Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

2 Mart 2013 Cumartesi

Kafdağı, 2. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı, Dinleme Metni, 5N1K Etkinliği


Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde bir kralın kızı gelinlik çağına gelmiş. Kral, Kafdağı’nın ardındaki hazineyi kim getirirse kızını ona vereceğini bütün ülkeye duyurmuş. Bir delikanlı, prensesle evlenmeyi çok istiyormuş. Bunun için Kafdağı’nın ardındaki hazineyi bulmaya karar vermiş. Düşüncelerini ailesine anlatmış.

“Çok uzak bir ülke.” demiş annesi. “Onu bulmak ne mümkün?” demiş babası. “Yedi başo bir ejderha hazineyi korurmuş.” demiş teyzesi. Delikanlı ne olursa olsun hazineyi bulmaya karar vermiş. Az gitmiş, uz gitmiş. Dere tepe düz gitmiş. Yolun üzerindeki ağaçlardan birinde bir yılan görmüş. Yılan, bir kuş yuvasına doğru yaklaşıyormuş. Delikanlı yayını gerip bir ok fırlatmış ve yılanı öldürmüş. Böylece yavruları kurtarmış. Tam bu sırada anne kuş da uçarak yavrularının yanına gelmiş.

Delikanlı, anne kuşu görünce çok şaşırmış. Çünkü bu kuş oldukça büyükmüş. Tüyleri altın ve gümüştenmiş. Kanatları zümrüt, elmas, yakut gibi mücevherlerle kaplıymış. Anne kuş, yavrularını kurtaran delikanlıya teşekkür etmiş. “Benim adım Zümrüdüanka. Yavrularımı kurtardığın için teşekkür ederim. Ben de sana bir iyilik yapmak isterim.” demiş.

Delikanlı, kuşun konuştuğunu duyunca az daha dilini yutacakmış. Şaşkınlığı geçince, “Kafdağı’nın ardındaki hazineyi arıyorum. Bulursam prensesle evleneceğim.” demiş. Zümrüdüanka “Ben seni Kafdağı’nın arkasına götürürüm.” diye gülümsemiş. Delikanlı sevinçle kuşun sırtına zıplamış.

Üç güç üç gece yol gitmişler ve Kafdağı’na varmışlar. Zümrüdüanka, delikanlıyı Kafdağı’nın tepesine bırakarak yavrularının yanına dönmüş. Delikanlı hazineyi kolayca bulmuş. Hazinedeki mücevherlere hayretle bakıyormuş ki birden karşısına yedi başlı ejderha çıkmış. “Ben bu ejderha ile başa çıkamam.” diye düşünmüş. Birden aklına parlak bir fikir gelmiş:

-          Heey, beni duyuyor musun? Sana masal anlatacağım, demiş. Ejderhanın bu duruma kanacağını ümit ediyormuş.

Gerçekten düşündüğü gibi olmuş. Delikanlı başlamış masal anlatmaya. Masalın birini bitirince diğerine başlamış. Masalı dinlerken ejderhanın gözleri yavaş yavaş kapanmış. En sonunda uyuyakalmış. Delikanlı onun uyuduğunu görür görmez hazineyi almış ve kaçmış. Dağlar, tepeler aşarak ülkesine geri dönmüş. Padişah hazineyi görünce şaşkınlıktan az daha dilini yutacakmış. Delikanlının cesaretine hayran kalmış. Kızını onunla evlendirmiş.

Nefise Atçakarlar
Masal Ülkesi





Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder