Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

12 Ekim 2014 Pazar

Bir Tatil Gezisi, 4. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı, Dinleme Metni, 5N1K Etkinliği


Babam geçen gün:

— Önümüzdeki dört günlük tatilde sizi şehir dı­şında bir yere götürmek istiyorum. Ama neresi ol­duğunu söylemem, sürpriz olsun, dedi.

Annem bunu duyunca çok sevindi. Hemen o gün valizleri hazırlamaya başladı. Ben tatili oyun oy­nayarak geçirmek istiyordum.

Bu sabah annem, daha güneş doğmadan beni uyandırdı. Hemen yola çıktık. Kahvaltımızı bile yol­da giderken yaptık. Arabanın arkasına uzandım, gözlerimi kapadım.

Uykum kaçmıştı, bir süre öylece yattım ama uyu­yamadım. Gözlerimi açtığımda şaşırıp kaldım.(1) Pencereden görünen gökyüzü pespembeydi. He­men doğrulup kalktım.

— Her yer pembe olmuş, diye bağırdım.

— Bak, güneş doğuyor, dedi annem.

Güneşin bu kadar güzel doğduğunu bilmiyor­dum. Önce karşı tepelerin arkasından küçük bir ateş parçası gibi göründü. Sonra yavaş yavaş yük­selmeye başladı. Gözle görülür bir hızla yükseliyor­du. Ben öylece, hayranlıkla bakıyordum. Az sonra parlak, turuncu renkli bir balon gibi, bir portakal gibi bütünüyle çıktı ortaya, dünyayı aydınlattı. Güneş yükseldikçe gökyüzündeki pembelik de yavaş ya­vaş açık maviye dönüştü.

Yolun iki yanında yemyeşil tarlalar uzanıyordu. Daha sonra üstü çiçeklerle dolu meyve ağaçlarının olduğu bir yerden geçtik. Çok geçmeden mola için durduk. Koskoca bir dağın tepesindeydik.(2) Yolun kenarına, insanların durup dinlenebilmesi için küçük bir alan yapmışlar, tahta banklar ve masalar koy­muşlardı.

Biraz korkarak da olsa kenardaki korkuluğa yak­laştık. Hiç bu kadar yüksekten aşağıya bakmamış­tım. Sanki uçakta gibiydik. Aşağıda yollar, ağaçlık­lar, tarlalar, kıvrıla kıvrıla akan bir dere, küçük bir göl vardı. Hepsi renkli harita gibi gözlerimizin önün­deydi.

Çevre o kadar güzeldi ki izlemeye doyamıyor, oradan ayrılmak istemiyorduk ama yola devam et­tik. Hep birlikte şarkılar söyleyerek, bilmeceler sora­rak durmadan gidiyorduk. Küçük bir tepeyi tırman­mıştık ki birden karşımıza bir mavilik çıktı.(3)

Bağırdım:

— Deniz!..

— Evet, dedi babam, işte size sürpriz…

Benim de annemin de denizi ne kadar çok sev­diğimizi biliyordu babam. Aslında denize giremeye­cektik, mevsim uygun değildi. Ama olsun, çevrede o kadar çok gezilecek yer vardı ki… Adalar, koylar, deniz mağaraları, türlü deniz hayvanları, ayrıca eski ilginç yapılar…

— Balığa da çıkarız, dedi babam.

— Yaşasın, diye bağırdım, oturup başımızı dinle­yeceğiz, değil mi baba?

Babam güldü:

— Seninkini bilmem ama benimki dinlenecek, dedi.

Ayla ÇINAROĞLU
Çikolatayı Kim Yiyecek


Benzer Yazılar



4 yorum: