Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

28 Ağustos 2014 Perşembe

Trafik Işıkları Tekniği, Öfke ve Şiddete Karşı Duygu Kontrolü


trafik ışığı tekniği, trafik ışıkları tekniği nedir, trafik ışıkları tekniği nasıl uygulanır, trafik lambası tekniği, trafik lambası tekniği nedir, duygu kontrolü tekniği trafik ışıkları, öfke kontrolü tekniği trafik lambaları, öfke kontrolünde trafik ışıkları
İnsanların çoğu öfkelendiklerinde kendileri kontrol edemez ve etrafa zarar verir. Hem maddi hem de manevi olabilen bu zararları önlemek için, insanoğlu tarih boyunca çareler aradı.  Öfke ve şiddet kontrolü, yani duygu kontrolü adıyla sistemleşen bu alan; çağdaş denilen dünyanın en çok kullandığı PDR altdallarından birisi aynı zamanda.

Trafik Işıkları Tekniği, diğer adıyla Trafik Lambaları Tekniği, duygu kontrolü amacıyla tasarlanmış basit bir teknik, uygulanması kolay bir etkinlik. Konuya yabancı olmayanların kolaylıkla bilebileceği "Ara Verme" tekniğinin, günlük hayatta kullandığımız trafik ışıklarıyla birleşmesi sonucu oluşan bu teknik; duygusunu kontrol edemeyen insanların maddi ve manevi zararlar vermesinin önüne geçmeyi amaçlıyor.

Ara verme tekniği, soyut kaldığı için küçük çocuklarda uygulama kısmında bazı sorunlar çıkabiliyordu. Fakat Trafik Işıkları Tekniği, daha somut ve çocukların hayatlarının içinden bir teknik. Uygulaması ile oldukça kolay...
Trafik Işıkları Tekniği, trafik ışıklarındaki üç renkten yardım alınarak uygulanıyor: Kırmızı, sarı ve yeşil. Trafikte bu üç renk neyi temsil ediyorsa, teknikte de aynı görevlerini sürdürüyorlar.

Kırmızı Işık - Dur: Dur ve hareket etmeden önce düşün!
Sarı Işık - Hazırlan: İçinden 10'a kadar say ve yapabileceklerini gözden geçir!
Yeşil Işık - Geç: Aklına gelen en iyi çözümü seç ve uygula!

Trafik Işıkları Tekniği; işte bu üç basit basamakla uygulanıyor. Daha önce de belirttiğim gibi; ara verme tekniğinde sınıftan dışarı çıkmayan öğrenciyi ikna etme zorunluluğu bu yöntemde bulunmuyor. Hatta tüm sınıf bu tekniğe hakim olduğunda; duygu kontrolünü yapacağımız öğrenciye "Trafik ışıklarını düşün, ne yapmamız gerekiyordu?" şeklindeki soruları yöneltiriz. Öğrencinin cevap vermediği durumlarda sınıfı da sürecin içine katarak, tekniği sağlıklı bir biçimde uygulayabiliriz.

Trafik Işıkları Tekniği; evde, okulda, kamusal alanlarda; her yaş grubundan kişiye rahatlıkla uygulanabilir. Fakat unutmayalım ki, öfke kontrolü  her şeyden önce bireyin istemesiyle sağlanabilecek bir durumdur. Bu nedenle; duygu kontrolü sağlandığında bireyle yapılacak ikna edici bir konuşma, daha sonra bu tip tekniklerin uygulanmasını kolaylaştıracak ve hatta bu tekniklere gerek bırakmayacaktır.

Çocuklarda Öfke Kontrolü ve Önleme Yolları
Tüm Rehberlik Etkinlikleri

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder