Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

9 Ekim 2014 Perşembe

Uzun Mehmet, 4. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı, Dinleme Metni, 5N1K Etkinliği


Uzun Mehmet, Zonguldak’ta bir köyde doğdu, büyüdü. Asker oldu. İstanbul’a gitti. Orada deniz eri olarak askerlik yaptı. Maden kömürünü ilk defa burada gördü. Onun, memlekete ne kadar yararlı olduğunu askerde öğrendi.

Günler geçti. Askerlik bitti. Son gün erler top­landılar. Bölük komutanı, elinde bir parça maden kömürü ile geldi. Dedi ki:

— Arkadaşlar, maden kömürünü ve ne kadar gerekli olduğunu öğrendiniz. Biz bunu para ile alı­yoruz. Türkiye’de maden kömürü olup olmadığını bilmiyoruz. Onu bulmak, memlekete büyük hizmet olacak. Gittiğiniz köyde, dağlarda, derede her yer­de bu kömürü arayın.

Bölük komutanı, her ere bir parça maden kömü­rü verdi. Uzun Mehmet de aldığı kömür parçasını çantasına koydu.

Uzun Mehmet, köyüne vardığında hemen kömür aramaya başladı. Her gün tarlaya gidiyordu. Gider­ken, kömür parçasını da yanına alıyordu.

Arada bir, bulduğu kara taşları eve getirip yanıp yanmadığını deniyordu.

Bir gün Uzun Mehmet değirmene gitti. Birçok kişi sıra bekliyordu. Sıranın kendisine geç gelece­ğini anlayınca kömür aramaya çıktı. Gezinirken bir sel yatağında kara kara taşlar gördü. Birkaç parça aldı. Koşa koşa eve götürüp ocağa attı. Taşlar ya­nıyordu.

— İşte bu maden kömürü, diye bağırdı.

Bir sabah, maden kömürünün asıl yatağını bul­mak için evden erken çıktı. Bütün gün yürüdü. Akşa­müzeri bir yarın önüne geldi. Burası tam bir maden kömürü yatağına benziyordu. Hemen toprağı kazdı. Daha önce eve götürüp yaktığı taşlara benzer yeni taşlar buldu. Bir çuval doldurup eve götürdü. Birkaç parça aldı, ocağa attı. Çok güzel yanıyordu. Bunlar maden kömürüydü.

Bahar gelince Uzun Mehmet yola çıktı. İstanbul’a vardı. Doğru kışlaya gitti. Komutana bulduğu kömü­rü gösterdi.

Bölük komutanı kömürü aldı, baktı:

— Evet, bu maden kömürü. Hem de iyi cins bir maden kömürü. Aferin Mehmet. Bunu nereden bul­dun, dedi.

Uzun Mehmet:

— Zonguldak’ta, diye cevap verdi.

Bölük komutanı, üç beş parça kömür aldı. He­men götürdü yaktı. Hepsi yanıyordu.

Bunu duyan kışladaki tüm subaylar geldiler. Uzun Mehmet’e:

— Aferin Mehmet! Yurda hizmet işte böyle olur, dediler.

Bölük komutanı, “Uzun Mehmet’in Zonguldak’ta maden kömürü bulduğunu hükûmete haber verdi. Hükûmet, Uzun Mehmet’i elli altınla ödüllendirdi. Altı altın lira da aylık bağladı.”

Talip APAYDIN
O Güzel İnsanlar
(Düzenlenmiştir.)


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder