Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

6 Ekim 2015 Salı

Erguvan, 2. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı, Dinleme Metni, 5N1K Etkinliği


ERGUVAN 
İşte ilkbahar geldi. Çiçekler açmaya, göçmen kuşlar gelmeye başladı. İlkbaharın herkese heyecan verdiği bu günlerde, ülkemizin pek çok yerinde pembe renkli bir sürpriz sizi bekliyor. Bu sürpriz, her an bir yerlerde karşınıza çıkabilir. Bir parkta, deniz kıyısında, bir evin bahçesinde ya da sokakta mor-pembe renkli, mis kokulu erguvanlarla karşılaşabilirsiniz. 

Erguvan kışın yapraklarını döker. İlkbaharda da daha yaprakları bile çıkmadan önce, ilkbaharın müjdecisi kabul edilen morumsu pembe renkte çiçeklerini açar. Küçük kümecikler hâlindeki çiçekleri sanki ağacın gövdesinden ve dallarından dışarı patlar. Erguvan, bir anda park ve bahçelerin en göz alıcı ağacı oluverir. Erguvanın rengi ve kokusu yalnızca bizleri değil bin bir çeşit arı, böcek ve kelebeği de kendine çeker. 

Erguvanın yaprakları yuvarlağımsı bir kalp şeklindedir. Çiçeklerden sonra yaprakları çıkmaya başlar. İlk zamanlarda pembemsi olan yapraklar, hızla büyürler ve pembemsi renkleri kaybolur. Yapraklar iyice yeşerdiğinde çiçeklerden meyveler olur. Erguvanın meyvelerinin şekli taze fasulyeye benzer. Tüm bu olaylar bir ay kadar kısa bir sürede gerçekleşir. Bu kısa süre belki de birçok insan için ilkbaharın en güzel zamanıdır. 
Burcu Meltem ARIK 
(Düzenlenmiştir.)


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder