kralın Altın Saçlı Kızı, 4. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı, Dinleme Metni, 5N1K Etkinliği


KRALIN ALTIN SAÇLI KIZI
Günümüzden ortalama iki bin iki yüz yıl önceydi. Bergama Kralı II. Eumenos (Omen)’in altın saçlı bir kızı vardı. Kralın bu güzel kızına ülkenin bütün gençleri aşıktı. Nazar mı değdi, ne oldu, kralın kızı hastalandı. Dünyanın her tarafından ünlü doktorlar geldi, fayda etmedi. Kız her gün biraz daha zayıflıyor, benzi soluyor, yemekten içmekten kesiliyordu. Kral, bu duruma çok üzülüyor ama bir türlü çare bulamıyordu. (1)

Kral her tarafa haber yolladı. Kızını iyileştirecek doktorlara büyük ödüller vereceğini söyledi. Bir gün saraya yaşlı bir doktor geldi. Krala, onun kızını iyileştirebileceğini soyledi. Kral bütün doktorları, ilaçları denemiş, kızının iyileşmesi için pek umudu kalmamıştı. Yaşlı doktora kızını nasıl iyileştireceğini sordu. Yaşlı doktor:

– Efendim, buraya çok uzak olmayan bir dağda yerden sıcak sular çıkıyor. Kızınız bu sudan içer ve banyo yaparsa yirmi günde iyileşir, dedi.

Kral, kızını alarak yaşlı doktorun söylediği dağa geldi. Bu dağ ortalama dört yüz metre yükseklikteydi. Gerçekten her tarafından sıcak sular çıkıyordu. Havası, manzarası çok güzel bir yerdi. Hemen bu dağda bir ev, bir de havuz yaptırdı. Kız sıcak sudan içti, havuzda yüzdü. Gerçekten yirmi gün sonra iyileşti. (2)

Kızının iyileşmesine sevinen kral buraya bir kent kurulmasını emretti. Böylece Hierapolis (Hiyerapıl) kenti kuruldu. Hierapolis (Hiyerapıl) kısa zamanda çok ünlü oldu ve bir kaplıca kenti haline geldi. Roma İmparatorluğu’nun üst düzey yöneticileri bu kente gelerek havuzda yüzdüler, hastalıklarından kurtulup rahatladılar. Sağlıklı olanlar da Hierapolis (Hiyerapıl)’a gelip ülkelerine daha dinç ve gençleşmiş olarak döndüler.

Bu nedenle Pamukkale, tarih boyunca güzelliğinin, ilginç yapısının yanı sıra bir şifa merkezi olarak da büyük ün yapmıştır.
Tülin ÖZÇAKIR
Denemeler


Benzer Yazılar



6 yorum:

  1. Bence güzeL bir metin siz beğendiyseniz sorun yok

    YanıtlaSil
  2. çook güzel herkese tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler yardımcı olduğunuz için :)

    YanıtlaSil
  4. Ayy çok teşekkürler ben Gül Nihal Erzurum Halit derviş ibrahim ilkokulun da okuyorum Adile özkurt tarafından okutuluyorum 4 a sınıfından im çok sağolun yazının elleri dert görmesin♥♥♡♡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet cok haklisin msp oynuyor musun yada strdoll

      Sil
  5. Cok guzel ve aranizdan msp oynayan var mi bu metni yazanin elleri dert gormesin

    YanıtlaSil