Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

18 Ekim 2014 Cumartesi

Isparta ve Güller, 5. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı, Dinleme Metni, 5N1K Etkinliği


Çiçeğine, meyvesine, suyuna, seline, insanına, oyununa hayran olduğumuz Antalya’nın havaalanından kalkmak üzereyiz. Dağlar bulut bulut, bulutlar dağ dağ. Yeşillik deniz gibi, deniz, yeşil tarla halinde. Toprağın, suyun ve ağacın toptan yemyeşil baharını geride bırakıyoruz. Antalya’dan Isparta’ya, portakaldan güle koşuyoruz. Kayaları örten sivri çamlar, çukurlarda kırmızı tarlalar, arada bir boz göller... Davraz Dağı’yla Yeşilhisar Tepesi arasında Isparta görünüyor.

Isparta’da gül bahçelerini gezmek için en uygun zaman sabahın ilk saatleridir. Üzüm bağlarındaki asmalar sıra sıra, demet demet gül fidancıkları. Küçük güller burcu burcu kokuyor. Sabah çiylerinde gül suyu hali var. Pembe, al, mor güller ufak ufak, katmer katmer, gonca gonca... Uzaktaki bağ evinin çardağında fışkıran fıskiyeye varsak yüzümüze gülsuyu serpilecek sanıyoruz. Güneş yükseliyor. 

Gül tarlalarında kadınlar, kızlar ellerinde hasır sepetlerle gül topluyorlar. İki elleri birden işliyor. Çıtır çıtır kopan güller, kulağı gıcıklayan bir ses çıkarıyorlar. Yaprakların dibinden ustaca tutuldu mu gül kendini avuç içine bırakıveriyor. Bir dalda yedi sekiz gonca açmış bulunuyor. Bu dallar kışın budanıp kazılan cetvellerle sıralanıyor. Üzerleri yedi sekiz santim toprakla örtülüyor, nisanda fışkırdığı, fidanlaştığı görülüyor.

Ali Köyü’nün üstünden yükselen güneş, güllerin üzerindeki çiyleri pırlanta gibi parıldatıyor. Dağın dibine tül gibi mavi bir sis gerilmiş. Taze kavaklar gelin gibi süzülüyor. Gülleri, üstlerindeki sabah çiyi kurumadan toplayıp imbiğe götürmek, en iyi gül yağı almanın tek çaresidir. Kadınlar acele ediyorlar.

Ah keşke Abdi Paşa Camisi’nin eşsiz Kütahya çinileriyle kaplı duvarları, eski halinde olsaydı da şimdi buradan oraya koşsak, Isparta’nın bahçeleriyle yarış eden halıları, halılarıyla yarış eden çinilerini bir arada görebilseydik... 

Behçet Kemal ÇAĞLAR


Benzer Yazılar



4 yorum:

  1. sayenizde çok iyi anladım arkadaşlarımada tavsiye ediceğim,

    YanıtlaSil
  2. teskur ederim cok guzel


    YanıtlaSil
  3. Çok süpermiş ama ben bütün metinleri istiyorum

    YanıtlaSil